Šįmet sueina 260-osios poeto, kunigo Antano Strazdo gimimo metinės. Kamajų Šv. Kazimiero  parapijai (Rokiškio dekanatas) priklausanti ir jos šventoriuje stovinti koplyčia netrukus pradės naują gyvavimo etapą ir taps A. Strazdo muziejumi.

Be projektų – nė žingsnio
A. Strazdas  gimė Margėnuose, netoli Kamajų. Čia jam teko kunigauti. Amžino poilsio atgulė Kamajų miestelio kapinėse, tad jo vardas tampriai susijęs su šia vietove.  

Norėdama įkurti muziejų, dar  2019 m. birželio mėnesį Kamajų bendruomenė su parapija  sudarė panaudos sutartį iki 2034 m. galo. Sumanymą įrengti muziejų  bendruomenė įgyvendina projekto  „Kamajų miestelio istorijos, poeto ir kunigo Antano Strazdo muziejaus įkūrimas“ lėšomis. Bendra jo vertė siekia beveik 92 900 Eur.  Projektavimo darbai prasidėjo 2019 m. gruodį, šių metų birželį turėtų vykti pastato bendroji ir specialioji ekspertizė, kadangi jis yra kultūros paveldo objektas. Tik tuomet prasidės pastato remonto darbai.

Remontuoti yra ką. Ilgą laiką koplyčia tarnavo kaip ledainė mirusiems kūnams laikyti iki šermenų, vėliau virto sandėliu. Šiuo metu jos paskirtis keičiama, tad teks padirbėti remontuojant aptrupėjusias, suskilinėjusias vidines bei išorines sienas, pakeisti stogą, lubų perdengimus, atlikti kosmetinių darbų. Kol kas bendrą muziejaus koncepciją įmanoma pamatyti tik vartant projekto dokumentus. Jei darbai neužtruks, iki 2021 m. lapkričio mėnesio ekspozicija  turėtų būti sukurta ir įrengta.  

Strazdo dvasia plevens tarp modernybių
Koplyčios plotas nesiekia 23 kvadratinių metrų. Pasitelkus modernias šiuolaikines technologijas, į juos numatyta sutalpinti  ne tik A. Strazdo, bet ir viso Kamajų miestelio istoriją.  Tam ruošiamasi panaudoti ir nedidelį rūsį, į kurį patenkama iš pagrindinės patalpos.

Yra suplanuota, kad  įgyvendinus projektą pastato vidus neatpažįstamai pasikeis. Pirmojo aukšto sienos taps plokštumomis, ant kurių pasakojamos įdomiausios miestelio istorijos. Patekus į muziejų, lankytojus pasitiks modernūs stendai, kuriuose – informacija apie muziejų, žinomus miestelio žmones, bažnyčią, turgus ir pan. Prasidėjus seansui, stendai automatiškai suvyniojami, seansui pasibaigus – automatiškai išskleidžiami atgal. Gali būti, kad jie bus suprojektuoti ir kitaip, tai priklausys nuo kūrėjų komandos sumanymų. Bus pristatomos šios pagrindinės temos: Kamajų miestelio istorija, paveldas, tradicijos, žinomiausios asmenybės ir kt.  Visgi pagrindine ašimi išliks A. Strazdo  asmenybė.

Pagrindine informacijos perteikimo priemone taps  videografinė medžiaga – specialiai sukurta animacija, kuri projektoriais bus demonstruojama ant visų pastato pirmojo aukšto sienų. Iliustracijoms bus naudojamos gražiausios archyvinės nuotraukos, specialiai nupiešti grafikos elementai, specialiai šiais ekspozicijai sukurtas garso takelis. Animacija kuriama atsižvelgiant į įvairų lankytojų amžių, jos  trukmė 4-5 minutės. Projekto autoriai dar neišduoda, kaip bus panaudotas rūsys, nes daug kas priklauso nuo kūrybinių darbuotojų sumanymų ir renkamos istorinės medžiagos. Videografiją kurs profesionalai.

Erdvę kūrybiškai  panaudojo
Šią akmeninę koplyčią imtasi kūrybiškai įveiklinti dar prieš keletą metų. Tuomet darbo ėmėsi Kamajų parapijos klebonas Andrius Šukys ir veiklūs parapijiečiai.  Jų pastangomis 2016 m. organizuota seniausių liturginių rūbų ir simbolių paroda, kurią galėjo pamatyti ne tik vietiniai, bet ir spalio pradžioje į tradicinę šventę „Kuc kuc Kamajuos“ atvykę svečiai. Idėją eksponuoti Kamajų Šv. Kazimiero parapijai priklausančius laiko išbandymus atlaikiusius liturginius rūbus ir simbolius subrandino ir įgyvendino parapijos klebonas. Jam padėjo ir parodą rengė parapijietės savanorės S. Turkevičienė, mokytojos D. Mickūnienė bei V. Steputaitienė, praktinius darbus atliko parapijos ūkvedys J. Papariga; konsultavo Dailės muziejaus Liaudies meno skyriaus vedėja D. Bernotaitė-Bieliauskienė, operos režisierius G. Šeduikis, dr. doc. I. Ramaneckienė. Po parodos eksponatai vėl grįžo po bažnyčios stogu.

