(Pabaiga)                                                                                                           
2018 metai itin sėkmingi buvo geriausiai Lietuvos metų buriavimo trenerei I. Žičkuvienei. Šiaulietės buriavimo trenerės auklėtiniai ne tik laimėjo Lietuvos čempionatų medaliais, net trys jos  sportininkai pateko į Lietuvos „Optimist“ burvalčių rinktinę ir atstovavo Lietuvai pasaulio čempionate.

2019 m. sausio mėn. Šiauliuose, ant Rėkyvos ežero, vyko Lietuvos ledo jachtų čempionatas, kuriame dalyvavo 40 sportininkų. Varžybos vyko nelengvomis sąlygomis. Varžybų vyriausias teisėjas V. Bagdonas susiklosčiusias sąlygas varžyboms komentavo: „Situacija buvo dramatiška: vėjas 4 m/s, ledo jachtos sunkiai įveikdavo sniego pasipriešinimą, dažnai strigdavo sniego sankaupose, tik didelė ištvermė ir kantrybė leido sportininkams pasiekti finišą. Antrą dieną papildomai pasnigus teko lenktynes nutraukti, laimė visose ledo jachtų klasėse buvo įvykę reikalingi važiavimai, tai ir leido išsiaiškinti stipriausius“ (J. Kybartaitė. Šiauliuose vyko Lietuvos ledo jachtų čempionatas. „Šiaulių naujienos“, 2019 sausio 31, p. 4)

Lietuvos ledo jachtų čempionate geriausiai sekėsi  Elektrėnų sporto mokyklos auklėtiniams, jie iškovojo pirmąją vietą komandų įskaitoje, antri liko Šiaulių sporto centro „Atžalynas“ sportininkai, trečia – Panevėžio jachtklubo komanda.

DN ledo jachtų klasėje nugalėjo NBA „Poseidono“-Elektrėnų sporto centro auklėtinis A. Gerasimavičius. Teisėjų sprendimu dvi antrosios vietos, surinkus vienodai taškų paskirtos šiauliečiui R. Mažunavičiui ir T. Linkui iš NBA „Poseidono“-Elektrėnų sporto centro.

Jaunimo „Ice-Optimist“ vaikinų grupėje trečią vietą laimėjo šiaulietis V. Pašakinskas. „Ice-Blokart“ ledo jachtų klasės lengvo svorio kategorijoje nugalėtojo vardą iškovojo R. Mažunavičius iš Šiaulių. „Ice-Blokart“ ledo jachtų klasės lengviausio svorio kategorijoje antrąją vietą iškovojo V. Pašakinskas iš Šiaulių sporto centro „Atžalynas“.

2019 m. kovo 2-3 dienomis Lietuvos ledo jachtų taurės varžybose puikiai pasirodė šiauliečiai. „Ice-Optimist“ klasėje absoliučioje įskaitoje R. Mažunavičiūtė – 1 vieta, G. Kalinauskaitė – 2 vieta; tarp berniukų – R. Stankevičius – 1 vieta; tarp mergaičių – R. Mažunavičiūtė – 1 vieta, G. Kalinauskaitė – 2 vieta.

DN klasėje suaugusiųjų grupėje R. Mažunavičius – 3 vieta, tarp merginų I. Jaškūnaitė – 1 vieta. DN klasėje jaunimo grupėje R. Mažunavičius – 2 vieta. „Ice-Blokart“ vidutinio svorio kategorijoje R. Mažunavičius – 1 vieta, G. Kalinauskaitė – 3 vieta. „Ice-Blokart“ lengvo svorio kategorijoje R. Mažunavičiūtė – 1 vieta, R. Stankevičius – 3 vieta.

Vėjaračių sportas
Lietuvoje vėjaračių sportas vis labiau populiarėja, rengiami šalies čempionatai, taurės varžybos, organizuojamas vėjaračių maratonas pajūryje. Vėjaračių sporte ir varžybose Lietuvoje ir Europos čempionatuose aktyviai dalyvauja ir buriuotojai iš Šiaulių.

2015 m. gegužės 14-17 dienomis Danijoje, Šiaurės jūroje skalaujamoje Romo saloje, vyko Europos „Blokart“ vėjaračių čempionatas. 104 vėjaratininkai iš 11 šalių varžėsi viename iš plačiausių Europoje Sonderstrando paplūdimių, kurio plotis siekia daugiau kaip 3 km ir kasmet padidėja dar keliais metrais. Vėjaračiams šiame paplūdimyje buvo skirtas specialus 9 kv. km plotas. „Blokart“ klasė – pati mažiausia iš visų vėjaračių klasių, tačiau pučiant stipriam  vėjui ir valdoma patyrusio buriuotojo gali pasiekti iki 100 km/val. greitį.

