(Tęsinys)                                                                                                           

2015 m. vasario 22 d. Elektrėnuose baigėsi Europos „Ice-Blokart“ ledrogių čempionatas. Jame dalyvavo daugiau nei 30 buriuotojų iš Estijos, Lietuvos, Olandijos ir Vokietijos. Sportininkai varžėsi trijose startinėse grupėse: supersunkiasvorių ir vidutinio svorio, lengvasvorių ir vaikų. Atskiroje įskaitoje varžėsi ir merginos. Lengvasvorių „Ice-Blokart“ ledrogių klasėje nugalėtojo vardą iškovojo šiaulietis L. Liugas. Tarp vaikų geriausias buvo šiaulietis R. Mažunavičius, merginų grupėje nugalėjo šiaulietė J. Gedmontaitė (trenerė I. Žičkuvienė) („Trys aukso medaliai – Šiaulių miesto buriuotojams. „Šiaulių naujienos“, 2015 vasario 25).

Tų pačių metų vasario 28 – kovo 1 d. Šiauliuose, ant Rėkyvos ežero, vyko Lietuvos ledrogių čempionato varžybos. Jose dalyvavo daugiau kaip 40 sportininkų iš 8 Lietuvos buriuotojų klubų komandų: Šiaulių sporto mokyklos „Atžalynas“, Vilniaus Nacionalinės buriavimo akademijos, Klaipėdos „Žiemio“, Neringos sporto mokyklos, Panevėžio jachtklubo, Kupiškio jachtklubo, Elektrėnų „Poseidono“ ir Lietuvos „Ice-Blokart“ komanda.

Sportininkai rungėsi trijose „Ice-Blokart“ grupėse, DN, dvejose „Ice-Optimist ir pirmą kartą Lietuvos ledo jachtų istorijoje dalyvavo originalios konstrukcijos ledrogės „Ice-Open“.  Atkakli kova vyko ultralengvasvorių ir lengvo svorio grupėse, kur tik paskutiniai važiavimai išaiškino nugalėtojus. Šioje įskaitoje nugalėjo A. Toleikis. Antrasis liko tiek pat taškų surinkęs Europos „Ice-Blokart“ čempionas R. Mažunavičius iš Šiaulių sporto mokyklos „Atžalynas“.

Lengvasvorių kategorijoje pirmas buvo B. Klioštoraitis iš Klaipėdos, antra liko šiaulietė J. Gedmontaitė, trečias – L. Čeika iš Vilniaus.

2016 m. vasario 6-7 dienomis Elektrėnuose vyko Lietuvos Respublikos ledo jachtų taurės varžybos ir čempionatas, kuriame dalyvavo Latvijos, Lenkijos ir Lietuvos buriuotojai. Šiose varžybose gerai pasirodė Šiaulių sporto mokyklos „Atžalynas“ auklėtiniai (trenerė I. Žičkuvienė). J. Gedmontaitė DN klasėje užėmė antrąją vietą, pralaimėjusi tik latvei R. Estreikei (pasaulio DN jaunimo čempionei).

„Ice-Optimist“ klasėje tarp mergaičių antrąją vietą iškovojo šiaulietė I. Jaškūnaitė, o bronzą pelnė kita mūsų miesto sportininkė R. Mažunavičiūtė. Berniukų įskaitoje nepralenkiamas buvo Šiaulių sporto mokyklos „Atžalynas“ auklėtinis R. Mažunavičius. Jis nugalėjo ir bendroje „Ice-Optimist“ taurės ir čempionato įskaitoje. Antroji vieta bendroje įskaitoje atiteko šiauliečiui A. Murnikovui, o trečioji liko G. Petraitytė.

