,,Kur dėtis Šiauliuose su mažu vaikeliu? Norėčiau bent kiek į žmones išeiti, bet iš pietinio miesto pakraščio nelengva nusigauti į centrą, kur renginiai, kavinukės. Belieka po tuščią Gytarių parkelį vaikštinėti. Ir štai ant vienų K. Korsako gatvės trylikaaukščio durų atrandu užrašą: „Kuria vaikai“. Gal dėl karantino niekad anksčiau gyvos dvasios prie šių durų nemačiau, todėl įdomu pasidarė“, – telefonu pasakojo jauna mama Gerda ir prašė pasidomėti, kokia tai įstaiga, ką joje galima veikti.

Redakcija susisiekė su studijos „Kuria vaikai“ vadove Dovile Preimonte, pasirodo, čia apsilankyti gali būti ne tik vaikams įdomu, bet ir mažylių mamoms naudinga.

Emocingi lavinamieji žaidimai
„Kuria vaikai“ studija – pirmoji Lietuvoje vaikų kūrybingumo ugdymo studija, kūdikių ir vaikų ugdymui bei lavinimui pasitelkusi išimtinai tik laisvą žaidimą, laisvą neuroedukaciniais metodais paremtą piešimą, procesinę kūrybą ir eksperimentus – būtent tai, ką mokslininkai kaip efektyviausią lavinimosi būdą rekomenduoja vaikams pirmojo septynmečio metais“, – teigia studijos sumanytoja Dovilė.

Pasak jos, studijoje atliekamos užduotys, pratimai nefokusuojami į rezultatą, į konkrečius akademinius gebėjimus. Priešingai – vaikams sukuriama  erdvė bei išskirtinės edukacinės priemonės, kuriomis jie patys, to nė nepastebėdami, o tiesiog besidžiaugdami procesu, būdami palaimingoje „čia ir dabar“ srauto būsenoje, mokosi ir ugdosi.

Neuroedukatorė D. Preimontė tikina, kad laisvas žaidimas ugdo esmines sąmoningo, socialiai atsakingo bei emociškai sveiko žmogaus savybes ir kompetencijas: kūrybingumą, vaizduotę, smalsumą, kritinį mąstymą, sprendimų priėmimo ir problemų sprendimo, kognityvinių, socialinių, lingvistinių, komandinio darbo bei diplomatijos įgūdžius, savarankiškumą, emocinį intelektą, pasitikėjimą savimi ir kitais, atsakomybę, bei atkaklumą.

Laimės valanda kartu su mamyte ar tėveliu
Specialistės teigimu, vaikai čia nė neįtaria, jog kažko mokosi, nes mokymosi procesas  vyksta natūraliai žaidžiant, kaskart spontaniškai atsirandant vis naujiems iššūkiams, situacijoms, problemoms, kurioms išspręsti reikia pasitelkti visas minėtas savybes ir kompetencijas.
O smagiausias dalykas yra tas, kad mažyliai visa tai daro kartu su savo tėvais, taip turėdami kokybiško ir smagaus laiko kartu galimybę, nesukant  galvos nei dėl idėjų, nei dėl išskirtinių priemonių, padedančių žaidimus padaryti maksimaliai naudingus.

Studija naudinga dar ir tuo, kad čia nereikia jaudintis dėl sujaukto kambario, pritaškytų grindų, kitokios po žaidimų kilusios netvarkos. Žinoma, ir išpuošti vaikelio čia einant nereikia, nes išeiti švariam iš studijos – neįmanoma. „Na, ir svarbiausia, moksliškai įrodyta, kad laisvo žaidimo metu gausiai išsiskiria laimės hormonai – dopaminas ir seratoninas, tad mūsų būrelis gali būti vadinamas laimingiausiu vaikų būreliu Lietuvoje!“ – konstatuoja D. Preimontė.

Būrelis, kuriame smagu
Dovilė pasakoja, kad tokią studiją 2016 metais pati įkūrė Kaune, nes savo dukrai ieškojo būrelio, kuriame būtų orientuojamasi ne į rezultatą ir ne į akademinius pasiekimus, o tiesiog leistų vaikams laisvai žaisti ir eksperimentuoti ir  tokio tiesiog... nerado! Tad beliko įkurti pačiai, nes tikėjo, kad ne ji viena turi tokių poreikių ir supranta laisvo žaidimo svarbą vaikams per pirmuosius septynerius metus.

Netrukus tokios studijos atidarytos  visuose penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Pasirodo, mūsų mieste šitaip su mažaisiais šiauliečiais žaidžiama bei kuriama jau nuo 2018 metų rugsėjo. Užsiėmimai skirti vaikams nuo 9 mėnesių iki 7 metų. Veiklos, priklausomai nuo amžiaus, trunka 45 minutes arba valandą rytais ir vakarais, prisiderinus prie vaikų miegelio laiko ar tėvelių darbo grafiko.

Vadovės teigimu, kas apsilankė, iškart  pamėgo, grupių yra nemažai ir jos labai greitai užsipildo. Užsiėmimų metu vaikai pasineria į sensorinius laisvo žaidimo pojūčius, kurie pateikiami kūrybiškai, kiekvieną užsiėmimą sukuriant vis naują temą su vis naujomis priemonėmis, todėl kiekvieną kartą  vaikai nekantrauja sužinoti, ką veiks šį sykį.

„Užsiėmimus Šiauliuose veda charizmatiškoji ir vaikų numylėtinė Angelė – tie, kas buvo „Kuria vaikai“ studijoje Šiauliuose, puikiai žino, koks tai nuostabiai šiltas, žaismingas ir stebėtinai greitai su vaikais ryšį randantis žmogus – tikrai nesuklysiu pasakiusi, jog „Kuria vaikai“ Šiauliuose neatsiejama nuo Angelės asmenybės ir žaismingumo“, – teigia studijos vadovė.

Dažuose išlietos emocijos
Labai dažnas specifinis piešimas, kai vaikai neturi nupiešti jokio rezultato, gali tiesiog lieti spalvas, piešti ant savęs, ant grindų, specialaus stiklo – gali laisvai reikšti kūrybinį potencialą ar tiesiog netrukdomai dažuose išlieti tos dienos emocijas. „Vaikus tai žavi – pamatytumėte, kokios spalvos jie baigia užsiėmimus! – pasakoja Dovilė. – Taip pat daug eksperimentuojame, kai vaikai ne stebi, o patys savo rankomis saugiai atlieka įvairiausius eksperimentus iš pačių netikėčiausių priemonių.

O užvis labiausiai vaikams patinka, kad jų čia niekas nekontroliuoja – kaip žaisti, kaip piešti ir kaip kurti sprendžia jie patys, o mes tik palaikome ir suteikiame tam galimybę.“

Kadangi užsiėmimai skirti ir labai mažiems kūdikėliams, veikloje naudojamos tik kokybiškos ir saugios medžiagas – daug natūralių priemonių, tokių kaip kruopos, makaronai, maistiniai dažai ir pan. Užsiėmimams naudojama daug ergoterapinių priemonių, kurios padeda lavinti smulkiąją motoriką, rankų-akių koordinaciją, pojūčius.

2020 06 12 21

2020 06 12 9

Veiklos fragmentai.
„Kuria vaikai“ archyvo nuotr.

Į viršų