Rugsėjo 10-17 dienomis Naisiuose vyko meno pleneras „Žuvies karoliai“. Plenere dalyvavo menininkai, kuriantys skirtingose srityse: tapybos, skulptūros, tekstilės ir grafikos. Tai  Egidijus Rudinskas, Jolanta Šmidtienė, Lina Jonikė, Lina Drižiūtė, Modestas Malinauskas, Marijus Petrauskas, Kęstutis Benedikas, Sigitas Petrauskas ir Zita Tarasevičienė. Plenero vadovė tekstilininkė Jolanta Šmidtienė, plenero menotyrininkė Gabrielė Kuizinaitė. Projektą organizavo Naisių bendruomenė ir VšĮ tekstilininkų ir dailininkų gildija galerija „Balta“.

Tarpdisciplininio projekto idėja  buvo puošti Naisių parką dekoruotomis, dailininkų ištapytomis žuvimis: jau atlietus, nukaltus metalinius žuvų karkasus dailininkai tapė pagal savo stilistiką, naudojo savo mėgstamas spalvas, technologijas.

Pleneras Naisiuose subūrė  menininkų komandą bendram iššūkiui:  skirtingų kartų ir stilistikų menininkai tapo lyg vienos bendros žvejybos partneriais, turėjo išskirtinę galimybę eksperimentuoti, bandyti dirbti su iki šiol nebandytomis medžiagomis ne ant drobės, o ant reljefinių žuvų modelių.  Buvo daug diskutuota dėl žuvų dydžio,  jų dekoratyvumo ir prasmės, tačiau kiekvienas autorius atrado galimybę, kaip realizuoti savo nestandartinį sumanymą, sukūrė savo   auksinę žuvelę, o kai kurie net ir visą ciklą.

Šiuo atveju plenero išskirtinumas buvo ne tik paroda, bet projekto metu sukurti darbai ilgesniam laikui papuošė miestelio parko erdves palei ežerą. Projekto vadovė J. Šmidtienė  dar prieš prasidedant plenerui taip pat akcentavo išliekamąjį aspektą: „Labai gražu ir prasminga, kad šios skulptūros papuoš parko viešąsias erdves, kita vertus, projekto metu  galima ne tik stebėti kūrybinį procesą, meno  kūrinio gimimą, bet ir diskuoti su autoriais, o galbūt prisidėti prie bendro meninio gamybinio kūrybinio proceso.“

Vieni autoriai tapė pasirinkę abstrakčiąją stilistiką (Z. Tarasevičienė), kiti naudojo geometrizuotas formas ir žaidė spalvomis ( K. Benedikas, J. Šmidtienė, M. Petrauskas, L. Drižiūtė), dar kiti nedideliame žuvies karkaso paviršiuje stengėsi atspindėti savo individualią stilistiką. Linos Jonikės, žinomos konceptualaus  tekstilės meno atstovės, žuvytė skrenda,  ant žuvies silueto ji  pavaizduoja dangaus fragmentą virš tam tikros vietovės, čia kur persipina istorija ir kelios užuominos, kurias  akylesnis žiūrovas atras ir perskaitys.  Kestutis Benedikas savo auksinę žuvelę įprasmino japoniško minimalizmo stiliumi. Kas gali būti svarbiau:  ar pagauti auksinę žuvelę, ar tik turėti amžiną viltį kad ji kada nors tikrai pas tave atplauks?

Grafikas E. Rudinskas baltame paviršiuje išpiešė architektūrinius grafinius vaizdinius, M. Malinauskas žuvis dekoravo savo darbų motyvai.  S. Petrauskas savo koliažine spalvų liejimo technika pateikė konkrečių objektų detales. Šioje lauko ekspozicijoje autoriai ieškojo savo stiliaus, autentiškos kalbos, tuo pačiu sukūrė koloristikos ir stiliaus įvairovę, kuri džiugins vietinius gyventojus.

Skulptorius, tapytojas Marijus Petrauskas kūrybinio gyvenimo patirtį paslėpė po abstrakčiom formom, išryškindamas sau neįprastos spalvos ir saviironijos bei paslėpto sarkazmo bei kategorizmo įdėją  atrodytų labai paprastoje šešių žuvyčių kompozicijoje, plaukiančių tikslo link.

Visų autorių kurti darbai intriguoja, kartais provokuoja, užmena mįslę, pasakoja savitą istoriją, kviečia žiūrovą dialogui. Kiekviename darbe po dekoratyvumu, atspalvių žaismėm egzistuoja ir gilesnė prasmė bei mintis.