„Ice-Blokart“ klasėje sportininkai varžėsi trijose svorio kategorijose. „Ice-Blokart“ lengvo svorio kategorijoje antrąją vietą iškovojo R. Mažunavičius, o vidutinio svorio kategorijoje nugalėtojos vardą iškovojo J. Gedmontaitė (I. Liubšytė. Šiauliečiai varžėsi LR ledo jachtų taurės varžybose ir čempionate. „Šiaulių naujienos“, 2017 vasario 13, p. 5)

2017 m. vasario 3-5 dienomis Šiauliuose, ant Rėkyvos ežero, buvo surengtas atviras Baltijos šalių „Ice-Blokart“ ledrogių čempionatas. Jis dėl nesaugaus ledo ir nepalankių oro sąlygų buvo perkeltas iš Nidos. Rėkyvoje sportininkams sąlygos startuoti buvo neblogos, ežero ledo storis viršijo 20 cm, jo paviršius buvo lygus. Buriuotojai varžėsi techniškoje priešvėjinėje-pavėjinėje distancijoje, kur rezultatą lemia ne tik maksimalus ledrogių greitis, bet kantrybė ir taktiniai sugebėjimai varžovų atžvilgiu.

Ledrogių čempionate dalyvavo 21 sportininkas: 16 lietuvių ir 5 estų buriuotojai. Sportininkai startavo keturiose svorio kategorijose (ultra lengvasvorių, lengvasvorių, vidutinio svorio ir sunkiasvorių). „Ice-Blokart“  ledrogių ultra lengvasvorių klasėje nugalėjo V. Mizgiris iš Neringos sporto mokyklas, antras liko šiaulietis R. Mažunavičius.

Lengvasvorių ledrogių klasėje antrąją vietą iškovojo K. Berezinas iš Šiaulių. Vidutinio svorio kategorijoje pirmoji vieta atiteko šiauliečiui E. Navickui, antrasis liko M. Mizgiris.

2017 m. vasario 25-26 dienomis Šiauliuose ant Rėkyvos ežero vyko Lietuvos ledo jachtų taurės čempionatas. Susirinko pajėgiausi sportininkai iš Elektrėnų, Klaipėdos, Neringos, Kelmės, Kauno, Panevėžio, Vilniaus ir Šiaulių. Atvyko ir Latvijos DN ir „Ice-Optimist“ rinktinės nariai. Varžybos vyko keturiomis ledrogių klasėmis: DN, „Ice-Optimist“, „Ice-Blokart“ ir „Ice-Open“.

DN klasėje nugalėjo latvė R. Estreikė, trečia buvo šiaulietė J. Gedmontaitė. DN ledrogių jaunimo įskaitoje nugalėtojo vardą iškovojo  Elektrėnų sporto mokyklos auklėtinis A. Gerasimavičius, antra buvo šiaulietė J. Gedmontaitė.

Jaunimo U-23 įskaitoje pirmąją vietą iškovojo A. Gerasimavičius, antroji liko J. Gedmontaitė iš Šiaulių sporto mokyklos „Atžalynas“. Suaugusiųjų DN ledrogių įskaitoje nepralenkiama buvo Latvijos DN rinkinės narė R. Estreikė, antrąją vietą iškovojo A. Gerasimavičius, trečiąją – šiaulietė J. Gedmontaitė.

„Ice-Optimist“ ledrogių klasėje merginų įskaitoje nugalėjo latvė L. Ozolina, antroji vieta atiteko R. Mažunavičiūtei, trečioji buvo I. Jaškūnaitė. Abi merginos – Šiaulių „Atžalyno“ sporto mokyklos auklėtinės. Vaikinų „Ice-Optimist“ įskaitoje nugalėjo šiaulietis R. Mažunavičius, antroji vieta  atiteko J. Jurgelioniui. Absoliučioje „Ice-Optmist“ ledo jachtų įskaitoje surinkusi tris taškus nugalėtojos vardą iškovojo Latvijos atstovė L. Ozolinas, antroji vieta atiteko šiauliečiui R. Mažunavičiui (5 taškai), trečiasis liko J. Jurgelionis (6 taškai).

