Važiuojantys ar einantys Architektų gatve Šiauliuose jau kurį laiką stebi nepaprastą reginį – Žaliūkių malūnininko sodyboje iškilusią įspūdingo dydžio, nendrinę moters figūrą, praneša „Aušros“ muziejus.

Dažnas praeivis suka galvą, kas ši, beveik 6 m aukščio mergina, išdidžiai iškėlusi galvą ir kodėl ji čia atsirado. Kas geriau už autorius – Redą ir Arūną Uogintus – galėtų tai žinoti? Pasak Arūno, tai – „Rasa, mitinė deivė, žolelių ryšulėliais nešina, saulės ratą sukdama, kaip Egipto dievaitė su klubų apraišu, išsipūtusiu lyg rojaus paukščio uodega ir pasiruošusi šokti per degantį Joninių laužą“.

Ši skulptūra laukia lankytojų jau dabar, vilios juos užsukti ir trumpiausią vasaros naktį, ir birželio 24 d., kai  Žaliūkių malūnininko sodyboje bus švenčiamos Kupolinės (žodis „kupoliauti“ reiškia „rinkti žolynus“). Rasa (Rasytė, Rasuolė) – deivės Kaupolės duktė – vasaros žalumynų ir gėlių deivė. Vasaros saulėgrįžos metu garbinamai lietuvių deivei Rasai priskirta galia atgaivinti vasaros saulės nualintą augaliją.

Svarbiausiems kalendoriniams įvykiams ir su jais susijusioms Žaliūkių malūnininko sodyboje rengiamoms šventėms šiais metais bus sukurtos 5–6 m aukščio skulptūros iš nendrių. Jos kvies lankytojus susipažinti su įvairiais simboliais, ženklais ir šiuolaikine jų interpretacija.

Į viršų