(Tęsinys)                                                                                                         

2008 m. Lietuvos buriavimo suaugusiųjų rinktinėje buvo šie šiauliečiai buriuotojai: „Luč“ jachtų klasėje – A. Eidukas (g. 1984 m.), A. Bugailiškis (g. 1983 m.) ir L. Bernotas (g. 1987 m.) („SM „Atžalynas“); „Kadet“ jachtų klasėje – K. Berezinas (g. 1992 m.) ir E. Saveljevas (g. 1994 m.). Šių buriuotojų trenerė I. Žičkuvienė.

Virgilijus  Baltrušaitis pasakojo: „Nuo 2008 m. mėgėjų jachtų Rėkyvos ežere pradėjo daugėti ir jų buvo apie 13. Tai nemažas nuopelnas Tado Pužo, kuris nemažai jachtų atgabeno iš Švedijos. Vienus prie Rėkyvos ežero traukė prisiminimai, kai pirmą kartą bandė buriuoti, kitus – pažiūrėti, kaip dabar atrodo ežeras, noras pasikalbėti su draugais  ar paprasčiausiai gėrėtis saulėlydžiu.

O kai vyksta tarptautinės ir Lietuvos  vaikų ir jaunių buriavimo varžybos, Olego Truchano vardo taurės regatos, Rėkyvos ežeras baltuoja nuo burių. Tarp jų nemažai ir sporto mokyklos „Atžalynas“ trenerės I. Žičkuvienės auklėtinių.

Deja, nebėra tokių stiprių buriavimo klubų, kaip „Tauras“, „Vairas“, mėsos kombinato buriuotojų laivų. Įmonės nesuinteresuotos materialiai padėti buriuotojams mėgėjams, miesto valdžia planuoja nugriauti garažus-sandėliukus, nors neturi pinigų gerai bazei įrengti. Neliko tiltelio jachtoms prisišvartuoti (mėsos kombinato statytą tiltelį, ledai galutinai sulaužė 1987 m.)“ (Baltrušaitis V. Prisiminimai apie buriavimą. Rankraštis. Autoriaus archyvas).

2009 m. gegužės 14-17 d. Nidoje vyko Lietuvos Respublikos taurės varžybos. „Laser-S“ jachtų klasėje dalyvavęs šiaulietis buriuotojas A. Eidukas iš 9 dalyvių užėmė ketvirtąją vietą.

Tų pačių metų gegužės 23-24 d. Rėkyvos ežere vykusiose Šiaulių miesto buriavimo pirmenybėse kreiserinių jachtų klasėje dvi pirmąsias vietas iškovojo šiauliečiai. Nugalėtojais tapo T. Lukoševičius, A. Eidukas ir R. Bugailiškis, antrąją vietą iškovojo V. Kundrotas, R. Nyderis ir P. Punys, trečiąją – kuršėniškiai  A. Kasputis, V. Kasputis ir U. Kasputytė.

Švertbotų jachtų klasėje pirmąją vietą laimėjo A. Gudauskis, D. Kavaliauskas ir E. Navickas, antrąją – E. Drazdauskas, L. Bagdonavičius ir I. Eidukas, trečiąją – V. Kazėnas, T. Pužas ir A. Kazėnas. Visi šiauliečiai.

„Luč-mini“ klasėje nugalėjo K. Berezinas, antrąją vietą iškovojo D. Fedotovas, trečias liko E. Vyšniauskas.
„Kadetų“ klasėje nugalėtojo vardą iškovojo G. Mamonovas ir M. Doveika, antrąją vietą laimėjo E. Vaitkus ir B. Dainiūtė, trečioji vieta atiteko E. Saveljevo ir M. Dainiaus įgulai.

„Optimist“ jachtų klasėje nugalėjo D. Mickevičius, antrąją vietą laimėjo A. Ruginytė, trečioji vieta atiteko T. Kneiziui.

Buriavimo varžybos vyko pučiant ypač stipriam 16-20 metrų per sekundę vėjui, tad buriuotojai galėjo ne tik išbandyti jėgas, bet ir pasitikrinti inventoriaus techninį paruošimą. Pirmenybių metu žiūrovai turėjo galimybę gėrėtis ne tik jachtomis, bet ir burlentėmis bei jėgos aitvarais. Jėgos aitvarų sporto entuziastai buvo suvažiavę ir įvairių Lietuvos miestų („Šiaulių krašto“ inf. Buriuotojai varžėsi Rėkyvoje. „Šiaulių kraštas“. 2009 gegužės 28).

Tų pačių metų birželio 20-21 d. įvyko Kauno miesto buriavimo taurės varžybos. Jose šiaulietis K. Berezinas „Laser Radial“ jachtų klasėje užėmė ketvirtąją vietą.