Europos čempionatas Danijoje vyko kelias dienas ir sąlygos sportininkams varžytis buvo nelengvos. Buvo rungtyniaujama ant palyginti siauro smėlio ruožo, nes prieš čempionato pradžią praūžęs smarkus štormas buvo užtvindęs didžiąją paplūdimio dalį. Dažni priešvėjiniai ir pavėjiniai posūkiai neleido vėjaračiams įsibėgėti ir pasiekti kuo didesnio grečio. Greičiausioje pavėjinėje distancijos dalyje vairininkai pasiekdavo iki 35 km/val. greitį.

Pirmą dieną buriuotojus džiugino platus išdžiūvęs paplūdimys, smarkus vėjas, kurio gūsiai siekė net 14 m/sek. greitį. Pučiant tokiam palankiam vėjui sportininkai pasiekdavo 65-70 km/val. greitį. Antrą  dieną įsismarkavus dideliam vėjui, Romo salos Sonderstrando paplūdimys buvo užpiltas jūros ir lietaus vandens, todėl čempionato organizatoriai varžybas nutraukė.

Šiame čempionate dalyvavę penki lietuviai, nežiūrint sudėtingų klimatinių sąlygų pasirodė labai gerai, iškovojo net keturis medalius. Po 7 startų geriausias pozicijas užėmė lietuvių sportininkai Vykintas Mizgiris iš Nidos ir Rimvydas Mažunavičius iš Šiaulių. Jie ultralengvasvorių kategorijoje surinko po lygiai taškų ir dalijosi 1-2 vietas. R. Mažunavičiui atiteko pirmoji vieta (14 taškų ultralengvasvorių kategorijoje); V. Mizgiriui – antroji vieta (15 taškų ultralengvasvorių kategorijoje).

Vidutinio svorio kategorijoje laimėjęs 3 važiavimus iš penkių Matas Mizgiris iš Nidos užėmė trečiąją vietą (31 taškas). Mūsiškis vos dviem taškais atsiliko nuo antrosios vietos laimėtojo prancūzo Herve Perrot. Supersunkiasvorių kategorijoje I. Šeputa iš Klaipėdos užėmė 3-iąją vietą (26 taškai).

2016 m. Europos „Blokart“ vėjaračių čempionatas vyko Ostendėje, Belgija. Šiame čempionate vėjaračių „Blokart“ lengvasvorių kategorijoje šiaulietė I. Gedmontaitė laimėjo trečiąją vietą, R. Mažunavičius iš Šiaulių užėmė penktąją vietą.

2017 m. šiauliečiai greituminio buriavimo entuziastai treniravosi ratais riedančiomis „Blokart“ klasės sausumos jachtomis, Lietuvos rinktinės sudėtyje šiaulietis R. Mažunavičius dalyvavo Europos „Blokart“ vėjaračių čempionate Belgijoje.

Buriavimo trenerė Irutė Žičkuvienė
I. Žičkuvienė Šiaulių miesto sporto centro „Atžalynas“ buriavimo skyriaus trenere dirba nuo 1988 metų. Ji – Šiaulių miesto buriuotojų klubo prezidentė, vienintelė buriavimo trenerė moteris.

I. Žičkuvienė apie savo kelią į buriavimą ir trenerės darbą Šiauliuose pasakoja: „Nuo 1975 m. užsiėmiau buriavimu, lankiau Nidos KVJSM buriavimo skyrių, dalyvavau varžybose, laimėjau pirmąsias ir prizines vietas ne tik Lietuvoje, bet ir tuometinėje Sovietų Sąjungoje. 1982 m. pradėjau dirbti buriavimo trenere Nidoje. Mano auklėtinis Zigmutis Raudys tapo daugkartiniu Lietuvos respublikos buriavimo varžybų nugalėtoju ir prizininku. 1988 m. atvykau dirbti buriavimo trenere į Šiaulius.

1995 m. Šiauliuose dirbo 4 buriavimo treneriai: A. Ščepinas, P. Punys, D. Lėščius ir aš. 1996 m. išėjus A. Ščepinui, kuris buvo pakviestas dirbti treneriu į Kauną, buriavimui Šiauliuose grėsė išnykimas. Visos naujos 18 „Luč“, „Optimist“ jachtos, geriausias inventorius buvo išparduotas.  Patyriau didelę psichologinę traumą, norėjosi mesti buriavimo darbą, bet jaunųjų buriuotojų ašaros sustabdė mane, privertė kovoti, pasilikti, nepasiduoti. Vaikai neapvylė. Surinkus išgrobstytą inventorių, sulopius senas jachtas Šiaulių miesto buriuotojų komanda Lietuvos Respublikos jaunimo žaidynėse iškovojo komandinę 2-ąją vietą. 1997 m. Irmantas Eidukas ledo jachta „Optimist“ tapo Lietuvos čempionu, o jo brolis Aurimas Eidukas buvo antras. 1997 m. Mindaugas Mažeikis tapo respublikos buriavimo čempionu. Be to, jis dar tris kartus iškovojo LR taurę, 3 kartus buvo LR čempionas.

