Leidėjas ir spaudos darbuotojas
1919 m. rugpjūčio mėnesį iš Rygos į Šiaulius atsikėlęs šio darbo entuziastas, knygynininkas ir leidėjas L. Jakavičius savo įsteigtame „Lietuvos“ knygyne nuo 1920 m. leido kalendorius, sapnininkus, humoro knygeles, scenos veikalus ir kitokias panašaus pobūdžio knygas. L. Jakavičius ne tik platino lietuviškas knygas, bet ir vertėsi iš nedidelių populiarių knygų, kalendorių ir įvairių smulkių spaudinių leidybos.

Atskirai pažymėtina L. Jakavičiaus valdomo „Lietuvos“ knygyno leidybinė veikla, kuri visame leidybos kontekste buvo išskirtinė. „Lietuvos“ knygyno sėkmę Šiauliuose lėmė ir tai, kad pats L. Jakavičius buvo ne tik knygyno savininkas, bet ir knygų rengėjas, vertėjas ir leidėjas.  Knygynininkas leidybai skyrė daug dėmesio: leido knygas, kalendorius ir atvirukus. Jis leido ne tik savo, bet ir kitų autorių parengtas populiarias knygas, jas pardavinėjo Šiaulių ir kitų Lietuvos miestų ir miestelių knygynuose, platino per knygų platintojus ir kitus įvairius prekeivius. Atsižvelgiant į turinį ir įrišimą, jo leidinių kainos svyruodavo nuo 50 ct iki 3,5 Lt. L. Jakavičius siekė aprūpinti populiaria ir pigia spauda menkai apsišvietusią liaudį. Jis visada aiškiai deklaruodavo: „Kaimui reikalinga knyga tiek pat, kaip ir duona. Be knygos kaimas ir tamsus, ir skurdus...“ (Jakavičius, L. Prašymas vidaus reikalų ministeriui. Šiauliai, 1936, lapkričio 5. LCVA, f. 394, ap. 15, b. 317, lp. nenumeruoti).

L. Jakavičius leido ir maldaknyges. „Lietuvos“ knygynas spaudinius leisdavo dideliais tiražais, pavyzdžiui, „Ūkiško kalendoriaus“ tiražai siekė 40 tūkst. egz. (1931 m. „Ūkiško kalendoriaus“ spaudos ataskaita. [Šiauliai], 1930. LCVA, f. 412, ap. 9, b. 352, lp. 939, o maldaknygė „Dievas su tavimi!“, jie buvo net 150 tūkst. egz. dydžio).

Paties L. Jakavičiaus skaičiavimu, jis per 1923–1938 m. išleido daugiau kaip 200 leidinių, kurių bendras tiražas 1 741 000 egz., o priskaičius tai, ką jis yra išleidęs dėl lietuviškos spaudos išlaisvinimo per 1904–1915 m. laikotarpį, – 218 500 egz., jis iki 1938 m. išleido įvairaus turinio knygų, praktinio pobūdžio knygelių, kalendorių, sapnininkų ir kitų smulkių leidinių daugiau kaip 2 milijonus egzempliorių (Liudas Jakavičius. „Įdomus mūsų momentas“, 1938 vasario 20, p. 1, 4; Žmogus, išleidęs du milijonus spausdinių. „Įdomus mūsų momentas“, 1938 kovo 13, p. 1, 4).

L. Jakavičius su „Lietuvos“ knygyno ženklu 1921–1938 metais išleido įvairių pažintinių ir mokslo knygelių: „Abecele, arba Elementorius išsimokynimui skaityti ir rašyti“ (Šiauliai: „Lietuvos“ knygynas, 1921), „Graži pasakų knygelė“ (surinko-sudarė P. Ž., 1922), „Fotografams greitojo aparato rankvedys, arba Receptai ir pamokynimai kaip į 10 minučių viską nufotografuoti“ (Šiauliai: Knygynas „Lietuva“, 1926. „Titnago“ sp.) ir kt. L. Jakavičius, kaip aktyviausias išnešiojamosios knygų prekybos organizatorius, 1931 m. išleido platintojams pamokymų knygelę apie knygų ir kt. smulkmenų prekybą kaimuose „Geras pelnas – lengva duona: pamokymai, kaip reikia kaimuose knygomis, paveikslėliais ir kitomis mažmožių prekėmis prekiauti“.

