1997 metais Jungtinėje Karalystėje pasirodžiusi pirmoji J.K. Rowling serijos apie Harį Poterį (vaga.lt/haris-poteris-dalys) knyga „Haris Poteris ir Išminties akmuo“ sukėlė tikrą perversmą knygų industrijoje.

Istorija apie ypatingą berniuką visame pasaulyje iškart tapo kultine, o šiandien jau įvardijama vienu svarbiausių reiškinių pop kultūroje bei vaikų literatūroje – iš viso aštuonių knygų serija apie Harį Poterį yra parduota daugiau kaip 500 milijonų tiražu bei išversta į aštuoniasdešimt pasaulio kalbų. Tai yra sėkmingiausia knygų serija knygų leidybos istorijoje.

Tuo tarpu Lietuvoje Hario Poterio gerbėjams šie metai – ypatingi: praėjo lygiai dvidešimt metų nuo pirmosios knygos pasirodymo lietuviškai 2000-aisiais.
Kokią įtaką Haris Poteris padarė lietuvių skaitytojams bei knygų rinkai Lietuvoje apskritai?

Kaip Hario Poterio knygos pasiekė Lietuvos rinką

Pirmoji Hario Poterio knyga „Haris Poteris ir Išminties akmuo“ Lietuvoje pasirodė 2000 metais. Tačiau tuo metu knyga nesulaukė itin didelio susidomėjimo, kadangi tuo metu apie Harį Poterį Lietuvoje mažai kas žinojo.

Visgi jau 2001-aisiais pasirodžius antrajai serijos knygai „Haris Poteris ir Paslapčių kambarys“, mažojo burtininko Hario Poterio istorijas pamilo ir Lietuvos skaitytojai. Nuo 2001-ųjų Hario Poterio knygos kaskart po išleidimo buvo tiesiog „išgraibstomos“.

2007 metais išleista septintoji Hario Poterio knyga „Haris Poteris ir Mirties relikvijos“ buvo laikyta paskutiniąja serijos dalimi. Tačiau 2017 metais pasirodė aštuntoji serijos dalis – pjesė „Haris Poteris ir prakeiktas vaikas“, netikėtai nudžiuginusi Hario Poterio gerbėjus.

Visas aštuonias Hario Poterio serijos knygas iš anglų kalbos į lietuvių kalbą išvertė Zita Marienė.

2010212

Liam Truong nuotr.

Hario Poterio fenomenas Lietuvoje

Šiandien Lietuvoje yra parduoda virš 300 tūkstančių Hario Poterio serijos knygų egzempliorių – jokia kita vaikų ir paauglių literatūros knyga nepasiekė tokių aukštų pardavimo rodiklių. Beje, kaip ir Lietuvoje, taip ir pasaulyje Hario Poterio knygos yra laikomos sėkmingiausiu kūriniu vaikų ir paauglių literatūros istorijoje.

IBBY Lietuva tyrimai parodė, kad pirmosios septynios Hario Poterio dalys iki 2013-ųjų beveik visada patekdavo į vaikų ir paauglių skaitomiausių/mėgstamiausių knygų penketukus. O pirmoji serijos knyga „Haris Poteris ir Išminties Akmuo“ iki šiol yra viena perkamiausių knygų Lietuvoje.

Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos specialistai nustatė, kad 2016 metais Hario Poterio knygų serija pagal skaitomumą pateko į pirmąją vietą vaikų literatūros kategorijoje.

Leidyklos „Vaga“ duomenimis, naujausia serijos dalis „Haris Poteris ir Prakeiktas vaikas“ 2017-aisiais tapo populiariausia knygų jaunesniems skaitytojams kategorijoje.

Taigi galima drąsiai teigti, jog Hario Poterio aktualumas Lietuvoje ir toliau pranoksta lūkesčius – naujos skaitytojų kartos su tokiu pačiu pasimėgavimu pasineria į magišką Hario Poterio pasaulį.

Be to, nors Hario Poterio knygos priskiriamos vaikų ir paauglių literatūrai, jos peržengia šias ribas – knygos yra ne ką mažiau populiarios ir tarp suaugusiųjų. Kai kuriose šalyse Haris Poteris knygos netgi išleistos specialiais viršeliais, skirtais vyresnio amžiaus skaitytojams.

