Būnant Lanzarotėje verta aplankyti Cesaro Manrique namą, kuriame gyveno žymusis menininkas – Taro de Tahiche. Jis įsikūręs vos keli kilometrai nuo Arecifė.  Namas pastatytas ugnikalnio įsiveržimo vietoje, jis suformuotas iš penkių „vulkaninių burbulų“, kuriuose buvo įrengta Cesaro Manrique gyvenamoji vieta ir studija. Čia mėgo lankytis Pablas Pikaso bei kiti menininkai su kuriais C. Manrique sukūrė daug bendrų kūrinių. Dabar čia veikia muziejus, eksponuojami Cesaro Manrique darbai, kitų autorių kūriniai. C. Manrique  įtaka padėjo išsaugoti Lanzarotės autentiškumą ir savitumą. 1992 m. įkurtas Cesar Manrique fondas, kurio paskirtis – skatinti menines ir kultūrines veiklas Lanzarotėje. Fondas globoja įvairius vizualiuosius menus – nuo stiklo iki skulptūros, čia rengiami tapytojų plenerai, parodos, konkursai.

Saloje galima pamatyti skulptoriaus C. Manrigue sukurtus Kaktusų sodus (Jardin de Cactus) – tikrą kaktusų muziejų po atviru dangumi. Jį ženklina 8 m aukščio metalinis kaktusas, rodantis kelią į Guatizą karjere įkurtą Kaktusų sodą. Tai unikalus vulkaninis amfiteatras, kuriame gali pamatyti įvairiausių kaktusų. Čia galima rasti daugiau nei 10 000 kaktusų rūšių iš Kanarų salyno ir įvairių pasaulio šalių. Sodas įrengtas prie specialių uolienų, o vietoj žemių ar smėlio viskas padengta pelenais ir pemza iš kraterio. Vietiniai salos gyventojai iš kaktusų gamina džemus, likerius, įvairius skanumynus ir gėrimus, kurių gali įsigyti Kaktusų sodo suvenyrų parduotuvėlėje.

Užsukome poilsiui į Mozagą, įsikūrusią salos viduryje, svarbiausių  kelių sankryžoje. Automobilių žiedą puošia Cezaro Manrique 15 metrų aukščio abstrakti skulptūra „Vaisingumas“ („Monumento al Campesino“). Jis sulipdytas iš senų žvejybos laivų rezervuarų ir kitų daiktų. Šias skulptūros dalis menininkas sutvirtino betonu ir viską nudažė baltai. Šis C. Manrique kūrinys – savotiškas pagarbos ženklas Lanzarotės ūkininkams už jų sunkų ir atsidavusį darbą.

Netoli C. Manrique skulptūros išsidėstęs originalių pastatų ansamblis. Jį puošia balta ir žalia spalva dažyti tradiciniai nameliai, kaminai, vartai, durys, langai, terasos, šuliniai, grindys. Šiuose namuose įrengtos amatininkų dirbtuvės, suvenyrų parduotuvės, viešbutis, restoranas, barai, rankdarbių ir krašto istorijos muziejus. Miestelyje veikia 1880 m. įkurta vyno darykla „Bodega Mozaga“, kuri garsėja „Mozagos“ vynu.

Pravažiuojame šiaurinėje salos dalyje esančią Mirador del Rio atodangą, iškilusią 479 m virš jūros lygio. Šios vietos, vadinamos  Bateria del Rio, rekonstrukcijos autorius yra Cesare Manrique. Jo nurodymu buvo nukasta kalno viršūnė, dauboje įkurtas restoranas ir įtaisyti du kupolai. Iš jų atsiveria nuostabi Lanzarotės panorama į tris netoliese vandenyne iškilusias nedideles salas.

Aplankėme visų salos turistų pamėgtą El Golfo pusapvalį vulkaninį kraterį Lanzarotės vakaruose. Čia juodame Charco de los Ciclos paplūdimio smėlio fone iš tolo švyti El Golfo lagūnos vanduo. Akį traukia ryškiai žalias lagūnos vanduo, įsiterpęs tarp vulkaninių uolienų ir nuspalvintas jame gyvenančių dumblių. El Golfo ežerėlis – tai pusapvalis vulkaninis krateris (kita pusė buvo nuplauta Atlanto vandenyno) užpildytas jūros vandeniu. Vaizdas išties įspūdingas – ryškiai žalias El Golfo lagūnos vanduo išsiskiria juodo smėlio fone.      

Lanzarotėje verta aplankyti akvariumą (Lanzarote Aquarium). Tai didžiausias tokio pobūdžio vandens pramogas teikiantis parkas visame Kanarų salyne. Jame yra trys dideli baseinai, kuriuose gali plaukioti suaugusieji ir vaikai. Taip pat čia  galima susipažinti su 33 akvariumuose esančia augmenija ir gyvūnija, rykliais, rajomis, jūros žvaigždėmis, jūros agurkais, mažais krabais ir kitais egzotiniais jūrų gyvūnais. Akvariumuose plaukioja daugybė žuvų besiveisiančių Kanarų salose, taip pat tropinių žuvų ir vėžiagyvių.

2020 05 22 31

Mozagos turizmo centro bokštelis.
Jono NEKRAŠIAUS nuotr.

2020 05 22 11

Lanzarotės vaisiai.
Jono NEKRAŠIAUS nuotr.

2020 05 22 30

Cesaro Manrique skulptūra „Monumento al Campesino“.
Jono NEKRAŠIAUS nuotr.

2020 05 22 29

Mozagos miestelis.
Jono NEKRAŠIAUS nuotr.

2020 05 22 28

Paplūdimys Lanzarotėje.v
Jono NEKRAŠIAUS nuotr.

 

 

Į viršų