„Šiaulių naktys“ startavo sekmadienį (rugpjūčio 23 dieną) ir šiauliečiai naktinėja jau penkias naktis. Tačiau miego trūks dar dvi naktis, nes prasideda svarbiausieji „Šiaulių naktų“ renginiai. Renginių gausa ir netikėtomis iniciatyvomis išsiskiriantis renginys šiemet kviečia švęsti „Statybininkų jubiliejų“ – neverkti dėl mieste vykstančių rekonstrukcijų, o reaguoti pozityviai ar šiek tiek ironiškai.

„Mūsų renginys išsiskiria tuo, kad sceną ir dėmesio suteikia tiems, kurie turi puikių idėjų – jauni kūrėjai, visame pasaulyje žinomi menininkai, senjorai, alternatyvus jaunimas, pamiršti ar nepastebėti reiškiniai. Patys kuriame ir skatiname visas novatoriškas iniciatyvas“, – sako „Šiaulių naktų“ idėjų generatorius Remigijus Ruokis.

Organizatoriai kviečia į Zubovų rūmus, kuriuose gausite didelę kultūros dozę. Čia galima išvysti Emilijos Kasperavičiūtės juvelyrikos parodą „Kasdienė duona“, Ievos Laskevičiūtės objekto instaliaciją „TARP“, Arūno ir Redos Uogintų projektą „Karantino Dienoraščiai“, išskirtinę Eugenijaus Barzdžiaus fotografijų parodą „LDPE (mažo tankio polietilenas)“. Meninė instaliacija „Šaudykla“ kviečia iš arčiau susipažinti su gyvūnų iškamšomis, pasijusti medžiotoju ir apmąstyti medžioklės fenomeną. „Nieko neteisiame ir nieko neteigiame. Tiesiog keliame klausimus į paviršių“, – sako instaliacijos bendraautoris R. Ruokis.

Zubovų rūmuose visą savaitę veikia socialinės-kūrybinės dirbtuvės „KILOWAC‘3“, kuriose menininkai kuria šviečiančius objektus socialinėms įstaigoms. „Statybininkų jubiliejui“ pažymėti rengiamos dvi iniciatyvos. „Šiaulių naktų“ paskyroje „Facebook“ paskelbtas statybinio įdegio konkursas, kurio prizas – net 100 eurų „Šiaulių naktų“ premija.

Kartu su „Šiaulių naktimis“ rugpjūčio 29-30 dienomis Zubovų rūmų kiemelyje“ vyks ir džiazo festivalis „Šiauliai Jazz‘2020“. „Didžiuojamės, kad galime pakviesti Lietuvos džiazo žvaigždes, unikalius balsus ir geriausius instrumentalistus. Šiauliai gaus labai gero džiazo dozę, garantuoju, be to, ir vėl suteiksime sceną džiazuojančiam jaunimui“, – sako R. Ruokis.

„Šiauliai Jazz“ scenoje šiauliečiai išgirs „Keymono“, Dainiaus Pulausko grupę, „GIN‘GAS“, „Dargana“, Veroniką ChiChi, „Castor Stetson“, „Kozmik pacany“, Rūtą Mur, Leonardo Pilkausko projektą, latvius „Very Cool People“ ir kitus muzikantus. Šiemet ir vėl bus rengiama meistriškumo pamoka jaunimui. Šiemet patirtimi dalinsis Marius Aleksa (mušamieji) ir Gediminas Mačiulskis (perkusija).

Mieste savaitgalį vyks mados performansas „Naktinė stroikė“ , linijinių šokių klubo „Salida“ pasirodymai bulvare, Vyčio Purono projekto „Bleach Cult“ albumo pristatymas, aukštakulnių bėgimo varžybos, legendinių Šiaulių DJ renginys „DJ konstrukcija“, naktinė „Portfolio Peržiūra“ su Virginijumi Kinčinaičiu, VU kinetinio teatro spektaklis „Pačiam mylimiausiam sau“, įvairios Šiaulių turizmo informacijos centro rengiamos ekskursijos, Povilo Višinskio biblioteka organizuojamos „Medūzos“ renginiai, paskaitos. „Šiaulių naktis“ kaip ir kasmet užbaigs šviečianti žmonių ir transporto priemonių eisena nuo Kaštonų alėjos iki Saulės laikrodžio aikštės.  

„Šiaulių naktyse“ pernai vykusios dronų lenktynės patraukė jaunimo ir robotikos, inžinerijos entuziastų dėmesį, tad jos šiemet vyks net dvi dienas – šeštadienį ir sekmadienį. Vyks parodomosios dronų programos ir dronų lentynės „Dronahell“, į kurias atvyks dalyviai ir iš Baltijos šalių.

Dėl saugumo reikalavimų organizatoriai sako susidūrę su tam tikrais iššūkiais, bet džiaugiasi pakankamai sąmoningais šiauliečiais. „Žmonės gan geranoriškai renginiuose dėvi kaukes, esame jiems dėkingi už supratingumą ir raginame visus, kurie eis į renginius, nepamiršti kaukių bei laikytis saugaus atstumo. O tada – saugiai dalyvauti renginiuose. Dalyvauti reikia, nes nežinia, kas bus toliau“, – sako „Šiaulių naktų“ rengėja Diana Kuprytė.

„Šiaulių naktų“ organizatorių informacija

2020 08 28 21

2020 08 28 38

Organizatorių nuotr.

Į viršų