„Ice-Blokart“ ledrogių varžybose nugalėjo vardą iškovojo šiaulietis K. Berezinas, antrasis liko klaipėdietis V. Tamkvaitis, trečiasis – E. Navickas iš Šiaulių.

Vidutinio svorio įskaitoje nugalėjo J. Gedmontaitė iš Šiaulių, antrąją vietą iškovojo J. Jurgelionis, trečiasis liko L. Čeika. Abu sportininkai iš Elektrėnų sporto centro.

Tarp komandų pirmąją vietą iškovojo  Šiaulių „Atžalyno“ sporto mokyklos atstovai – 101 taškas, antroji atiteko Elektrėnų savivaldybės sporto centrui – 74 taškai, trečioji – Panevėžio jachtklubui ( 28 taškai).

Lietuvos DN jaunimo rinktinė, kurios sudėtyje buvo šiaulietė J. Gedmontaitė, A. Gerasimavičius ir D. Žižys,  ir „Ice-Optimist“ rinktinė, kurios sudėtyje buvo R. Mažunavičius ir I. Jaškūnaitė, dalyvavo pasaulio ir Europos čempionate, kuris  vasario 13-17 dienomis vyko Lenkijoje.

2017 m. R. Mažunavičius Europos „Ice Optimist“ varžybose Lenkijoje laimėjo devintąją vietą, J. Gedmontaitė buvo penkta tarp merginų DN ledrogėmis.

2018 m. vasario 5-6 dienomis Šiauliuose, ant Rėkyvos ežero, vyko pasaulio jaunių ir jaunimo DN ir „Ice-Optimist“ ledo jachtų čempionatas, kuriame varžėsi 76 ledrogininkai iš aštuonių šalių: Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Švedijos, Rusijos, Vengrijos ir JAV. Lietuvai atstovavo šeši sportininkai, po tris iš Vilniaus ir iš Šiaulių. Lietuvos garbę iš šiauliečių gynė Rūta ir Rimvydas Mažunavičiai bei Ignė Jaškūnaitė. Visi varžėsi „Ice-Optimist“ klasėje. Lietuvos rinktinę, kuri važiavo su gerokai senesniu inventoriumi, sudarė sportininkai iš Šiaulių „Atžalyno“ sporto mokyklos ir Elektrėnų sporto centro, treniravo I. Žičkuvienė ir D. Gerasimavičius.

Pirmąją varžybų dieną „Ice-Optimist“ klasės sportininkai atliko du važiavimus, DN – tris. Kitą dieną pučiant palankiam vėjui abiejų klasių dalyviai atliko po penkis važiavimus.

„Ice-Optimist“ klasėje geriausiai  važiavo lenkas Mateusz Gigielewicz ir estas Karl Ader. Geriausiai iš lietuvių sekėsi R. Mažunavičiūtei („Ice-Optimist“, 30 vieta) ir A. Gerasimavičiui (DN, 28 vieta).

2018  vasario mėn. Rėkyvoje iš pradžių planuotas Europos ledrogių čempionatas, praėjus kelioms dienoms, buvo perkeltas į Rygą ir vyko ant Kisežerio ežero ledo. Čia DN įskaitoje A. Gerasimavičius užėmė 24-ąją vietą. „Ice-Optimist“ įskaitoje geriausiai iš lietuvių pasirodė E. Urbanovič, bendroje įskaitoje likęs 24-tas.

2018 m. vasario  9 d. Rėkyvoje vyko Lietuvos ir Baltijos šalių ledrogių čempionatai, kuriuose varžėsi 80 sportininkai iš 8 šalių. Startavo net šeši sportininkai, kurie pasaulio reitinge yra top 20.