L. Jakavičius keliasdešimties tūkstančių egzempliorių tiražu Šiauliuose leido dar prieš Pirmąjį pasaulinį karą Rygoje pradėtus kalendorius: „Juokų kalendorių“ (Šiauliai: Knygynas „Lietuva“, [nuo 1921 iki 1939 metų], „Lietuvių ūkiškąjį kalendorių“, „Lietuvių naminį draugą“, „Lietuvos keleivį“ ir kt. leidinius. L. Jakavičius Šiauliuose, be minėtų kalendorių, 1927 m. išleido įdomų leidinį „Naujasis šimtmetinis kalendorius dviems šimtams metų (nuo 1880 iki 2080 metų) su orakulu, turinčiu savyje daugybę visokių teisingų spėjimų laimės ir nelaimės, atsitinkančios kiekvieno žmogaus gyvenime“.

Be kalendorių, L. Jakavičius dar leido sapnininkus, vienaveiksmes verstines komedijėles ir scenos meną propaguojančius leidinius: „Juokų maišelis. III“; Perspausdinta iš „Juokų kalendoriaus“ (Šiauliai: Knygynas „Lietuva“. 1922. Savičo ir Šumkauskio sp. 32 p.), „Mėgėjų teatras“ (1924), „Gražios prakalbos arba „oracijos“ vestuvėse, krikštynose, varduvėse ir laidotuvėse kalbamos“ (Surinko Perkunsargis. Šiauliai: Knygynas „Lietuva“, 1924. Tas pat. – Šiauliai: Knygynas „Lietuva“, 1936. „Titnago“ sp.), „Linksmų monologų pasakotojas“ (1927, 1935, slapyvardžiu Lietuvanis), „Pirmas I juokų maišelis: Vaistai širdgėlai nuraminti“ (1929, tir. 6 000 egz.), Lietuvanio [Liudviko Jakavičiaus] „Juokų milteliai: Linksmūs vakarėliams paįvairinti kupletai su gaidomis: Pirmas vakaras“ (Šiauliai: Knygynas „Lietuva“, 1929. „Titnago“ sp. 3 000 egz.), humoristinio ir praktinio pobūdžio knygeles – „Graži juokų knygelė“; pažintines ir pamokančias knygeles: „Lietuvos raštvedys“ („Naminis advokatas“, 1922, 1925), „Geras pelnas – lengva duona: Pamokymai, kaip reikia kaimuose knygomis, paveikslais ir kitomis mažmožių prekėmis prekiauti“/ [Liudvikas Jakavičius-Lietuvanis] (Šiauliai: Knygynas „Lietuva“, 1931. „Titnago“ sp. 2 000 egz.) ir kt.

Be to, L. Jakavičius dar išleido geros elgsenos knygelių: „Gražaus elgimosi, gėlių ir varsų reiškinių knygelę“ (Parašė Perkunsargis, Šiauliai: Knygynas „Lietuva“, 1925. Spausdino Savičo ir Šumkauskio sp. Tir. 5000 egz. Tas pat:  Šiauliai: Knygynas „Lietuva“, 1934,  „Titnago“ sp. Tir. 5000 egz.); „Gražioji Mageliona karaliaus duktė iš Neapolio ir grapas Petras kareivis: Visokie, be skurstant šiame pasauly atsitikimai, nuliūdimai, linksmybės, laimės ir nelaimės“ (Šiauliai: Knygynas „Lietuva“, 1926. „Titnago“ sp.); „Graži dainų knygelė ir girtuoklių gadzinkos: Surinkta ir išspausdinta iš visokių raštų“, „Meilės ir tarnybinių laiškų, elgimosi ir prašymams rašyti vadovėlis Lietuvos jaunuomenei“ (parašė Piršlys. Šiauliai, sp. „Titnagas“, 1934, 1938, tir. 3 000 egz.) ir kt.

