(Tęsinys)                                                                                      
UAB „TDL oda“ – Chaimo Frenkelio odų fabriko  ir „Elnio“ įmonės tęsėja
Po akcinių bendrovių „Elnias“ ir „Stumbras“ įmonių bankrotų odos apdirbimas Šiauliuose neišnyko. Sūdytų galvijų odos perdirbimu Šiauliuose užsiima uždaroji akcinė bendrovė „TDL oda“. Ši vidutinio dydžio įmonė įsikūrusi Frenkelių g. 2, Šiauliuose, viename iš buvusio akcinės bendrovės „Elnio“ įmonės  pastato odos apdirbimo ceche. Joje įvairiu laiku dirbo nuo 50 iki 35 žmonių.

Uždaroji akcinė bendrovė (UAB) „TDL oda“ savo veiklą pradėjo 1998 m. Nuo 1998 m. liepos mėn. iki 2001 m. – UAB „Batuva“, nuo 2001 m. pakeitus įmonei pavadinimą, iki 2018 m. liepos mėn. – UAB „TDL oda“ direktorius buvo Algimantas Kačiuška, o šios įmonės valdybos pirmininkas Vidmantas Šimkus.

Įmonė užsiima sūdytų galvijų odos perdirbimu į chrominės odos pusgaminį „Wet blue“.

Svarbiausia odos išdirbimo įmonės realizavimo rinka yra avalynės ir drabužių, odos išdirbimo pramonės įmonės. „Wet blue“ reiškia drėgną chromu raugintą odą. Šiame etape oda rauginama, tačiau ji nėra džiovinta, dažyta ir užbaigta apdaila. Odos apdorojimas yra ilgas ir sudėtingas procesas, apimantis daugybę operacijų, kai kurios iš jų nulemia galutinį rezultatą, kurį norima pasiekti. Kadangi oda yra organinė medžiaga, todėl būtina laikytis tikslių jos apdorojimo procesų, kad ją būtų galima perdirbti ir paversti gatavu gaminiu, prie kurio esame įpratę.

Įprasta odos išdirbimo įmonėje vykdomus procesus skirstyti į keturias pagrindines kategorijas: odos laikymo ir paruošimo, rauginimo, išraugintos odos apdorojimo ir apdailos operacijas. Skerdykloje nuo gyvulio nudirta oda pristatoma į odos prekyvietes arba tiesiai į odos išdirbimo įmones, arba į odos perpardavimo įmones. Siekiant odą apsaugoti nuo puvimo, jei reikia, prieš transportavimą būtina ją specialiai apdoroti. Odų išdirbimo įmonėse odos gali būti rūšiuojamos, apipjaustomos, konservuojamos ir laikomos tol, kol su jomis bus atliekamos kitos operacijos.       

Didžiausi galvijų kiekiai skerdžiami rudenį, nuluptos nuo gyvulių šviežios odos iš skerdyklos patenka į įmonę. Čia jos sūdomas ir sandėliuojamos. Jeigu žalios odos sveria 20 t, tai druskos beriama apie 10 kt. Įmonėje apdirbama iki 8 tonų per dieną, odos apdirbimo ciklai buvo trumpesni – 2 paros, dabar – 4 paros.

Į įmonę odos žaliava atkeliauja iš įvairių skerdyklų, jos nedelsiant yra konservuojamos druska. Žalios odos konservuojamos sausa druska. Tokių konservuotų odų stirtos išdėliotos įmonės teritorijoje ir sandėliuose. Konservavimo metu apdorojant žalią (nesūdytą) odą gausiai naudojama druska. Jei odos apdorojamos nuo gyvulio paskerdimo praėjus 8–12 valandų, odų nereikia  atšaldyti. Atšaldytas odas reikia apdoroti per 5–8 dienas. Odos atšaldymo alternatyva yra druskos naudojimas. Priklausomai nuo to, kokia odos žaliava – šaldyta ar sūdyta – naudojama apdirbimui, didžiąja  dalimi priklauso galutinio produkto kokybė.

Paprastai UAB „TDL oda“ įmonėje  odos apdirbimas vykdomas dviejuose gamybos cechuose: kalkinimo ir rauginimo. Kalkinimo ceche operacijas sudaro: mirkymas, kalkinimas-plaukų pašalinimas ir poodinių riebalų kaišimas (pagal poreikį – ir skėlimas).

Raugykloje vykdomos tokios operacijos: kalkių pašalinimas, minkštinimas, pikeliavimas ir rauginimas. Po rauginimo plikė tampa nepūvančia medžiaga, kuri vadinama chromuotu odos pusgaminiu „Wet blue“, ir yra pardavimui tinkamas tarpinis produktas.