Hario Poterio viktorinos Lietuvoje įtvirtina kūrinio svarbą

Hario Poterio literatūrinį fenomeną patvirtina ir faktas, jog Lietuvoje jau ne kartą yra vykę protų mūšiai/viktorinos Hario Poterio tematika.

Protmūšius apie Harį Poterį oficialiai pradėjo rengti Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Pirmasis bibliotekos organizuotas protmūšis „Mane užbūrė Haris Poteris“ vyko 2017-ųjų gruodžio 14 dieną, minint dvidešimtmetį nuo pirmosios išleistos Hario Poterio knygos Jungtinėje Karalystėje.

Antrasis M.Mažvydo bibliotekos organizuotas protmūšis Hario Poterio tema vyko 2020-ųjų birželio 30 d. ir buvo skirtas 7-13 metų vaikams. Protmūšis buvo organizuojamas paminėti dvidešimtmečiui nuo pirmosios serijos knygos pasirodymo Lietuvoje.

Taip pat ir kituose miestuose (pavyzdžiui, Panevėžyje, Kaune) 2017, 2019 ir 2020 metais buvo organizuoti protmūšiai Hario Poterio tematika.

Protmūšių dalyviai Lietuvoje patvirtina, jog įvairiuose Lietuvos miestuose organizuojamose viktorinose Hario Poterio tematikos klausimai yra itin populiarūs.

2010211

Nuotrauka iš pexels.com

Tęsinys apie Harį Poterį sumušė rekordus

Aštuntoji Hario Poterio knygos dalis – dviejų dalių pjesė „Haris Poteris ir Prakeiktas vaikas“ – Jungtinėje Karalystėje pasirodė 2016-aisiais, praėjus devyneriems metams po septintosios knygos pasirodymo. Pjesę parašė scenaristas Jackas Thorne, remdamasi originaliu savo ir J.K. Rowling bei Johno Tiffany to paties pavadinimo kūriniu.

Šiame Hario Poterio serijos tęsinyje pagrindinis veikėjas Haris jau yra suaugęs vyras, Magijos ministerijos darbuotojas, sutuoktinis ir trijų vaikų tėvas. Pjesėje nukeliama į Hario Poterio gyvenimą praėjus devyniolikai metų po septintojoje knygoje 2007-aisiais aprašytų įvykių.

Pjesė buvo pristatyta Londono teatre ir sulaukė itin teigiamo kritikų įvertinimo. 2017-ųjų Lorenso Oliverio apdovanojimuose šis kūrinys tapo rekordininku, susižėręs net vienuolika nominacijų ir devynis apdovanojimus. 2018-ųjų Tonio apdovanojimuose (angl. Tony Awards) pjesė laimėjo šešis apdovanojimus.

Be to, Lyric teatras Londone pranešė, jog pjesės premjeros savaitę bilietų pardavimai pasiekė visų laikų rekordus.

Kita vertus, ne visi Hario Poterio gerbėjai liko sužavėti aštuntąja serijos dalimi. Pasirodė nemažai nuomonių, kad pjesėje perteikti herojai visai neprimena ankstesniojo Hario Poterio pasaulio, yra labai nerealistiškai perteikti.

Ar sulauksime dar vieno Hario Poterio istorijos tęsinio?

Pasirodžius aštuntajai Hario Poterio knygų serijos daliai užvirė diskusijos, ar sulauksime dar vieno istorijos tęsinio.

„Haris Poteris praeina didelę kelionę dviejų dalių pjesėje ir, manau, kad šiai dienai mes užbaigėme jo istoriją“, - pjesės pristatymo metu Londone naujienų agentūrai „Reuters“ komentavo Hario Poterio knygų autorė J.K. Rowling.

Taigi artimiausiu metu gerbėjai neišvys Hario Poterio tęsinio. Kita vertus, kaip rašoma „Cinema Blend“, J.K. Rowling apie Harį Poterį ir jo pasaulį kalba kaip apie nuolatos gyvą; egzistuojantį ir augantį jos vaizduotėje.

Tad nebūtų nieko keisto, jei po penkių ar dešimties metų J.K. Rowling nuspręstų viena ar kita forma pratęsti Hario Poterio gyvenimą ir pateikti jį viešajai auditorijai. Tačiau kol kas Hario Poterio istorija yra užbaigta.

2010213

Artem Maltsev nuotr.

Į viršų