2017 m. bažnyčioje vyko liturginių ženklų paroda ir edukacinė programa „5 in 1“.  Jos programa kvietė pažinti bažnyčios istoriją, architektūros savitumą, meno vertybių įtaigumą, pajusti sakralumą, bendravimo išskirtinumą. Lankytojai buvo kviečiami supažindinti su pagrindiniais Kamajų bažnyčios ir parapijos istorijos momentais, pasakota  apie kunigą A. Strazdą. Susirinkusieji kviesti aplankyti jo kapą, jo vardu pavadintą aikštę.

2018 m. koplyčioje įrengta prakartėlė (aut. S. Turkevičienė), 2019 m. nuo Verbų sekmadienio iki Motinos dienos joje eksponuota Kauno dailės gimnazijos mokinių kūrybos paroda ,,Kauno spalvos“ (moderatorė Ž. Semaškienė).

Vėliau parodų ir kitos veiklos koplyčioje atsisakyta, nes tikėtasi jau 2019 m. turėti muziejų. Deja, terminai prasitęsė, nes tenka įveikti Kultūros paveldo departamento keliamus biurokratinius reikalavimus.

Beje, 2016-aisiais organizuota seniausių liturginių rūbų ir simbolių paroda sukėlė naujų idėjų. Po jos klebonas A. Šukys pasiūlė karpinių meistrei Odetai Tumėnaitei-Bražėnienei, kilusiai iš Rokiškio krašto, karpinių kalendoriaus stilistinę idėją sujungti su sakraline tematika. Idėja menininkei patiko, tad prasidėjo bendradarbiavimas su Kamajų parapijos Sielovados grupe ir  klebonu A. Šukiu. Bendradarbiaujant buvo išleistas 2018 m. specialus kalendorius, skirtas didžiųjų liturginių metų švenčių temai.  Paskui imtasi šventųjų paveikslų, religinių ir tautinių švenčių temų.

2021-ųjų kalendorius skirtas liturginiams simboliams ir rūbams. Šalia pateikiami trumpi jų aprašymai. Unikalų kalendorių jau galima įsigyti. Pasak A. Šukio, tereikia parašyti el. paštu  Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. ir teirautis kalendoriaus.

Bandė mokykloje įkurti muziejų
Tai ne pirmas bandymas miestelyje įkurti muziejų. Prieš 57 metus Kamajų vidurinei mokyklai buvo suteiktas A. Strazdo vardas, o  1985 m. įrengtas mokyklos istorijos  kambarys, kuris 1989 m. pertvarkytas į mokyklos muziejų, kurio ekspozicija apsiribojo šio poeto gyvenimu.  Muziejaus įkūrimo iniciatoriumi tapo  ilgametis mokyklos direktorius, istorikas A. Vasiliauskas, kuris buvo sukaupęs publikacijų, nuotraukų, senų žmonių atsiminimų, kitos medžiagos. Prie muziejaus kūrimo prisidėjo lietuvių kalbos mokytojos E. Cinauskienė, J. Nauckūnienė, R. Sipavičienė. Vėliau muziejaus eksponatus prižiūrėjo technologijų mokytoja A. Markevičienė. Ruošiantis mokyklos renovacijai, jie buvo archyvuoti ir kol kas saugiai guli kitose patalpose. Daug medžiagos apie Kamajus yra sukaupusi, parašiusi  dr. A. Vasiliauskienė. Deja, šis  mokyklos muziejus statuso negavo.

Laukia pagalbos
Istorinės medžiagos muziejui dar stinga. Svarbi įvairių laikotarpių medžiaga. Kamajų bendruomenės pirmininkė Jolanta Vygėlienė prašo dabartinių ir buvusių kamajiškių prisijungti kuriant muziejų ir paskolinti senų nuotraukų, laikraščių iškarpų, pasidalinti prisiminimais. Nuo surinktos medžiagos priklausys  modernios ekspozicijos informatyvumas.

2020 06 05 1

Kamajų bažnyčios šventoriuje esančioje koplyčioje bus įkurtas Antano Strazdo muziejus.
Autorės nuotr.

2020 06 05 6

Kamajų miestelio bendruomenės pirmininkės Jolantos Vygėlienės rankose – miestelio vėliava, kurioje pavaizduotas paukštis strazdas.
Autorės nuotr.

2020 06 05 4

Meistrams teks gerokai padirbėti remontuojant koplyčios vidų, išorę.
Autorės nuotr.

Į viršų