Raugintų odų tolimesnės apdorojimo operacijos būna tokios: atsigulėjimas, nuspaudimas, skėlimas, drožimas, papildomas rauginimas, giluminis dažymas, įriebinimas (mirkymas riebaluose) ir džiovinimas. Taip apdorota oda taip pat yra pardavimui tinkamas tarpinis produktas „Krastas“. Apdailos operacijų metu oda įvairiais būdais apdorojama mechaniškai ir jos paviršius padengiamas įvairiomis priemonėmis.

Apdailos operacijų naudojimas priklauso nuo galutinio gaminio charakteristikų. Paprastai odos išdirbimo įmonėse naudojama tokių operacijų kombinacija: šlifavimas, atidrėkinimas dengiamasis dažymas, tempimas, džiovinimas, minkštinimas, blizginimas, presavimas ir kt. Chrominio rauginimo procese naudojamas trivalenčio chromo bazinis sulfatas ir papildomos cheminės medžiagos. Paviršiaus aktyviosios medžiagos naudojamos įvairiose odos išdirbimo operacijose: mirkymo, kalkinimo, riebalų pašalinimo ir dažymo.

Pagrindiniai sūdytų galvijų odų pirminio apdirbimo etapai yra šie: mirkymas, kalkinimas ir plaukų pašalinimo operacijos, kurios atliekamos besisukančiuose mediniuose būgnuose. Po to kalkinių odų kaišimas ir skėlimas atliekamas specialiomis mašinomis.

Rauginimas taip pat atliekamas besisukančiuose mediniuose būgnuose. Papildomas rauginimas, giluminis dažymas, įriebinimas – operacijos taip pat atliekamos besisukančiuose mediniuose būgnuose.     

Rauginimo proceso metu neapdirbta oda – greitai gendanti medžiaga, perdirbama į išdirbtą odą , kuri gali būti naudojama daugelio produktų gamybai. Šis procesas vyksta dėl eilės sudėtingų cheminių reakcijų ir mechaninių operacijų. Rauginimas yra svarbiausia odos išdirbimo operacija, po kurios oda tampa stabili ir įgauna pagrindines charakteristikas.  

Specialių rauginimo būgnų viduje „Wet blue“ odos yra rauginamos. Ši proceso dalis suteikia odai daugiau mechaninio atsparumo ir tolygumo, taip pat švelnumo, elastingumo ir lengvumo.

Patyręs rūšiuotojas įvertina kiekvieną odą, gautą rauginant. „Wet blue“ rūšiuojama pagal klientų poreikius, įvertinant jos kokybę, storį, dydį ir kt. Šiame darbe daug niuansų. Odos rūšiavimu UAB „TDL oda“ užsiima ekspertas rūšiuotojas, dirbantis šį darbą apie 40 metų. Kad tapti geru profesionaliu rūšiuotoju reikia ne mažiau kaip 7 metų.

Daugiau kaip 140 metų odų apdorojimo tradicijos Šiauliuose
UAB „TDL oda“ tęsia odų pramonės Šiauliuose tradicijas, jos pirmtakas – 1879 metais dabartinėje UAB „TDL oda“ teritorijoje pradėjęs veikti Chaimo Frenkelio odų fabrikas.

Patekęs į dabartinės UAB „TDL oda“ įmonės patalpas, pasijunti tarsi XX a. pradžios odų fabrike. Lėtai sukasi didžiuliai rauginimo būgnai, ant grindų telkšo vanduo, visur nuo šarmo aprūdijusios metalinės konstrukcijų ir įrengimų dalys, visur oda, oda, oda....

Ir aišku nosį kuteną odos ir chemikalų kvapas. Jautėsi tarsi pakliuvęs į paslaptingą alchemikų ir senųjų odininkų pasaulį, kur laikas tarsi sustojęs...

Mane vedžiojęs po šias įspūdingas vietas vienas iš buvusių UAB „TDL oda“  akcininkų ir iki 2018 m. gegužės ėjęs šios įmonės valdybos pirmininko pareigas, Lietuvos odos gamintojų ir vartotojų asociacijos (įkurtos 1996 m.) prezidentas Vidmantas Šimkus (rašinio autorius dėkoja Vidmantui Šimkui ir UAB „TDL oda“ vadovui Dariui Jakubaičiui bei šios įmonės ilgamečiams darbuotojams: cecho viršininkui Kęstučiui Bagvilai, gamybos vadovei Daivai Statkevičienei ir vyriausiajai technologei Vidai Anždžiuvienei už suteiktą galimybę susipažinti su odos apdirbimu bei suteiktas konsultacijas ir patarimus rašant šį straipsnį) pasakojo, kad odininko procesija yra viena iš sunkiausių profesijų pasaulyje.

