Antradienio vakarą „Saulės“ koncertų salėje nuskambėjo vienuoliktasis edukacinis projektas „Muzikiniai rudenys 2019”. Šis koncertų ciklas turi labai prasmingą misiją - grojant Šiaulių kameriniam orkestrui įtraukti ir gabiausius muzikos bei meno mokyklų mokinius. Scenoje visą vakarą griežė Šiaulių kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Vilhelmas Čepinskis). Kartu su juo kūrinius atliko Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos, Šiaulių „Juventos“ progimnazijos, Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos, Šiaulių Dainų muzikos mokyklos ir Šiaulių „Dagilėlio“ dainavimo mokyklos auklėtiniai bei geriausi Naujosios Akmenės, Pakruojo Juozo Pakalnio ir Tauragės muzikos mokyklų mokiniai.

Šiemet „Muzikiniai rudenys“ ypatingi. Rajono miestuose koncerto metu buvo renkamas gabiausias mokinys, kuriam buvo suteikta galimybė pasirodyti Šiauliuose. Tikriausiai, kiekvienam mokiniui didžiausias laimėjimas keliauti į Šiaulius ir dar kartą koncertuoti su Šiaulių kameriniu orkestru pilnutėlėje, 700 žiūrovų talpinančioje, koncertų salėje „Saulė“. Finalinio koncerto Šiauliuose metu buvo išrinkti ir du laureatai - 1 rajono ir 1 Šiaulių miesto solistas. Jie pelnė Šiaulių kamerinio orkestro muzikantų simpatijų prizus - įsteigtas 200 eurų premijas.

Prieš šį koncertų ciklą jaudulį tramdė ne vienas moksleivis. Tai neeilinis įvykis jauniesiems muzikantams. Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos mokytoja ekspertė Raimonda Sližienė prisiminė vieno mokinio pasakytus žodžius: „Aš buvau muzikos viduje.“ Ši jaunuolio frazė gan taikliai apibūdina jausmą, kuris apima būnant orkestro solistu. „Tik galima įsivaizduoti vaiką, apsuptą ne tik orkestro, bet ir muzikos. Jis grodamas su orkestru tarsi susilieja su ja. Turbūt dėl to ir apima toks jausmas, tarsi būtų muzikos viduje”, svarsto mokytoja R. Sližienė. Būtent dėl tokio pakilaus pojūčio ir koncerto išskirtinumo jaunieji atlikėjai jaučia didelę atsakomybę grodami tokiame projekte. Pianistė Lėja Krikščiūnė (Šiaulių 1-oji muzikos mokykla) net užsimiršo kelintas jai tai sezonas - trečias, ar net ketvirtas. Bet prieš kiekvieną koncertą ji jaudinasi ir jaučia ypatingą atsakomybę, nes grodamas šiame koncertų cikle turi klausytis ne tik savęs, bet ir orkestro. Savo įspūdžiais apie projektą „Muzikiniai rudenys“ dalinosi ir moksleivis Mykolas Mikšys: „Tai lyg išbandymas sau pačiam, kurio metu mokaisi įveikti scenos baimę. Po tokių projektų būna drąsiau dalyvauti konkursuose bei varžytis su kitais atlikėjais“.

Koncerto metu netrūko geros nuotaikos ir jaudulio. Palaikomi mokytojų, vienas po kito į sceną lipo talentingi muzikos mokyklų auklėtiniai. Skambėjo fortepijono, violončelės, fleitos, akordeono, smuiko, kanklių, eufonijos, mušamųjų, trimito melodijos ir jaunųjų atlikėjų balsai. Šiaulių kameriniam orkestrui ir jauniesiems talentams pasikeisdami dirigavo Maestro Vilhelmas Čepinskis ir Egidijus Ališauskas. Renginio pabaigoje, skambant Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos auklėtinių ir Gedimino Brūzgos grojamai muzikai, orkestro kolektyvas rinko geriausius to vakaro atlikėjus. Atsiimti laimėtas premijas kvietė koncertinės įstaigos „Saulė“ vadovas Saulius Kauneckas. Šiaulių rajono geriausiu tapo pianistė Emilija Lopaitytė iš Naujosios Akmenės muzikos mokyklos, o Šiaulių miesto premija buvo įteikta trimitininkei Austėjai Venckutei iš Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos. Dviejų dalių koncerto pabaigoje pilna salė plojo visiems dalyviams ir sveikino premijos laimėtojus. Renginio vedėja Raimonda Sližienė per vienuoliką šio koncerto vedimo metų pastebėjo, jog su kiekvienais metais publika vis auga. Tobulėja ir jos supratimas apie klasikinę muziką. Tad projekto edukacinė veikla svarbi ne tik jauniesiems muzikantams, bet ir visuomenei, kuri ugdo savo žinias apie profesionalųjį meną.

Šiųmetis edukacinio projekto „Muzikiniai rudenys“ koncertas buvo skirtas Šiaulių kamerinio orkestro 30 metų jubiliejaus sukakčiai paminėti. Lapkričio 19 d. 18 valandą koncertų salėje „Saulė“ Šiaulių kamerinis orkestras surengs 30-mečio turo finalinį šventinį koncertą, kuriame pasirodys kartu su Lietuvoje gerai žinomais operos solistais Vaida Genyte ir Merūnu Vitulskiu, smuiko virtuozu Vilhelmu Čepinskiu, violončelininku Mindaugu Bačkumi. Kviečiame visus orkestro gerbėjus kartu pasidžiaugti gera muzika bei puikia nuotaika.

Daugiau informacijos apie koncertą www.saule.lt arba Šiaulių kamerinio orkestro „Facebook“ paskyroje.

Į viršų