(Tęsinys)                                                                                                             
1935 m. kino teatre „Kapitol“ buvo demonstruojami šie užsienio šalių studijose sukurti filmai: „King-kongo sūnus“, „Stipriau už meilę, stipriau už mirtį“ (muzikinis filmas), „Karalius Pauzolijus arba 366 žmonų vyras“, „Girių valdovas“, „Kraujo balsas“ (su Vitoldu Konti, Marija Bogda, A. Brodziš), „Kūdikis iš dangaus“ (su Maurice Chevalier), „Maskaradas“ (muzikinis filmas su Paula Weseli, Olga Čechova, Ad. Wolbruck. Dainuoja E. Karuzo), „17 Spalio“ („Sojuzfilm“ dokumentinis  filmas), „Jennie Gerhart“ (su Silvia Sidney), „Tarzanas tigras“, „Amžinas klajoklis“ (pagal kūrinį „Amžinas žydas“ su Konrad Veidt), „Frederika – poeto Goethes meilė“, „Niujorko Bohema“, „Muzika kraujyje“ (muzikinė drama su W. Liebeneiner, Hansa Wang ir Sibiela Šmidt), „Don Žuano gyvenimas ir meilė“ (režisieriaus Aleksandro Kordo filmas su Duglas Ferbenhsu), „Paskutiniai keturi“ (pagrindinėse rolėse Richard Diks, Mary Astor, Nikolai Sokolov ir tatjana Avenkova), „Paryžiaus miražai“, „Jungtinių Amerikos Valstijų jaunuomenė“ (režisieriaus Cecil de Mille pastatymas, pagrindiniuose vaidmenyse Charl Bikford, Judit Allen, Richard Crowwel), „Vengrų naktys“ (muzikinis filmas su Gitra Alpar ir Gustav Frelich), „Toreodoras ir moteris“, „Stingari – kalnų sakalas arba mūsų dienų Dubrovskis“ (dainų ir nuotykių filmas), „Barkarola“ (su Gustav Frelich ir čekų aktore Lidija Baarova), „Ču-Čin-Čan arba belaisvės kerštas“ (su tragiku Frita Kortner ir Anna May-Vong), „Indija kalba“, „Meilės kančios“ (režisieriaus G. Fitzmanrice filmas), „Tau priklauso mano svajonės“ (su Džoana Crauford), Pabėgėlis“ (su Robertu Montgomeri), „Už vienuolyno durų“ (čekoslovakų „Defafilm“ studijos filmas vokiečių kalba. Režisierius Leo Marten, J. Stelibskio muzika, pagrindiniuose vaidmenyse Anna Witt ir Josef Marvan), FOX,o garsinė apžvalga, dokumentinis filmas „Lietuvių lakūnų skridimas aplink Europą“, „Tunelis“ (pagal Bernhardto Kelermano romaną. Pagrindiniuose vaidmenyse Elga Brink, Paul Hartman), „Meilės universitetas“ (JAV filmas su Brug Groaby, Jack Onke), „Imperatoriaus šokėja“ (muzikinė operetė su Ramon Novare ir Evelyn Lage), „Neapleisk manęs“ (su tragike Elizabet Bergner), „Nuotykiai jūros dugne“ ir kt.

Kino teatro „Kapitol“ savininkai siekdami pritraukti kuo daugiau žiūrovų kartu su laikraščiu „Įdomus mūsų momentas“ platino kino lapelius, taikė įvairias nuolaidas, skelbė pigų Liaudies mėnesį – 2 asmenys vienu bilietu. 1935 m. „Kapitol“ kino teatre bilietų kainos buvo šios: ložė – 2 Lt, 1 vieta – 1,60 Lt, 2 vieta – 1 Lt, mokiniams – 50 ct. Pavieniams asmenims: ložė – 1,60 Lt, 1 vieta – 1 Lt, 2 vieta – 0,75 ct, mokiniams – 40 ct. Nuolatiniams lankytojams nuo tų kainų buvo duodama dar nuolaida (Kino-teatrai konkuruoja. „Įdomus mūsų momentas“, 1935 kovo 31, p. 4, 5, 1935 birželio 2, p. 5).

Kino teatre „Kapitol“ filmai paprastomis dienomis buvo demonstruojami 18 ir 21 val., šeštadieniais ir sekmadieniais – 18 val. Rudens sezono metu seansų pradžia buvo 18 val. arba 18.30 val., šeštadieniais ir sekmadieniais – 17 val. arba 19 val., vaikams  ir mokiniams seansai vykdavo 13 ir 15 val. Filmų programa keičiama dažnai – beveik kas antrą-trečią dieną buvo demonstruojami atvežtiniai nauji filmai kartu su FOX ir kitų studijų kino apžvalga, retkarčiais buvo rodoma ir Lietuvos kronika apie svarbiausius šalies įvykius.