Įmonėje dirba tik patyrę darbuotojai ir su ilgamete patirtimi. Tai technologės, odų apdirbėjai, rūšiuotojas ir kiti specialistai bei darbininkai. Visi jie atsidavę daug metų tarnauja odos apdirbimui. Tai pasišventę šiam darbui žmonės, kurių daugelis čia dirba dar nuo sovietmetyje veikusio „Elnio“ kombinato.        

Vidmantas Šimkus odininku tapo ne iškart. Pradėjo 1994 m. Vokietijos kapitalo įmonėje „Mabre“. Šioje įmonėje dirbo odų žaliavos sandėlio vadovu. Pradinėje žaliavo atsiradimo stadijoje turi būti pusiau ekspertas. Odininkui svarbu ne mokslai, o praktika. Tik gamyboje galima perprasti odininko profesijos subtilybes.

Odų žaliavai pirkti nėra universitetų, reikia pačiam šių paslapčių išmokti. Odų biznis prasideda ir baigiasi nupirkus žaliavą, jeigu teisingai neįvertinsi žaliavos kainos, kaip begamintum, patirsi nuostolių. Odų biznis vienas iš sudėtingesnių biznių (tai ne tas pats, kas kitų žaliavų prekyba). Kiekviena oda individuali, nėra dviejų vienodų odų, todėl ir kaina labai svyruoja priklausomai nuo kokybės.

„Odos gaminių kainas diktuoja pasaulio rinka – sako V. Šimkus. – Ypač išaugo neapdirbtos, sūdytos galvijų odos eksportas iš Europos į Kiniją, Indiją ir kitas Azijos šalis ir atgal. Didžiausi odos kiekiai sunaudojami avalynės, galanterijos, baldų ir automobilių pramonėje. UAB „TDL oda“ įmonėje įvairiu laiku dirbo iki 50 darbininkų (vėliau liko apie 35 darbininkai ir darbuotojai). Darbas sunkus ir čia gali dirbti tik pasišventę odininko profesijai žmonės.“

UAB „TDL oda“  užsiima oda ir jos gaminiais, odų apdorojimu, odų rauginimu ir išdirbimu. Šiuo metu įmonės teritorijoje yra odų gamybos cechai, sandėliai, nuotekų valymo įrenginiai ir dujinė katilinė. Įmonėje nuolat modernizuojami gamybos procesai ir technologijos, diegiami naujausi pasiekimai odos pramonėje.

Įmonėje visi procesai vyksta taip, kaip ir anksčiau. Keičiasi mechanizmai, priemonės, bet procesas lieka tas pats. Kaip buvo mediniuose raudonmedžio ar kietmedžio būgnuose, taip ir liko.  Iš čia žaliavinė išrauginta oda keliauja į Italiją, Portugaliją, Lenkiją, Azijos šalis.

Seniau odų pramonėje augaliniam rauginimui, buvo naudojamas natūraliai kai kurių augalų žievėje ir lapuose aptinkami taninai. Taninai prisijungia prie kolageno baltymų odos audinyje, taip padengdami odą. Dėl to oda sunkiau sugeria vandenį, tampa atspari bakterijų poveikiui ir tampa lankstesnė. Tokią odą galima naudoti lagaminams, avalynei, diržams ir kitiems gaminiams. Odos rauginimas su chromo druska yra greitesnis nei su augalinės kilmės produktais. Pats procesas užtrunka  mažiau nei vieną dieną, o pagaminta oda yra minkštesnė bei labiau tinkama rankinėms ir drabužiams.

„Wet blue“ odos renesansas
UAB „TDL oda“ laikomasi klasikinės „Wet blue“ odos  apdirbimo technologijos, kad „šlapias“ odos apdirbimo etapas būtų tvaresnis siekiama padidinti jos absorbcijos pajėgumą ir sumažinti šioje proceso stadijoje laiko sunaudojimą, energiją ir chemines medžiagas. Įmonėje, kaip ir seniau, taip ir dabar, odos žaliava rauginama ir chemikaluose mirkoma didžiuliuose mediniuose rauginimo būgnuose.

Kailių ir odos išdirbimas – tai sudėtingas odos paruošimo procesas, į kurį įeina odos rauginimas. Įprastai, priklausomai nuo odos paskirties, naudojami du skirtingi išdirbimo metodai: augalinis rauginimas arba rauginimas su chromo druska.
Pasaulyje apie 80-90 proc. odos perdirbėjų (ir UAB „TDL oda“ įmonėje) naudoja trivalentį chromą odos išdirbimui. Pagrindinis chromo junginys naudojamas odos paruošimo procese yra chromo (III) hidroksido sulfatas.    
     