L. Jakavičius mėgo leisti knygas apie sapnus, magiją, burtus ir burtininkus: „Ponas Tvardauskas: Lenkų pasaka“ (Šiauliai, 1922, pakartotinis leidimas 1928. Vertė Liudvikas Jakavičius); „Nauja sapnų knygelė“ (Peržiūrėjo ir patikrindamas surašė senosios ir naujosios Magijos daktaras (Šiauliai: Knygynas „Lietuva“, 1930. Tir. 12 000 egz.); „Mikaldos Sabijos karalienės pranašavimai: 578 metais prieš Kristaus gimimą gyvenusios“ (1935); „Magijos daktaras, nauja sapnų knygelė“ (1937) ir kt.

P. Bugailiškis prisiminimuose apie L. Jakavičiaus leidybinę veiklą Šiauliuose rašė: „Jakavičius tęsė savo eikliųjų knygų leidimą, kurių patsai ir paruošdavo: kalendorių, įvairiais pavidalais (juokų kalendorius ir pan.), sapnininkų, orakulų, juokų knygelių, pateikdamas ir praktiškų vadovėlių: „Jaunasis dailidė, arba Staliams visokių baldų išdirbimo vadovėlis su 200 paveikslų“ /Sp. parengė L. Būbelis [Liudvikas Jakavičius]. Šiauliai: Liudo Jakavičiaus „Lietuvos“ knygynas, 1928. „Titnago“ sp. Tas pat. – Šiauliai: Liudo Jakavičiaus „Lietuvos“ knygynas, 1936),  „Jaunasis šaltkalvis: Geriausias geležies amato vadovėlis“ / Sp. parengė L. Būbelis [Liudvikas Jakavičius]. Šiauliai:  Liudo Jakavičiaus knygynas „Lietuva“. 1931, „Titnago“ sp., 6000 egz.), „Dailidė“, „Auksavimas, sidabravimas“, „Daktariška knyga“, „Kaimo advokatas“ ir kt. Savo tiražais jos yra pasiekusios Lietuvoje anų laikų rekordą: 6–10 tūkstančių egzempliorių vienos laidos tiražu (Bugailiškis P. Gyvenimo vieškeliais. Šiauliai: Šiaulių „Aušros“ muziejus, 1994, p. 308).

Leidžiant įvairią spausdintą produkciją, L. Jakavičiui teko susidurti ir su kai kuriais sunkumais ir cenzūra. 1933 m. rugsėjo mėnesį jo knygynas „Lietuva“ išleido  „Magiškas burtų kortas Raganiai“, tačiau jos buvo uždraustos pardavinėti, o jų leidėjas patrauktas atsakomybėn. Tik 1934 m. vasarį Šiaulių apylinkės teismas „Burtų kortų“ leidėją L. Jakavičių išteisino ir leido vėl jas laisvai pardavinėti (Burtų kortos „Raganiai“ teisme. „Įdomus mūsų momentas“, 1934 vasario 18, p. 3).

L. Jakavičius taip pat yra išleidęs meninių atvirukų (manoma, apie 20). Atvirukų reverse matomas apvalus, ovalo ar stačiakampio formos nedidelis spalvotas piešinėlis su poeto J. Krikščiūno-Jovaro ar paties L. Jakavičiaus (pasirašytas slapyvardžiu Lietuvanis, trumpinys L–nis) sukurto eilėraščio posmeliu apačioje. Atvirukų ciklui būdinga vienoda stilistika. Manytina, kad visi atvirukai spausdinti XX a. trečiajame dešimtmetyje Leipcige, tarpininkaujant Kauno leidėjui Antanui Kniūkštai (Zmejevskienė, A. „Juokų kalendorius“ – humoro šaltinis. „Voruta“, 2001 balandžio 10, p. 9).

L.  Jakavičius 1937 m. sausio 5 d. Šiauliuose baigė rašyti atsiminimus iš lietuvių spaudos draudimo laikų. Šiuos gausiai iliustruotus atsiminimus jis 1939 m. Šiauliuose išleido Lietuvanio slapyvardžiu, spaudė „Titnago“ spaustuvė Šiauliuose (312 puslapių). Knygos spalvoto viršelio kompozicijoje L. Jakavičiaus nuotrauka pavaizduota tarp trispalvės juostų, sutraukytų grandinių ir Vyčio ženklo. Knygos viršelyje įspaustas įdomus užrašas: „Lietuvanis. LIETUVOS DIEVAI!