Liepos 18-19 d. surengta tarptautinė buriavimo Rėkyvos regata O. Truchano taurei laimėti. Šioje regatoje, be Lietuvos buriuotojų, varžėsi ir švedai. Dalyvavo 79 buriuotojai (iš Šiaulių – 38 dalyviai). Buriuotojai rungėsi šešių klasių jachtomis, surengtos ir burlenčių varžybos. O. Truchano taurės įteiktos visų šešių klasių jachtų buriuotojams, laimėjusiems pirmąsias vietas, prizinių vietų laimėtojams įteikti medaliai.

„Optimist“ jachtų klasėje taurė atiteko B. Vaičiukauskui iš Platelių, antrąją ir trečiąją vietą atitinkamai užėmė M. Vaičiukauskaitė (Plateliai) ir šiaulietis D. Mickevičius.

„Kadet“ klasėje pirmoji vieta atiteko šiauliečiams E. Vaitkui ir B. Dainiūtei, antroji – M. Norvaišui ir T. Norvaišui iš Klaipėdos, trečioji – taip pat klaipėdiečiams V. Songailai ir R. Urbonavičiui.

„Luč-mini“ jachtų klasėje O. Truchano taurė įteikta šiauliečiui K. Berezinui, antrąją vietą iškovojo  E. Vyšniauskas iš Šiaulių, trečias liko vilnietis K. Kozlovas.

„Finn“ klasėje pirmąją vietą iškovojo R. Bagdžiūnas iš Kauno, antrąją vietą laimėjo E. Rusteika iš Marijampolės, trečias liko Olivie Crion iš Klaipėdos.

Kreiserinių jachtų klasėje nugalėtojo vardą iškovojo šiauliečių A. Eiduko, A. Bugailiškio ir T. Lukoševičiaus įgula. Antroji vieta atiteko A. Kaspučiui, V. Kaspučiui ir U. Kasputytei iš Kuršėnų. Treti liko V. Kundrotas, R. Nyderis ir P. Punys iš Šiaulių.

Švertbotų jachtų klasėje O. Truchano taurė įteikta šiauliečių T. Pužo, V. Kazėno ir D. Kavaliausko įgulai. Sidabrą pelnė E. Drazdausko, K. Mikelevičiaus ir I. Eiduko iš Šiaulių, įgula, treti liko –  A. Prapuolenis, K. Barauskas ir A. Plekavičienė  iš Tytuvėnų.

Burlenčių varžybose visas tris prizines vietas iškovojo V. Jasiūnas, A. Šliuburys ir J. Kučinskas iš Biržų.

Penktadienio vakare Rėkyvoje, kultūros namuose buvo atidaryta fotografijų paroda „Burės Rėkyvoje“, kurioje buvo eksponuojami įdomiausi buriavimo varžybų momentai, buriuotojų šiokiadieniai.

Viena iš regatos rengėjų Šiaulių buriuotojų klubo viceprezidentė ir buriavimo trenerė Irena Žičkuvienė interviu „Šiaulių kraštui“ pasakojo, kad O. Truchano regata – ne pavienis savaitgalio renginys. Visą savaitę iki jos Rėkyvoje vyko švedų ir lietuvių vaikų buriavimo stovykla, kurios metu dvi dešimtys vaikų treniravosi ne tik Rėkyvos ežere, bet ir Kuršių mariose („Šiaulių krašto“ inf. O. Truchano taurės atiteko šiauliečiams buriuotojams. Šiaulių kraštas, 2009 liepos 20, p. 6).

2009 m. rugpjūčio 13-16 d. Plateliuose vyko Lietuvos Respublikos jaunių buriavimo čempionatas.  Jose „Kadet“ jachtų klasėje antrąją vietą iškovojo E. Vaitkus ir B. Dainiūtė (treneriai A. Eidukas ir I. Žičkuvienė), penkti liko E. Saveljevas ir M. Dainius.

2009 m. rugpjūčio 17 d. apie 14 val. prie Rėkyvos ežero kilusio gaisro metu ugnis prarijo Šiaulių sporto mokyklos „Atžalynas“ jaunųjų buriuotojų techninę bazę. Sudegė visi sporto mokyklai „Atžalynas“ ir Šiaulių miesto buriuotojų klubui priklausę kateriai, jachtos, ledrogės, burlentės, elingas, varikliai, atskiros dalys – stiebai, varikliai. Sudegė priekabos, kuriomis buriavimo įranga būdavo gabenama į varžybas.