Įmonėje odos apdirbimui naudojama apie 20 chemikalų, pagrinde gaminama „Wet blue“ oda; „wet“ – šlapias, „blue“ – žydras.  Šis odos apdirbimo būdas pasaulyje naudojamas jau daugiau kaip šimtmetį. Tradicinės procedūros grindžiamos augalų, tokių kaip žievė, mediena, lapai ir šaknys, daugiausia tropinių augalų, naudojimu.

Po rauginimo oda nusausinama, sumažinama ir mechaniškai padalijama, kad būtų gaunamas „Wet blue“ – odos pavadinimas yra dėl chromo sulfato žaliai mėlynos spalvos. Oda be chromo dėl savo aiškios spalvos vadinama „drėgnai balta“.

V. Šimkus sako: „Pirkti odos žaliavą turi pats savininkas, jis pirkdamas turi čiupinėti odą, dalyvauti derybose, būti profesionalu odininku, gerai išmanyti odas, nes odų biznis yra sudėtingas. Dažniausiai pasaulyje odų žaliavos pirkimu užsiima patys odų gamyklų savininkai, o jei jie tai paveda kitiems, tai niekada negali būti ramūs, kad patikėtas asmuo tinkamai įvertins žaliavos kokybę ir tai vėliau neatves įmonės prie bankroto.

Pasaulyje odininkais yra ištisos dinastijos (pvz., Šiauliuose buvo Frenkeliai, Rogalinai, Choronžickiai, Nurokai), kurie daugiausiai patys rūpinosi odų žaliavos įsigijimu ir odų apdirbimo procesais. Tarpukariu Chaimo Frenkelio odų fabrike svarbiausias darbuotojas buvo garo katilo prižiūrėtojas (darbininkas dirbantis prie garo katilo). Tai buvo labiausiai vertinamas darbininkas, nes nuo jo priklausė: turi garo, gali paleisti odų gamybą. Nėra garo – sustoja odų gamyba.“

Norint pamatyti kaip gaunamos „Wet blue“ odos, jų gamybos procesą galima pamatyti tik  Šiauliuose, UAB „TDL oda“ veikiančioje odos apdirbimo įmonėje. Ji puoselėja daugiau kaip 140 metų gyvuojančią odos pramonę Šiauliuose.

Manau, labai svarbu neatidėliojant dar šiandien vaizdo ar kino juostoje užfiksuoti šią ilgaamžę odos pramonės šaką ir odininkų profesiją. Būtina įamžinti iš dalies išlikusį Šiaulių pramoninį paveldą ir odininko amatą, kuris su laiku gali išnykti, jei nebus imamasi ryžtingų priemonių išsaugoti šią pramonės šaką Šiauliuose.  

Čia vien entuziazmo nepakanka. Odų pramonė, odos apdirbimas turi gilias tradicijas Šiauliuose ir Lietuvoje, tačiau, deja, jai valstybė skiria  mažai dėmesio.

2016 m. lapkričio 30 d. Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinyje Chaimo Frenkelio viloje atidarytos pirmosios ir vienintelės Lietuvoje odininko dirbtuvės, kur galima susipažinti su odos apdirbimo dirbtuvėmis, odininko ir batsiuvio amatą pristatančiomis edukacinėmis programomis, sužinoti apie Šiaulių odos pramoninkų Chaimo Frenkelio ir Jokūbo Frenkelio veiklą. Šioje dirbtuvėje iškabintos senovinių odininkų dirbtuvių iškabų kopijos, natūralaus dydžio ir nedažytų galvijų odos pavyzdžiai, išdėstyti batsiuvio įrankiai ir avalynės įrengimai.

Edukacinėje erdvėje „Odos dirbtuvės“ galima sužinoti apie odą, jos rūšis, jos panaudojimo galimybes, odinių batų sandarą ir avalynės siuvimo procesą, pasigaminti vienetinį ir praktišką daiktą – apyrankę, sagę, suvenyrą, raktų pakabuką ir kitus dirbinius iš odos, dekoruoti juos įvairiais odos dekoravimo būdais.  

Edukacijų metu galima išbandyti  kaip veikia odos kirtimo presas, kaip reikia odą siūti, kniedyti, klijuoti, dekoruoti, kad neišvaizdus odos gabalas virstu patraukliu, išvaizdžiu gaminiu. Čia demonstruojamas filmukas apie pramoninį odos apdirbimo procesą Šiauliuose.

Tačiau tikrąjį „Wet blue“ odos apdirbimą rauginimo būdu galima pamatyti tik UAB „TDL oda“ įmonėje. Čia dar iki šiol dirbama taip, kaip dirbo senieji odininkai Šiauliuose  XX amžiuje.

(Bus tęsinys)

2021 04 10 49

„TDL oda“ įmonės rauginimo būgnai. Jono Nekrašiaus nuotr.

2021 04 10 1

„Wet blue“ odų žaliava. Jono Nekrašiaus nuotr.

Į viršų