1935 m. gegužės 26 d. laikraštis „Įdomus mūsų momentas“ paskelbė, kad tų pačių metų gegužės 21 d. redakcijoje įvyko burtų traukimas „Įdomus mūsų momentas“ 100 dovanų paskirstymui skaitytojams. Jų metu laimingi laikraščio skaitytojai ištraukė bilietus apsilankyti „Kapitol“ kino teatre ir pasižiūrėti čia demonstruojamus naujausius filmus (Mūsų skaitytojai laimėjo. „Įdomus mūsų momentas“, 1935 gegužės 26, p. 3).

Išsikėlus valstybiniam Šiaulių teatrui į Klaipėdą, iškilo būtinybė spręsti klausimą, kas perims „Kapitol“ kino teatrą. Šį teatrą įsigijo nauji savininkai Š. Gocas ir A. Švabinskas. 1935 m. rugpjūčio 18 d. laikraštis „Įdomus mūsų momentas“ rašė: „1935 m. rugsėjo 1 d. pradės veikti kino teatras Kapitol“, kuri savo žinion, valstybiniam Šiaulių teatrui išsikėlus į Klaipėdą, perėmė Šmerelis Gocas ir A. Švabinskas. Patalpos vidus naujai atremontuotas, naujai išdažytos sienos, atnaujinti baldai (kėdės ir t. t.), pastatyta nauja aparatūra, kuri visus garsus ir kalbą perduos labai aiškiai ir natūraliai. „Kapitol“ dabar žada būti vienu iš geriausių kinų“ („Kapitol“ pradės veikti. „Įdomus mūsų momentas“, 1935 rugpjūčio 18, p. 4).

1935 m. rugsėjo 7 d. gražiai atremontuotuose „Kapitol“ kino teatro patalpose gastroliavo prieškarinės ir pokarinės  Rusijos teatro ir kino aktorius V. N. Kačalovas. Jis savo programoje skaitė žymiausių rusų ir Europos rašytojų kūrinius, suvaidino nedideles scenas, bendravo su šiauliečiais, teatro gerbėjais   (Į. M. M. 1935 rugsėjo 8 d., p. 4, 1935 rugsėjo 15, p. 3).

1936 m.  kino teatro „Kapitol“ repertuare buvo šie užsienio šalių studijose sukurti filmai: „Dienos linksmos, dienos skambios“ („Sovkino“ kino studijos muzikinis filmas pagal S. Žarovo scenarijų), „Ugnis kraujyje“ (su Magda Šneider),“Ugnis kraujuje“ (su Magda Šneider), „Casta Diva“ (su Marta Egert), „Trumpiausiu keliu“ (su Gustav Frelich ir Lida Baarova), dokumentinis filmas „Italų-abisinų karas“, „Juodosios rožės“ (su Lilian Harvey ir Villi Fritč), „Jonukas ir Gerutė“ (spalvotas groteskas), „Šiandien mano gyvenimo laimingiausia diena (Vienos operos teatro muzikiniame filme dainas atlieka tenoras J. Šmidt, dalyvauja komikai Otto Wallbur, Feliksas Breasartas ir kt.), „Aš myliu moteris“ (muzikinis filmas, dainuoja Jonas Kiepura), „Roskolnikovas“ (Režisierių Pierre Chenal ir Vladimiro Striževskio filmas pagal Dostojevskio kūrinį „Nusikaltimas ir bausmė“. Pagrindinėse rolėse aktoriai Harry Bauer ir Piere Blans Char ir kt.), 41/2 muškietininko (muzikinis filmas su komikais Čeke Čakal, Otto Wallburg, Felix Brestart, E. Werebes ir kt.), „Laukinių vakarų sūnus“ (su George O‘Brien), „Amok“, „Ispanijos simfonija“ (muzikinis filmas), „Viliojantis tikslas“ (muzikinis filmas su Niujorko Metropolitano operos daininke Grace Moor), „Aerogradas“, „Garbanuota galvelė“ (su Schirlay Temple), „Žmonės po vandeniu“ (nuotykių filmas su Victor McLaglen ir Edmund  Love), „Azefas“, „Ilgesys“ (su Marlena Dietrich ir Gary Cooper), „Koganas ir kelis Holivude“ (komedija su Norman Foster ir Jean Klaidu), „Tarasas Bulba“ (istorinis filmas pagal N. A. Gogolio romaną su Hary Baur), „Kada alyvos žydi“ (muzikinis filmas, Vienos operetė su Herman Thiming ir Christi Marzdayn), „Dainuojanti žemė (muzikinis filmas su Gladys Swarthout ir tenoru John Boles), Lietuvos kronika, „Tai atsitiko prie Juodosios jūros“ (SSSR gamybos filmas), „Praloštos lažybos“ (FOX kino studijos filmas su Čikagos operos tenoru Don Jose Mojica), „Dar vienas pavasaris“ (vadina Jeanet Gainor, Werner Bakster ir kt.), „Maža pinigų... daug laimės...“ (su Anny Ondra), „Indijos užkariautojai“ (su Loreta Yung ir Ronald Colman), „Lifto pasiuntinys Nr. 14“ (FOX kino studijos filmas su Franc Lederers), „Rytų valdovas“ (meilės romanas su Don Jose Mojika), „Gyvenimas ir meilė“ (su Gustav Frelich ir Reneta Muller), „Šerifo paslaptis“, „Pulkininkas Sorelis ir jo sūnus“, „Bičiuliai“ (lyrinė komedija), „Taro belaisvė. Tabu prieglobsty“ („Metro-Goldwyn-Mayer kino studijos nuotykių filmas), „Aš nekaltas“ (su tragiku Warner Baxter), „Neapolis“ („Paramount Pictures“ kino studijos  muzikinis filmas su Jan Kiepura) ir kt.

