Iš Sirakūzų mūsų kelionė nusitęsė į Ragūzą (it. Ragusa). Tai miestas Sicilijos pietinėje dalyje, įsikūręs Iblei kalnuose, prie Irminio upės, įtekančios į Viduržemio jūrą. Miesto ištakos siekia net pirmąjį tūkstantmetį pr. m. e., kai čia buvo įsikūrusi sikulų genties gyvenvietė. Vėliau čia šeimininkavo Bizantija, paskui – arabai, dar vėliau – normanai, Burbonai. Miestas buvo įkurtas VIII a. senovinio Giblo miesto vietoje. Vėliau Ragūzą bizantiečiai pavertė tvirtove, o 848 m. ją užgrobė arabai. 1091 m. ji tapo grafystės centru. Ragūza nukentėjo per 1542 ir 1693 m. žemės drebėjimus ir buvo sugriauta. Ji buvo atstatyta prašmatniu regiono baroko stiliumi.  

1865 m. miestas buvo padalytas į dvi dalis: Ragusa Ibla ir Ragusa Superiore. Ragūzoje yra 18 UNESCO pasaulinio paveldo paminklų, iš jų – penki aukštutinėje miesto dalyje (Ragusa Superiore) ir likusieji  trylika – Ragusa Ibloje. Žemutinėje dalyje (Ragusa Ibla) 380 m. aukštyje esantis senamiestis 2002 m. buvo įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Einant siauromis senamiesčio gatvelėmis nuo katedros link Ragūzos Iblos atsiveria nuostabus barokinio miesto vaizdas, bažnyčios, rūmai. Gatvės tiesios, eina iš viršaus į apačią. Kad patektum į Ragusą Iblą, pirmiausia reikia nusileisti siauromis gatvelėmis, pereiti kelis tunelius, kopti stačiais laiptais, kol atsiduri baroko dvasia pulsuojančiame senamiestyje.

Senamiestyje išlikę bronzos amžiaus graikų nekropolio fragmentai, daug Sicilijos baroko architektūros paminklų – XVIII a. vidurio Šv. Jurgio bazilika, XVIII a. Šv. Jurgio bažnyčia, Santa Maria delle Scale bažnyčia, gotikinė normanų Šv. Antano bažnyčia.  

Ragūzoje kasmet švenčiama miesto globėjo švento Jono Krikštytojo šventė. Jos metu minios maldininkų lėtai žengia paskui raudonomis gėlėmis išpuoštą šventojo statulą, sveriančią apie toną, kurią ant pjedestalo neša dvidešimt vyrų. Ši procesija trunka dvi valandas.

Ragusa Ibloje aplankėme katedrą, Piazza Duomo, Giardino Obleo bei Chiesa di San Giacomo, pastatytą XIV a., Šv. Jurgio (1706–1760) bažnyčią ir Šv. Jurgio baziliką (1744–1775). Ragūza Ibloje turi daug puikių bažnyčių – Santa Maria dell‘Idria, San Filippo Neri, Santa Maria dei Miracoli, San Giuseppe, Santa Maria del Gesu, San Francesco ir Chiesa Anime del Purgatorio. UNESCO baroko pastatai Ibloje yra Palazzo della Cancelleria, Palazzo Cosentini, Palazzo Sortino Trono, Palazzo La Rocca ir Palazzo Battaglia. Ragusa Iblos pakraštyje yra didelis gražus  Giardino Ibleo parkas – puiki vieta poilsiui ir lasivalaikio pramogoms.      

Piaza Duomo Ibla yra puiki vieta poilsiui ir pramogoms. Čia gausu jaukių kavinukių, kur galima mėgaujantis kava ar užkandžiais, išgerti taurę vyno, suvalgyti skanių sicilietiškų ledų. Būnant Ragūzos Ibloje pravartu aplankyti garsiąją Sicilijoje ledainę „Gelati Divini“ ir paragauti iš natūralių produktų pagamintų nuostabaus skonio ledų. Sicilijoje, šalia didingos Ragusa Iblos katedros, įsikūręs ir vienas geriausių Europos restoranų „Duomo“, kuriame galima paskanauti spagečių su džiūvėsėliais, sardinėmis, razinomis, kaparėliais ir pomidorais – tai vienas iš firminių Sicilijos patiekalų, kuris patenkina ir išrankiausio gurmano skonį. O kur dar firminis siciliečių desertas cannoli – labai saldūs traškūs rageliai su rikotos sūriu ir pistacijomis. Norint paragauti tikrai kokybiškų vietinių skanėstų – sūrių, dešrų, naminių makaronų ir padažų, geriausia jų ieškoti specialiu ženklu „Prodotti tipici“ Kelionių albumas. Kalnai ir salospažymėtų nedidelių parduotuvių.

Ragūzos senamiestį (Ragusa Iblą) ir Aukštutinį miestą jungia Salita Commendatore pasažas. Aukštutinėje dalyje (Ragusa Superiore), maždaug 500 m aukštyje, įsikūrusi naujoji miesto dalis. Jos žymiausias architektūros paminklas – barokinė Šv. Jono Krikštytojo katedra (1718) ir kt. Palazzo Mediterraneo – dabartinis archeologijos muziejus su gausia graikų ir romėnų kultūros laikotarpių kolekcija. Via Roma yra didžioji parduotuvių gatvė, kurioje yra keletas barų ir restoranų. Yra trys baroko  pastatai – Palazzo Vescovile, Palazzo Zacco ir Palazzo Bertini, mažoji bažnyčia Santa Maria delle Scale bažnyčia (1080). Turtingame archeologijos muziejuje saugomi praeities kultūrų eksponatai, surasti archeologinių kasinėjimų metu aplinkinėse salos vietovėse.

20 07 24 29

Ragūzos Ibla.
Jono NEKRAŠIAUS nuotr.

20 07 24 26

Kavinukė.
Jono NEKRAŠIAUS nuotr.

20 07 24 31

Viadukas Aukštutinėje Ragūzoje.
Jono NEKRAŠIAUS nuotr.

20 07 24 27

Suvenyrų parduotuvė.
Jono NEKRAŠIAUS nuotr.

20 07 24 28

Bažnyčia aukštutinėje Ragūzoje.
Jono NEKRAŠIAUS nuotr.

Į viršų