Šiauliuose sunaikintas buriuotojų sportas. Sudegė ir neseniai rėmėjų paaukota jachta. Ilgametė „Atžalyno“ sporto mokyklos buriavimo trenerė I. Žičkuvienė, matydama akyse nykstantį turtą negalėjo sulaikyti ašarų. Buriuotojų, jachtų sporto entuziastų idėja sukurti Rėkyvoje modernų buriavimo centrą, laisvalaikio ir sporto kompleksą degė kartu su sportininkų inventoriumi (Karklelienė Edita. Viskas sudegė. „Šiaulių kraštas“, 2009 rugpjūčio 18, p. 1, 3)

Nežiūrint gaisro metu patirtų nuostolių, Šiaulių buriuotojai nenuleido rankų, rengė varžybas, dalyvavo regatose. Tų pačių metų rugsėjo 3-6 d. Nidoje vykusiame Lietuvos Respublikos čempionate „Laser Radial“ jachtų klasėje trečiąją vietą laimėjo A. Eidukas.

Rugsėjo 26-27 d. Šiaulių miesto sporto žaidynėse „Šiauliai 2009“ kreiserinių jachtų klasės nugalėtojais tapo A. Kasputis, V. Kasputis ir U. Kasputytė iš Kuršėnų, antrą vietą laimėjo V. Kondrotas, P. Punys ir G. Aukščionis, treti liko T. Lukoševičius, V. Ventas ir E. Voronovas.

Švertbotinių jachtų klasėje pirma buvo įgula, kurią sudarė A. Pužas, T. Pužas ir G. Zonis iš Šiaulių, antrąją vietą iškovojo E. Drazdauskas, I. Eidukas ir L. Liugas, treti liko R. Klimas, D. Salinka ir A. Klimas.

„Laser Radial“ jachtų klasėje nugalėtojo vardą iškovojo A. Eidukas, antras liko K. Berezinas. „Optimist“ jachtų klasėje pirmas buvo E. Buivydas, antras – D. Mickevičius, trečias – M. Dainius („Šiaulių krašto“ inf. Buriuotojai laimi prizines vietas. „Šiaulių kraštas“, 2009 spalio 6, p. 11).

Tų pačių metų spalio 1-4 d. Kaune vykusioje XIX tarptautinėje buriavimo regatoje „Rudens vėjas“ „Laser Radial“ jachtų klasėje šiaulietis A. Eidukas iškovojo antrąją vietą. Šioje regatoje dalyvavo dar trys šiauliečiai: K. Berezinas („Laser Radial“), D. Mickevičius („Optimist“), E. Buivydas („Optimist“), bet jie į prizininkų gretas nepateko.
2010 m. liepos 17-18 d. įvyko tarptautinė Rėkyvos regata O. Truchano taurei laimėti. Jose dalyvavo 65 dalyviai iš Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Biržų, Kuršėnų, Pasvalio, Radviliškio ir Tytuvėnų.

„Kadeto“ jachtų klasėje nugalėjo V. Songaila ir R. Urbonavičius iš Klaipėdos, antri – klaipėdiečiai M. Puslys ir K. Jakas, trečioji vieta atiteko šiauliečių E. Saveljevo ir E. Buivydo komandai. „Optimist“ jachtų klasėje visos trys prizinės vietos atiteko eilės tvarka: V. Norvaišai, K. Vaičiukauskui ir M. Vaičiukauskaitei iš Platelių.

„Laser-Radial“ jachtų klasėje nugalėjo šiaulietis K. Berezinas, antrąją vietą iškovojo G. Plerpaitė, trečioji vieta atiteko E. Vyšniauskui. Kreiserinių jachtų klasėje nugalėjo šiauliečių D. Naginsko, A. Naginsko ir T. Pužo įgulai, antrąją vietą iškovojo A. Eidukas, S. Šeras ir M. Žiogas iš Šiaulių, treti liko A. Kasputis, V. Kasputis ir U. Kasputytė iš Kuršėnų.
Šverbotinėmis jachtomis greičiausiai plaukė šiauliečių E. Drazdausko, I. Eiduko ir R. Bernotaitės įgula. Antrąją vietą iškovojo A. Prapuolenis, K. Barauskas ir A. Plekavičienė iš Tytuvėnų, trečiąją vietą – L. Liugas, G. Vaitkus ir A. Liugienė iš Šiaulių.

(Bus tęsinys)

2019 08 02 7

Buriuotojų varžybos Rekyvos ežere. 2013 m.
Jono NEKRAŠIAUS nuotr.

2019 08 02 8

Jaunieji buriuotojai Rekyvos ežere. 2012 m.
Jono NEKRAŠIAUS nuotr.

Į viršų