Šiauliuose, Saulės laikrodžio aikštėje, penktadienį ir šeštadienį skambėjo linksma muzika, – vyko  tradicinis XXII tarptautinis kaimo muzikantų ir kapelijų festivalis „Ant rubežiaus“.

Jo organizatorius Pranciškus Trijonis „Šiaulių naujienoms“ džiaugėsi, kad  festivaliui pasirinkta vieta – Saulės laikrodžio aikštė – pasiteisino, sutraukė gausų būrį įvairaus amžiaus žiūrovų, rinkosi ir jaunos šeimos su vaikais, nes jiems pramogų netrūko. Svarbiausia, kad suvažiavo beveik visos kviestos grupės, dalyvavo 30 ansamblių: atvyko ne tik Lietuvos muzikantai, bet ir iš Latvijos bei Estijos. Muzika liejosi ne tik didžiojoje scenoje, bet ir šalia ežero. Vienos grupės galbūt repetavo prieš pasirodymą didžiojoje scenoje, o kitiems kilo noras dar pasilinksminti.

P. Trijonis šiek tiek apgailestavo, kad šiemet dėl koronavirusinės infekcijos rizikos negalėjo surengti tautodailininkų mugės, be to, vieta prekybininkams nepalanki. Tačiau pavyko pasirūpinti, kad festivalyje būtų karšto maisto, gėrimų. Pievelėje veikė žaidimų aikštelė vaikams, graži erdvė norintiems pasivaikščioti.

„Ant rubežiaus“ pavadinimas daugeliui reiškia, kad Šiauliai – riba tarp žemaičių ir aukštaičių. Ir šventės vedėjai šitaip pasirinkti: nuotaiką skaidrino  tarmiški žemaitės Magdelės (V. Kriaučiūnaitė) ir aukštaičio Untanioko (A. Laurinkevičius) pašmaikštavimai.

Tačiau šių metų festivalis, o ir ankstesnieji, rodo, kad jame visos ribos išnyksta – groja muzikantai iš visų trijų Baltijos valstybių, iš įvairių Lietuvos etnografinių regionų. Pasak P. Trijonio, nyksta ir riba, atskirianti mėgėjišką muziką, nes į festivalį atvyksta vis profesionalesni muzikantai: kapelijos, stilizuotos kapelos, armonikininkų, bandonininkų ir mandolininkų ansambliai. Nemaža dalis jų sėkmingai koncertuoja užsienio šalyse, grupių sudėtyje ne vienas muzikos mokytojas.  

Organizatorius džiugina, kad pagaliau festivalis sulaukė valdančiųjų pripažinimo: „Ant rubežiaus“ Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos įtrauktas į Lietuvoje rengiamų tęstinių prioritetinių mėgėjų meno renginių sąrašą. Šį kartą prie festivalio sėkmės ir gamta prisidėjo: penktadienį grybų lietus pagąsdino, bet žiūrovų ir muzikantų entuziazmo neįveikęs atsitraukė, o šeštadienį lepino saulė, iki vėlumos aikštėje šėlo šokėjai.

2020 08 03 16

2020 08 03 17

2020 08 03 27

2020 08 03 18

2020 08 03 19

2020 08 03 22

2020 08 03 22

Rasos ŠAUČŪNAITĖS nuotr.

Į viršų