I. Poškutė rašo, kad 1936 m. „Kapitol“ kino teatras atiteko Šmereliui Gocui ir Pinchusui Gordonui. Šis kino teatras kentėjo ne tik nuo savininkų dažno pasikeitimo, bet ir nuo gaisro, padegimu buvo apkaltintas Pinchusas Gordonas (I. Poškutė. Žydų bendruomenės kultūrinė veikla 1918-1939 metais. „Šiaulių kraštas“, 1999 gegužės 27, p. 16).
1937 m. kino teatre „Kapitol“ buvo rodomi šie užsienio šalyse sukurti filmai: „Volgos burliokai“, „Čigonų taboras“ („Sovkino“ kino studijos filmas“), Lietuvos kronika, „Leningradas šiuo laiku“ (dokumentinis, „Sovkino“ kino studijos apžvalga), „Vaikų mylimieji“ (kino vaizdelis), „Meilės šnibždėjimas“ (Budepešto kino studijos filmas su Gustav Frelich ir vengrų aktore Elma Bulla), „Velnio sala“ (su Jack Holt, Fay Wrmy), „Žavinga daina“ (muzikinis filmas su Marta Eggerth), „Saulėta meilė“ (su Jan Kiepura), „Mašenka“ (SSSR filmas), „Tvirtovė Ksur“ (su Jack Katelain, Pier Willav, Kissa Kuprin), „San Francisko“ (su Janet Macdonald ir Clark Gable), „90 minučių pasivėlavimo“ (su Harri Piel), „Džulbarsas“ (SSSR filmas), „Vienos Burgteatras“ (režisieriaus Villy Forsto pastatymas), „Brandos atestatas“ (su prancūzų aktore Simone Simon, Herbert Matshal, Ruth Cheterston ir kt.), „Audra ties Eldoradu“ („Metro-Goldwyn-Mayer“ kino studijos filmas su Warner Bakster ir Ann Loring), „Didysis Ziegfeldas“ („Metro-Goldwyn-Mayer“ kino studijos filmas su William Powel ir Mytna Loy), „Naujieji laikai“ (Čarlio Čaplino filmas), „Tu mano laimė“ (su Benjamino Gigli), „Išdavikas“ ( su Lida Baarova), „Port Arturas“ (filmas vokiečių kalba su Adolf Wohlbrueck ir Karin Hardt), „22 pasmerktieji“ (su Silvia Sidney ir Spencer Tracy), „Ramona“ (su Loreta Young), „Kunigaikštytės Maricos meilė“ (muzikinis filmas su Hans Jaray ir Irene Agay), „Laimės vaikai“ (su Lilian Harvey ir Villy Fritsch), „Artistai“ (su Harri Piel), „Saugokitės šnipų“ (su Jean Harlow ir Gary Grant), „Žmogus be buto“ (su Herman Thinig, Hanna Waag ir dainininku Leo Slezak), „Juodosios akys“ (pagrindiniuose vaidmenyse Hari Baur ir Simone Simon), „Tėvo tragedija“ (drama su amerikiečių tragiku Jean Horsholt), „Skęstantis lėktuvas Atlanto vandenyne“, „Carlo Caveli paslaptis“, „Didmiesčio žiburiai“ (Čarlio Čaplino filmas),“Seržantas X“ (drama su rusų akoriumi  Ivanu Mozžuchinu), „Kukaračia“ (2-jų veiksmų muzikinis filmas), „Ledo karalaitė“ (su Sonja Henie), „Babona“, „Truksa“ (su La Jana), „Lemiamasis koncertas“ (muzikinis filmas su Marta Eggert), „Kapitono Granto vaikai“ („Sovkino“ filmas pagal Žiulo Verno romaną „Kapitono Granto vaikai“. Dalyvauja Maskvos dailės teatro aktoriai J. Jurjevas, Čiuvelevas, Strelkova, Mičiurina ir kt. Kompozitorius I. Dunajevskis), „Šiksnosparnis“, „Nuskintoji lelija“ (vaidina Angela Sallder, Attila Horbiger, L. Konstantia ir kt.), „Širdies balsas“ (muzikinis filmas su Benjaminu Gigli), „Camile“ (su Greta Garbo), „Premjera“ (muzikinis filmas su švedu aktore Zarak Leander), „Idel su smuiku“ (JAV muzikinis filmas su Molly Piccon), „Valdovas“ (su Emil Janingsu), „Dekamerono naktys. Bokačio“ (filmas tik suaugusiems), „Baltojo medžiotojo paslaptis“ (nuotykių filmas), „Bethoveno koncertas“ (SSSR muzikinis filmas su Vladimir Gardin, Miron Poliakin. Kompozitorius I. Dunajevskis), „Meilės kraštas“ (su Gusti Hubesi ir Oskarn Sima), „Tarp motinos ir tėvo“ (su Marija  Andergast ir Karl Dichl), „Drąsuolių legionas“ (su hary Kuper), „Trys muškietininkai (pagal A. Diumą romaną su Harry Baur), „Skridimas į Marsą“ (su Buster Crable), „Triukšmas dėl netikrų pinigų“ (komedija su komikais Theo Lingen, Adele Sandrock, George Aleksander ir Lucy Emgliach), „Be šeimos“, „Mylėk mane amžinai“ (su Grace Moor), „Teksaso didvyris (su Tomu Kisu), „Vergų laivas“ (nuotykių filmas su Wallace Beery ir Warner Bater), „Motinos širdis“ (su Marija Tasnady, Lil Dagover) ir kt.