Nuo 1999 m. Šiauliuose, Rėkyvoje, organizuojamos regatos, miesto pirmenybės, Šiaulių miesto žaidynės „Šiaulių dienos“, nuo 2002 metų – Rėkyvos regata O. Truchano taurei laimėti. 2001 m. įkurtas Šiaulių miesto buriuotojų klubas, esu šio klubo prezidentė.

2001 m. mano treniruojama Šiaulių buriuotojų komanda Lietuvos Respublikos jaunimo žaidynėse laimėjo antrąją vietą. 2002 m. Aurimas Eidukas tapo „Luč“ jachtų klasės respublikos čempionu (triskart LR čempionas ir dukart laimėjo Lietuvos Respublikos taurę).

Per savo kaip trenerės darbo laiką išugdžiau buriuotojus daugkartinius Lietuvos čempionus Zigmą Rudį, Mindaugą Mažeikį, Aurimą Eiduką, Liną Ščepiną ir kt. Jie dalyvavo Europos ir pasaulio čempionatuose. Taip pat išugdžiau LR buriavimo čempionatų ir varžybų prizininkus ir čempionus (jaunučiai, jauniai, jaunimas ir  suaugusieji), Lietuvos rinktinės narius Svajūną Baltrušaitį, Saulių Baltrušaitį, Irmantą Eiduką, Aurimą Eiduką, Mindaugą Mažeikį, Rimutį Bugailiškį, Artūrą Bugailiškį, Egidijų Navicką, brolius Andrių, Arūną ir Saulių Mataičius, Andrių Bilniką, Donatą Vaitkevičių, Donatą Milešką, brolius D. ir N. Fedotovus, Liną Bernotą, Donatą Bagučianską, Arnoldą Milašauską, Liną Jurgutavičių, Tomą Dikšą ir kitus.

Nuo 2002 m. buriavimo trenere likau dirbti viena. Buvo sunkios buriavimo trenerės darbo sąlygos Šiaulių mieste: patalpos senos, be elektros, nuolat vagiama iš elingo, vieną kartą elingas buvo padegtas, trūko sportinio inventoriaus ir kt. Dėl vagysčių iš elingo ir jachtklubo buvo iškeltos šešios baudžiamosios bylos, tačiau nė vienas nusikaltėlis nebuvo išaiškintas ir nubaustas. Nepaisant to, sportininkų pasiekti geri rezultatai, noras buriuoti, atkaklus darbas treniruotėse ir pasiryžimas nugalėti, apvainikuodavo mane kantrybe.

Nuo 2002 m. daug laiko, jėgų ir darbo skiriu populiarinti buriavimo sportui Šiaulių mieste, pravedant regatas Rėkyvos ežere O. Truchano taurei laimėti, puoselėjant buriavimo istoriją, buriavimo tradicijas.

Esu vienintelė buriavimo trenerė moteris, dirbu Šiaulių miesto „Atžalyno“ sporto centro buriavimo skyriaus trenere, taip pat esu Šiaulių miesto buriuotojų klubo viceprezidentė. Dalyvauju Lietuvos buriuotojų sąjungos veikloje, esu LR buriavimo trenerių tarybos narė. Nuo 2002 m. kasmet su kreiserine jachta „Monte“ išbandau jėgas Baltijos jūroje.

Buriavimas ne vien sportas, kuriame svarbiausia laimėti. Tai – kur kas daugiau. Buriavimas ne tik poilsis ir pomėgis. Tai – galimybė atitrūkti nuo gyvenimo sausumoje ir į viską pažiūrėti iš šalies. Buriavimas iš esmės keičia žmones“ (I. Žičkuvienė. Komentarai apie trenerės darbą ir buriavimą Šiauliuose. Rankraštis).

I. Žičkuvienė kasmet organizuoja įvairias respublikines ir tarptautines buriavimo varžybas: tarptautinę Rėkyvos regatą Olego Truchano taurei laimėti, Lietuvos ledo jachtų ir taurės varžybas ir kt. 2007 m. kartu su IDNIYRA Europa organizavo Pasaulio ir Europos DN jaunių ir „Ice-Optimist“ čempionatą Šiauliuose, Rėkyvoje, 2013 m. kartu su IDNIYRA Europa – pasaulio ir Europos DN jaunių ir „Ice-Optimist“ čempionatą Lietuvoje, Nidoje. 2015 m. surengė kartu su Švedijos ledrogių asociacija Pasaulio ir Europos DN jaunių čempionatą Lietuvoje, Rėkyvoje. 2018 m. kartu su Vokietijos ledrogių asociacija surengė Pasaulio DN jaunių ir „Ice-Optimist“ čempionatą Lietuvoje, Rėkyvoje.

