Jau daugiau nei dešimtmetis „Laiptų galerija“ dailės mylėtojus supažindina su privačiomis dailės kolekcijomis, leisdama pažvelgti į kolekcionavime susipinančius netikėtus meninius ypatumus. Reta Lietuvos galerija tokias parodas organizuoja, todėl įdomu pažvelgti į tose kolekcijose gimstantį netikėtą ir mažai kam žinomą bei prieinamą kultūros lauko pulsą. Jau buvo rodomos Egidijaus Jakubausko, Ramunės ir Antano Zabulių, Violetos ir Dariaus Jurgaičių, Edmundo Armoškos ir kt. kolekcijos.

Sutinkant šiųmetines Velykas, balandžio 8 d. buvo numatyta vilniečių Julijos ir Evaldo Rimšelių kolekcijos paroda. Jau buvo susitarta su Lietuvos dailininkų sąjungos specialiai paveikslus vežioti pritaikytu autobusu dėl kolekcijos atvežimo, su menotyrininke dr. Ramute Rachlevičiūte, kuri sutiko atvykti pristatyti parodą ir... Visgi paroda ir jos atidarymas numatytą dieną įvyks virtualioje erdvėje, kaip ir kitos virtualiai vykstančios „Laiptų galerijos“ parodos.

Taigi, ,,Laiptų galerijoje“ reikšmingas įvykis – pristatoma vilniečių Julijos ir Evaldo Rimšelių kolekcija. Kolekcininkas Evaldas Rimšelis daile domisi 15 metų. Pasakoja su šeima aktyviai kolekcionuoti pradėjęs prieš 12 metų. ,,Tapyboje įkvepia laisva mintis, autoriaus ekspresija ir kūrybiškumas. Kiekvieno autoriaus kūrybą vertiname kaip užsienio kalbą, kurią bandome suprasti. Šiuo metu kolekcijoje turime meno grupių ,,Penketas“, ,,Angis“ ir ,,24“ autorių kūrinius, taip pat kelių šioms grupėms nepriklausančių autorių darbus“, – pasakoja kolekcijos savininkas.

Julijos ir Evaldo Rimšelių kolekcijoje imponuoja tai, kad kolekcininkas surinkęs daug lietuvių dailininkų modernistų, neatitolusių nuo prancūzų „Ars“ mokyklos. Lietuvių dailė išaugo ant tos mokyklos pamato, todėl jos išsaugojimas labai svarbus ir vertingas. Tai atsispindi ir jo surinktuose dailininkų klasikų darbuose (V. Antanavičius, K. Dereškevičius, M. Skudutis, R. Sližys, A. Vaitkūnas, R. P. Vaitiekūnas, K. Zimblytė...), ir jaunesnės kartos dailininkų kūriniuose (K. Ališauskaitė, M. Furmanavičiūtė, E. Jansas, V. Marcinkevičius, A. Zakarauskas...).

Julijos ir Evaldo Rimšelių kolekcija atskleidžia įdomų lietuvių dailės tarpsnį – XX ir XXI amžių sankirtos tapybą. Dailės mylėtojams tai gera proga susipažinti su dar sovietmečio ir jau laisvuoju laikotarpiu sukurtais kūriniais, stebėti, kaip keitėsi dailininkų mintys, kūrybos aspektai. Kolekcininkai labiau yra linkę rinkti paveikslus dailininkų, kurių pavardės jau yra žinomos. Suprantama, jog tokiu atveju padarysi mažiau klaidų. Evaldas įsigyja ir jaunųjų tapytojų kūrinių. Taip drąsiai formuoja savo kolekciją ir pats tampa tarsi kūrėju.

Kadangi kūrinių skaičius „Laiptų galerijoje“ buvo numatytas, o perėjus į virtualią erdvę jų galima parodyti daugiau, tai kolekcija bus pristatyta dviem etapais, pirmas – pasirodantys nuo balandžio 8 d. ir antras, jau po Velykų – jos tęsinys.

2020 04 15 24

Arūnas Vaitkūnas. „Laiptinė“.

Į viršų