XIII a. – Venecijos stiklininkystės pradžia. Žinoma, kad pirmasis stiklapūčių cechas egzistavo 1224 m. Pirmieji amatininkai persikėlė čia iš Osmanų užimto Konstantinopolio. Dirbinius pradėta kurti XIII a. pagal Sirijos ir Bizantijos meninio stiklo pavyzdžius. Stiklo gamybos istorija prasidėjo nuo benediktinų vienuolių. Jie nutarė patys gaminti stiklinius butelius savo įžymiam vynui. 1291 m. Muranas tapo stiklo gamybos centru, nes siekiant apsaugoti Veneciją nuo gaisrų pavojaus ir dūmų, kurie anuomet neišvengiamai lydėjo šį amatą, čionai buvo perkeltos visos krosnys ir amatininkai.

Ši sala išgarsėjo stiklapūčiais, stiklo dirbiniais ir veidrodžiais.  Muranas ypač griežtai saugojo stiklo, technologijos paslaptis. Stikliams būdavo draudžiama išvykti iš salos, kad jie neišduotų stiklo gavybos paslapčių. Stiklo meistra,i gimę Murano saloje, nuo paauglystės semėsi amato paslapčių,kurios perduodamos iš kartos į kartą. Žinomiems amatininkams, stiklo dirbinių ir veidrodžių gamintojams, įsikūrusiems Murano saloje, nenusileido Venecijos stikliai. Nežiūrint aršios konkurencijos, Murano salos stiklo meistrai buvo geriausi Europoje.

XV-XVI a. Muranas buvo pagrindinis stiklo gamybos centras Europoje. Šios salos stikliai išgarsėjo dėl sudėtingos technologijos, nes sugebėdavo išgauti ryškias spalvas ir krištolinį skaidrumą. Jie gamino švarų, skaidrų ir kokybišką stiklą, pasižymintį skaidrumu ir blizgesiu, kurį dėl panašumo į kalnų krištolą, vadina „krištoliniu“. Murano stiklo meistrai sukūrė baltos spalvos stiklą – lattimo, kuris atrodė kaip porcelianas. Vėliau jie tapo geriausiais Europos veidrodžių gamintojais. Jų veidrodžių išskirtinumą lėmė trys dalykai – druskingas jūros vanduo, graži ir tinkamo ryškumo deginamos medienos liepsna, druskos ir sodos kiekis.

Venecija, kaip ir Muranas, garsėja stiklo dirbiniais ir gamyba: čia kuriamas visame pasaulyje garsus Murano stiklas, todėl lagūnos saloje daug mažų stiklo dirbtuvėlių, stiklo menininkų ir žinoma stiklo produkcijos bei suvenyrų.

Venecijos Murano salos stiklas  žinomas visame pasaulyje.  Iki šiol saloje išgaunamas Venecijos stiklas, kurio rūšių, kaip ir gaminimo būdų, įvairovė didžiulė: avanturinas, calcedonio, cristallo, filigrana, lattimo, millefiori, murrine, sommerso ir kt. Visame pasaulyje garsėja Murano salos dirbtuvių meninio stiklo dirbiniai – indai, veidrodžiai, karoliai ir įvairūs dirbiniai iš skaidraus, bespalvio, matinio ar mozaikinio stiklo. Jie dekoruojami auksu, emaliu, lipdytomis stiklo detalėmis, graviruojami. Iš šio stiklo gaminami juvelyriniai gaminiai, karoliukai, papuošalai, šviestuvai, netgi paveikslai, sietynai. Muranas yra stiklo ir veidrodžių karalystė. Čia jo atspindžiai atsikartoja daugybėje salos salonų ir galerijų esančiuose krištolinių karoliukų sietynuose, secesiniuose šviestuvuose, vitražiniuose lempų gaubtuose, veidrodžiuose. Saloje yra daugybė stiklo gamyklų, dirbtuvių ir keletas atskirų menininkų studijų. Iki šiol išliko senosios stiklių krosnys, kurias šiandien daugiausia apžiūrinėja turistai, perkantys tradicinius stiklo gaminius.      

Murano stiklo muziejuje Palazzo Giustiniani sutelkta vertinga stiklo dirbinių ir senienų  kolekcija. Joje galima pamatyti stiklo gamybos istoriją, eksponuojami stiklo dirbiniai, demonstruojama Venecijos stiklo gamybos technika. Galima užsukti į Murane esančias dirbtuves, kur stiklo meistrai specialiai turistams demonstruoja savo kūrybą. Tai taip vadinama Dimostrazione – nemokamas malonumas pamatyti darbo su stiklu technikas.

Apsilankėme vienoje iš stiklo dirbtuvių. Stiklo meistras mums pademonstravo, kaip iš karštos stiklo masės per kelias minutes išliejamas pasakiškas suvenyrinis arkliukas. Galėjome pamatyti, kaip iš Murano stiklo gaminami  suvenyrai. Stiklapūtys su metaline lazda pademonstravo kaip iš stiklo burbulo išgaunama vaza, gėlė ar paukštukas. Vienspalvis stiklo strypelis kaitinamas 800 laipsnių temperatūroje, kol pradeda lydytis, ir tada vyniojamas, sukamas ant vario lazdelės tarsi siūlas, kol įgauna atitinkamą formą. Stiklo masę galima deformuoti – ištempti, suploti. Toks gaminys atvėsinamas pelenuose. Ir suvenyras iš stiklo baigtas. Paskui apžiūrėjome ir įsigijome stiklo dirbinių. Kaip prisiminimą iš apsilankymo šioje dirbtuvėje, įsigijau originalią raudono stiklo vazelę.

(Bus tęsinys)

2020 09 11 34

Stiklo dirbtuvėje.
Jono NEKRAŠIAUS nuotr.

2020 09 11 36

Tiltas per kanalą Murane.
Jono NEKRAŠIAUS nuotr.

2020 09 11 33

Murano švyturys.
Jono NEKRAŠIAUS nuotr.

2020 09 11 37

Salos gyventojos nacionaliniais rūbais.
Jono NEKRAŠIAUS nuotr. 

Į viršų