DN klasėje startavo net 24 ledrogės iš Lietuvos, Estijos, Latvijos, Lenkijos Čekijos, Švedijos ir Vengrijos, o „Ice-Blokart“ klasėje dalyvavo ir Prancūzijos nacionalinė rinktinė. DN klasėje nugalėjo Latvijos sportininkai, kurie užėmė visas keturias pirmąsias vietas.

„Ice Optimist“ ledo jachtos, kuriomis važiuoja jauni buriuotojai iki 16 metų, lenktynių metu sugebėjo išvystyti greitį iki 65 km/val. Čia nepralenkiamas buvo Švedijos atstovas Oskar Svensson, kuris laimėjo visus važiavimus. Atkakli kova vyko tarp Latvijos sportininkės H. S. L. Tostikos ir Šiauliams atstovavusio R. Mažunavičiaus. Sėkmė lydėjo latvę – ji iškovojo antrąją vietą bendroje įskaitoje, o R. Mažunavičius liko trečias. Vaikinų įskaitoje nugalėjo Švedijos atstovas O. Svensson, antrąją vietą iškovojo R. Mažunavičius, trečiasis liko N. Volungevičius iš Vilniaus. Merginų įskaitoje nugalėjo latvė H. S. L. Tostika, antra liko šiaulietė R. Mažunavičiūtė, trečioji vieta atiteko taip pat šiaulietei I. Jaškūnaitei.

„Ice Blokart“ ledo jachtų klasėje Šiaulių buriuotojai laimėjo 3 pirmąsias, antrąją ir trečiąją vietas. Komandinėje įskaitoje pirma buvo Latvijos komanda, antra – Šiaulių „Atžalyno“ sporto mokyklos komanda, trečia–  Vilniaus komanda (Šiaulių buriuotojai Lietuvos ledo jachtų čempionate iškovojo prizines vietas. „Šiaulių naujienos“, 2018 vasario 13, p. 9).        

2018  kovo 10 d. Country cup varžybose R. Mažunavičius laimėjo aštuntąją vietą „Ice Optimist“ ledrogių varžybose.
Pasak šiauliečių buriavimo trenerės I. Žičkuvienės, „ledrogių sportas dar sykį patvirtino savo įnoringumą, kai nepakanka vien meistriškumo ar gero inventoriaus. Dažnai viską lemia tik kietas vanduo, vėjas ir fortūna. Kai mažiau vėjo ir daug sniego, yra sudėtinga. Reikia daug dirbti prie techninės dalies, bet jau kokį turime inventorių, su tokiu ir dalyvaujam. Bet mūsų buriuotojai yra ištvermingi ir drąsūs.

Visi pasaulio stipriausi buriuotojai  pasibaigus buriavimo ant vandens sezonui, buriuoja ant ledo, ruošia ledroges žiemai. Jeigu jų šalyje nėra ledo, vyksta buriuoti ledrogėmis į kitas šalis, kur yra ledas.

Buriavimas ant ledo „Ice-Optimist“, „Ice-Blokart“, DN ledo jachtų klasėse populiarus Lietuvoje.  Šių ledo jachtų Lietuvos čempionatai ir taurės varžybos organizuojamos ten, kur yra tinkamiausios sąlygos: Šiauliuose ant Rėkyvos ežero, Nidoje, Trakuose, Elektrėnuose ir kt. Rėkyva kasmet sulaukia dėmesio iš IDNIYRA Europa. Dažnai atvyksta jų ekspertai tikrinti ledrogėms buriuoti sąlygų, ledo kokybės, vėjo greičio ir kt. Šiaulių buriuotojai, kada leidžia orų sąlygos, buriuoja žiemą ant ledo, dalyvauja varžybose, yra pasiekią gerų rezultatų“ (I. Žičkuvienė. Komentarai apie ledrogių sportą. Rankraštis).                                                                                                                                        

(Bus tęsinys)

2019 09 27 23

Ledrogės ant Rėkyvos ežero ledo.
A. REPŠIO nuotr.

 

Į viršų