I. Žičkuvienė yra tarptautinių ir Lietuvos buriavimo ir ledo jachtų varžybų teisėja, IDNIYRA Europa (tarptautinės DN ledo jachtų asociacijos atstovė Lietuvai. 2019 m. nominuota kaip geriausia Lietuvos buriavimo trenerė „Vėjo 3“ žurnalui ir nominacija Lietuvos buriavimo sąjungai.

Per dešimtmetį nuo 2008 m. jos auklėtiniai pasiekė puikių laimėjimų.

Kęstutis Berezinas: 2008 m. pasaulio „Ice-Blokart“ čempionas, Lietuvos čempionas, LR rinktinės narys, daugkartinis Lietuvos čempionas, prizininkas (ledo jachtų klasė DN, „Ice-Optimist“, „Ice-Blokart“).

Rimvydas Mažunavičius: 2015 m. pasaulio vėjaračių čempionate Danijoje – pirmoji vieta („Blokart“ lengvo svorio kategorijoje), 2015 m. Europos „Ice-Blokart“ čempionate Lietuvoje – pirmoji vieta („Ice-Blokart“ super lengvo svorio kategorija), 2017 m. pasaulio vaikų žaidynėse – pirmoji vieta („Optimist“ jachtų klasė), 2017 m. Europos vėjaračių čempionate Belgijoje – 5-oji vieta („Blokart“, superlengvo svorio kategorija), 2017 m. Europos „Ice-Optimist“ čempionate Lenkijoje – 9-oji vieta. Lietuvos Respublikos rinktinės narys, daugkartinis regatų, čempionatų nugalėtojas, prizininkas „Optimist“ ir „Laser 4,7“ jachtų klasėse, „Ice-Optimist“ ir „Ice-Blokart“ ledo jachtų klasėse, dalyvavo Europos čempionatuose Bulgarijoje 2017 m. ir Olandijoje 2018 m.

Jovilė Gedmontaitė: 2015 m. Europos „Ice-Blokart“ čempionate – 1-oji vieta („Ice-Blokart“) lengvo svorio kategorijoje), 2015 m. Europos „Blokart“ čempionate Belgijoje – 3-ioji vieta, Europos DN jaunimo ir „Ice-Optimist“ čempionate Lenkijoje – 5-oji vieta (DN ledo jachtų klasėje), daugkartinė regatų čempionatų nugalėtoja, prizininkė („Optimist“, „Laser 4,7“ jachtų klasėse, vėjaračių „Blokart“, ledo jachtų „Ice-Optimist“, „Ice-Blokart“, DN klasėse), Lietuvos rinktinės narė.

Rūta Mažunavičiūtė: Lietuvos rinktinės narė, daugkartinė Lietuvos organizuojamų regatų, čempionatų prizininkė, nugalėtoja („Optimist“ jachtų klasė, „Ice-Blokart“, „Ice-Optimist“ ledo jachtų klasėse, vėjaračių „Blokart“ klasėje), 2018 m. Lietuvos geriausia jauniausia buriuotoja („Optimist“ jachtų klasėje), Baltijos šalių vėjaračių čempionato nugalėtoja. Su Lietuvos rinktine 2017 m. dalyvavo Europos „Optimist“ buriavimo čempionate Bulgarijoje 2018 m., Olandijoje 2019 m. Prancūzijoje („Optimist“ jachtų klasėje), 2018 m. dalyvavo DN jaunių ir „Ice-Optimist“ pasaulio ledo jachtų čempionate Lietuvoje.

Ignė Jaškūnaitė: LR rinktinės narė, daugkartinė Lietuvoje organizuojamų regatų, čempionatų, LR taurės nugalėtoja, prizininkė („Laser 4,7“ klasėje, „Ice-Optimist“, „Ice-Blokart“ klasėse).

Greta Kalinauskaitė: LR rinktinės narė, daugkartinė Lietuvoje organizuojamų regatų, čempionatų nugalėtoja, prizininkė („Optimist“ jachtų klasėje, „Ice-Optimist“, „Ice-Blokart“ ledo jachtų klasėse), dalyvavo 2018 m. Europos „Optimist“ čempionate Olandijoje, 2019 m. Europos „Optimist“ čempionate Prancūzijoje ir kt.

2019 10 05 42

Buriavimo trenerė Irutė Žičkuvienė.

2019 10 05 40

Ledrogės ant Rėkyvos ežero.

2019 10 05 41

Ledrogės ant Rėkyvos ežero.
Iš Irutės ŽIČKUVIENĖS archyvo .

Į viršų