Plenero metu menininkai taip pat pristatė interaktyvią improvizuotą grupinę plenero parodą, kuri veikė Naisių bendruomenės sporto salėje. Parodoje savo darbus pristato visi plenere dalyvavę menininkai, atstovaujantys savo kūrybos sritis bei stilistiką. Paroda įdomi, žavi savo tiek tematine, tiek stilistine įvairove.

Grafiko Egidijaus Rudinsko grafikos darbuose  susijungia klasikinė tradicija, kultūriniai intertekstai, moderni šiuolaikinė raiška ir atlikimo precizika ji ryški ir parodos kūriniuose: du grafikos ir du tapybos darbuose jungiasi miesvaizdžiai ir  istoriniai kontekstai,  dominuoja daug smulkių preciziškų detalių. Tekstilinininkė Lina Jonikė parodoje ji pristato darbą „Žaidimas“, kuris  sukurtas 2018 metais. Tai tekstiline technika atliktas Jogailos laikų Vytis, kuriame baltame fone siuvinėjamas stilizuotas simbolio kontūras.  

Tekstilininkė Jolanta Šmidtienė pristato kūrinį iš ciklo „Nimbas“ „Vilties Nimbas“ (2018) . Nimbas yra aureolė, tobulumo ir amžinumo simbolis, krikščionių ir kankinių galvos buvo puošiamos laurų vainiku, tai buvo laimėjimo ženklas, didesnei garbei išreikšti dedama ne tik šviesi juosta, bet ir platus rašto, ornamentikos sluoksnis. Autorė savo tekstilės darbų cikle nimbo simboliką sieja su istoriniu kontekstu, asmeniniu savo šeimos istorija. Nimbas tampa jungiančiuoju simboliu.

Kaunietis menininko Marijus Petrauskas pristato skulptūrinį reljefo „Mūza“ du variantus, vaizduojančius moters portretą. Kęstutis Benedikas pristato savo skultūrinių objektų ir drožinių nuotraukas, iš jų matyti, kad autorius gana dažnai modifikuoja, transformuoja, sušiuolaikina ir modernizuoja..

Kaunietis tapytojas Modestas Malinauskas parodoje eksponuoja tris darbus, kuriuose dominuoja skrendančių medžių, vandens motyvai. Visos pastelinės spalvos sukuria lengvumo, pasakiškumo, gražesnės pasaulio realybės įspūdžius bei nuotaikas. Tekstilininkė, lėlininkė ir teatrinių kostiumų kūrėja Lina Drižiūtė-Malinauskienė pristato 2016 metais sukurtą lėlę „Pavasaris“. Žalia spalva, detalių gausa, charakteringa lėlės išraiška sukuria itin žaismingą nuotaiką ir signalizuoja gamtos bei gyvybės atgimimą.

Kaunietis Sigitas Petrauskas rodo pristato keturis darbus, kuriuose ironizuoja save autoportreto improvizacijoje bei pateikia abstrakčios stilistikos darbus, kurie ryškina menininko naudojamas technikas. Zita Tarasevičienė eksponuoja du paveikslus iš ciklo „Gyvenimas pilnas chaoso“, kuriuose dominuoja koloristinės priešpriešos, abstrakti.

Pleneras ir paroda Naisiuose atskleidė ir išryškino daugelio jame dalyvavusių  Lietuvos menininkų platų kūrybinį spektrą, galimybes ne tik kurti savo įvirtinta stilistika ir technikomis, bet ir eksperimentuoti, prisitaikyti prie erdvių, žaisti formomis bei spalvomis. Auksinės žuvelės gaudymas, interpretacijos šia tema tapo plenero dalyvių kūrybiniu nuotykiu.

2020 09 28 3

Tekstilininkė, lėlių ir teatrinių kostiumų kūrėja Lina Drižiūtė-Malinauskienė dalyvauja grupinėse parodose ir rengia personalines parodas Lietuvoje ir užsienyje.
Autorės ir Jolantos ŠMIDTIENĖS nuotr.

2020 09 28 7

Tapytoja Zita Tarasevičienė tapyti pradėjo prieš dvidešimt metų. Nuo to laiko dalyvauja itin aktyviai parodiniame gyvenime.
Autorės ir Jolantos ŠMIDTIENĖS nuotr.

2020 09 28 9

Žuvų alėjoje Sigito Petrausko žuvelė.
Autorės ir Jolantos ŠMIDTIENĖS nuotr.

2020 09 28 8

Auksinės žuvelės jau sustatytos ir laukia žiūrovų.
Autorės ir Jolantos ŠMIDTIENĖS nuotr.

 

Į viršų