Žaliūkių malūnininko troboje eksponuojama rinktinių juostų audėjos, tradicinių amatų meistrės Sigitos Milvidienės paroda „100 Mamutės juostų“, skirta rinktinių juostų audimo amato išsaugojimui ir populiarinimui ir autorės mamos Leonijos Malakauskienės, kurią visi artimieji vadina Mamute, 80 metų jubiliejui. Apie tai praneša „Aušros“ muziejus.

S. Milvidienę daugelis žino kaip Šiaulių „Aušros“ muziejaus Etnografijos skyriaus vedėją. Tačiau ji yra ne tik muziejininkė, bet ir sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicinė amatininkė, aktyvi tautodailės parodų dalyvė, kuri įvairiuose kursuose ir seminaruose moko tradicinių amatų, demonstruoja juostų audimo amatą folkloro festivaliuose bei kituose renginiuose. Autorė dalyvavo daugelyje Lietuvos dainų, Šiaulių miesto švenčių, ne kartą buvo ir užsienio šalių folkloro bei liaudies amatų festivaliuose (Ukrainoje, Suomijoje, Danijoje, Lenkijoje, Rusijoje).

S. Milvidienės mama L. Malakauskienė visą gyvenimą audžia juostas ir kuria juostų raštus. Šio amato ji išmokė abi savo dukras, o jos – savo vaikus. L Malakauskienė sako, kad dukros ir vaikaičiai negalėjo netapti juostų audėjais: „Jau lovytėje gulėdami matė, kaip audžiama, o paaugę norėjo ir juostą pačiupinėti, ir patys pabandyti“. Ne veltui 2014 m. tautodailininkės L. Malakauskienės šeimai Šiaulių miesto savivaldybė skyrė kultūros ir meno premiją už etninės kultūros ir paveldo puoselėjimą, ilgametę aktyvią kūrybinę veiklą bei patirties perdavimą iš kartos į kartą. Pageltusio popieriaus lapuose Mamutės ranka išrašyti ornamentai – parodos autorės įkvėpimo šaltinis. Iš visų Mamutės pieštų ornamentų autorė atrinko 100 pačių įdomiausių ir autentiškiausių raštų, kurie atspindi įvairių Lietuvos regionų tradiciją. Parodoje eksponuojamose juostose yra žemaitiškų, aukštaitiškų, dzūkiškų ir suvalkietiškų raštų. Eksponuojamos juostos gali būti juosiamos prie tautinio kostiumo, prie folk stiliaus rūbų ar dovanojamos krikštynų, vestuvių progomis.

Juostos išaustos 2020–2021 m., buvo eksponuojamos Šiaulių dailės galerijoje pavasarį vykusioje Šiaulių krašto tautodailės parodoje. Šios parodos metu vyko ir konkursinės parodos „Aukso vainikas“ regioninis turas, kuriame S. Milvidienė tapo laureate ir buvo apdovanota I vietos diplomu.

Į viršų