1937 m. birželio 13 d. „Įdomus mūsų momentas“ apie „Kapitol“ kino teatre demonstruojamą filmų „Saugotės šnipų (Suzy)“ ir „Čigonų taboras“ programą rašė: „Kiekvienas lankytojas, atsilankęs į šią programą, gali gauti dovanų! Kiekvienas pirktas bilietas dalyvauja premijų paskirstyme. Tam tikslui kartu su bilietu reikalaukite premijų paskirstymo numerį. Premijos bus paskirstytos pasibaigus kino programai. Lankytojams bus duota premijų įvairiais vertingais daiktais, kurie yra išstatyti mūsų  kino laukiamajame kambaryje“ (Siurprizas kino lankytojams! „Įdomus mūsų momentas“, 1937 birželio 13, p. 3).

1937 m. birželio 27 d. laikraštis „Įdomus mūsų momentas“ skelbė, kad „Kapitol“ kino teatre demonstruojami filmai „Žmogus be buto“ ir „Juodosios akys“. „Kiekvienas pirktas bilietas dalyvauja dovanos paskirstyme. Dovana bus paskirta programai pasibaigus“ (Kino lankytojų dėmesiui! „Įdomus mūsų momentas“, 1937 birželio 27, p. 5).

„Kapitol“ kino teatre kinui populiarinti buvo organizuojama ir daugiau įvairių renginių, konkursų. Kino bilietai konkursuose būdavo įteikiami kaip prizai. 1938 m. Šiauliuose kino bilietus gavo skaitytojai, pateikę originaliausius atsakymus į laikraščio pramogų skiltyje pateiktą klausimą: „Kodėl jums patinka filmas „Jų šimtas, o aš viena“.
Apie vieną iš tokių konkursų „Lietuvos žinios“ rašė: „Kinas „Kapitol“ paskelbė konkursą originaliausiam ir trumpiausiam atsakymui, kodėl patinka filmas „Jų šimtas, o aš viena“. Pirmoji premija – kinui lankyti bilietai 6 mėn., antroji – 3 mėn., trečioji – 1 mėn.“ (Šiaulių kronika. „Lietuvos žinios“, 1938 gegužės 19).

(Bus tęsinys)

2019 12 12 11

Skelbimas laikraštyje „Įdomus mūsų momentas“ 1937 m. rugsėjo 5 d. 5 p.

Į viršų