„Išleidžiu šiuos savo atsiminimus su noru ne savo nuopelnus iškelti, o tik nušviesti tuos laikus, kada buvo dirbama tėvynės labui, – rašė L. Jakavičius-Lietuvanis „Žodyje skaitytojui“. – Mano vienintelis noras, kad bent kiek jūs pasimokytumėte ir iš mūsų darbų, tėvynės meilės ir noro jai dirbti taip pat, kaip mes kadaise dirbome, nebodami savo asmeniškos naudos nei gerovės“. Baigiamajame šios atsiminimų knygos žodyje L. Jakavičius rašo: „Kadangi jau 50 metų su lietuvių liaudimi išvien dirbu, kaip antai nuo 1888 metų slaptai gabendamas iš Tilžės draudžiamuosius lietuviškus raštus, o nuo 1904 m. iki šiai dienai viešai leisdamas ir platindamas lietuviškas knygas ir laikraščius, ir visuomet turėdavau didelį visuomenėje pasisekimą, tikiu, kad ta pati visuomenė neapleis ir senatvėje savo už spaudą ir lietuvybę kovotojo – Lietuvanio: teiksis, kiek galima, kas žodžiu, kas raštu, visur užtarti ir paremti tą spausdinto žodžio skleidėją“ (Lietuvanis. Atsiminimai iš lietuvių spaudos draudimo laikų. Šiauliai: išleido Liudas Jakavičius, 1939, p. 1-2, 3-4).

Šiaulių  „Aušros“ muziejaus bibliotekoje saugoma su lietuviškos spaudos draudimo istorija susijusi L. Jakavičiaus-Lietuvanio knyga „Atsiminimai iš Lietuvių spaudos draudimo laikų 20 metų Lietuvos nepriklausomybės sukakties minėjimui 1918–1938“ (ŠAM b-ka, Nr. 6156). Minėtos knygos egzemplioriaus priešlapyje yra įdomus atsiminimų autoriaus dedikacinis įrašas: „Gerb. Apskrities viršininkui uoliam šauliui A. Staškevičiui aukoja senas kovotojas už lietuvių spaudą, šaulys rėmėjas L. Jakavičius-Lietuvanis. Šiauliai 5/VIII. 39 m.“

Šios knygos antrajame priešlapyje yra apvalus knygos antspaudas-užrašas – „P. Gasiūno lietuvių spaudos kolekcija“. Manoma, kad ši knyga į „Aušros“ muziejų pateko iš spaudos kolekcininko P. Gasiūno rinkinio.

1940 m. L. Jakavičius savo išleistos knygos „Atsiminimai iš lietuvių spaudos draudimo laikų“ 500 egz. per III pėstininkų diviziją dovanojo Lietuvos kariuomenės štabo Spaudos ir švietimo skyriui. Ši gausi dovana – knygos buvo paskirstytos visos kariuomenės bibliotekoms. Lietuvos kariuomenės Spaudos ir švietimo skyriaus viršininkas pulkininkas J. Šarauskas knygos autoriui ir leidėjui L. Jakavičiui skyriaus ir visų karių skaitytojų vardu pareiškė padėką (Vertingos dovanos kariuomenei. „Karys“, 1940, Nr. 19, p. 510).

Archyvinis L. Jakavičiaus knygos „Atsiminimai iš Lietuvių spaudos draudimo laikų: 20 metų Lietuvos nepriklausomybės sukakties minėjimo proga 1918–1938“ egzempliorius saugomas Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje. Šios knygos egzempliorius pažymėtas J. Remeikos knygos įrašu. Skaitmeninę jo kopiją galima pavaryti virtualaus elektroninio paveldo sistemoje (epaveldas.lt).

L. Jakavičius, dėl senyvo amžiaus nebegalėdamas užsiimti knygų prekyba, 1938 m. lapkričio pradžioje likvidavo „Lietuvos“ knygyną Šiauliuose, Tilžės g. 127. Savo prisiminimuose apie šio knygyno likvidavimą L. Jakavičius rašė: „35 metus išlaikiau savo „Lietuvos“ knygyną, t. y. nuo pirmosios dienos mūsų spaudos išsilaisvinimo – 1904 metų iki 1938 metų pabaigos.

Rygoje knygyną laikiau nuo 1904 iki 1905 metų; karo metu Petrapilyje – nuo 1915 iki 1918 metų; po karo Šiauliuose – nuo 1919 iki 1938 metų  pabaigos. Per tą laiką „Lietuvos“ knygyno vardu išleidau 2 milijonus egzempliorių įvairaus turinio knygų knygelių, kalendorių ir pan. Tie skaičiai patys už save kalba ir rodo, kad „Lietuvos“ knygyno leidinius liaudis noriai skaito „(Likviduota seniausia Lietuvoj knygų prekyba. „Įdomus mūsų momentas“, 1938 lapkričio 6, p. 3; Lietuvanis, Atsiminimai iš lietuvių spaudos draudimo laikų: 20 metų Lietuvos nepriklausomybės sukakties minėjimo proga 1918-1938. Išleido L. Jakavičius, Šiauliai, 1939, p. 311).

L.  Jakavičius „Lietuvos“ knygyną 1938 m. pardavė kitam Šiaulių knygynininkui ir leidėjui Feliksui Maksvyčiui, bet, sandėliuose dar turėdamas savo spaudos produkcijos, ja prekiavo ir kitais metais Šiaulių knygyne, Tilžės g. 159 (Jakavičius, L. Atsiminimai iš lietuvių spaudos draudimo laikų, Šiauliai, 1939, p. 306-307; Knygų katalogas 1940 m. Šiauliai, [1939], 8 p.; Petreikis T. Regioninės knygos kultūra. Žemaitijos knygos 1905–1944 m. pavyzdžiu, p. 120-121). L. Jakavičius perleidęs Šiauliuose likviduotą knygyną „Lietuva“, pasiliko sau teisę leisti kurių leidinių – „Juokų kalendoriaus“, „Lietuvių naminį draugą“, „Lietuvių ūkiškojo“ ir sieninio kalendoriaus leidimą.

L. Jakavičius kreipdamasis į visus skaitytojus 1938 m. lapkričio 6 d., rašė: „34 metus „LIETUVOS“ knygyną išlaikęs, šiandien, jį uždarydamas, nuoširdžiai dėkoju visiems savo buvusiems pirkėjams ir rėmėjams, kurie per tuos ilgus metus platino mano leidinius ir tuo palaikė mano gyvavimą... Mažieji išaugo, didieji paseno, vienok niekuomet nebuvo pamiršę „LIETUVOS“ knygyno.

Gal dar ir ilgai kasmet lankysiu savo brangius prietelius, nes žinomų kalendorių – „Juokų kalendoriaus“, „Lietuvių naminio draugo“, „Lietuvių ūkiškojo“ ir sieninio kalendoriaus leidyklą aš pasilieku sau ir leisiu juos iki kol  mano jėgos man tarnaus.

Todėl visus savo brangiuosius minėtų kalendorių skaitytojus maloniai prašau ir toliau taip pat juos laikyti savais kalendoriais ir skaityti, kaip ir iki šiol. Iš savo pusės pasižadu kalendorius dar įdomesniu turiniu išleisti, negu ligi šiol. Tad visiems, visiems reiškiu nuoširdžią padėką“ (Liudas Jakavičius-Lietuvanis. Visiems, visiems! Padėka. „Įdomus mūsų momentas“, 1938 lapkričio 6, p. 1).

1940 m. L. Jakavičius su šeima persikėlė gyventi į žmonos Honoratos Grimalauskaitės-Jakavičienės tėviškę Anykščius.

L. Jakavičius mirė 1941 m. liepos 12 d., palaidotas Anykščiuose.

2021 03 29 1

Grupė spektaklio vaidintojų. Šiauliai. 1938 m. Trečias iš dešinės Liudvikas Jakavičius. Iš P. Kaminsko rinkinio.

2021 03 29 3

Liudviko Jakavičiaus jubiliejinio spektaklio programa. 1928. Iš P. Kaminsko rinkinio.

 

 

 

 

 

Į viršų