Popierius buvo išrastas apie 100 metus po Kr. Kinijoje. Popieriaus gamintojų darbas buvo saugomas ir vertinamas. 751 metais, vykstant karams su arabais, Kinijos popieriaus gamintojai pateko į nelaisvę ir padėjo popieriui išplisti po visą pasaulį.

Paskutinis tūkstantmetis atvėrė kelius į pasaulį popieriui, o popierius – vaizduojamajam menui. Lengvai prieinamas popierius tapo labiausiai naudojama ir vertinama priemone mene ir kitose srityse. XIX–XX a. popierius imtas plačiai naudoti dailėje. Ši medžiaga dėl savo universalumo, lengvo apdorojimo ir panaudojimo kūryboje yra nepamainoma vaizduojamojo meno priemonė: nuo eskizo iki grafikos, tapybos, fotografijos darbų ir t. t. Šiandien sunku įsivaizduoti kasdienybę be šios medžiagos, tapusios nepamainoma menininkų priemone. Galima teigti, kad popierius yra vienas geriausių žmonijos išradimų, neabejotinai skatinantis dailės plėtrą.

Menas popieriuje yra gana įdomus, nereikalauja specialių dirbtuvių, gali būti kuriamas įvairiomis priemonėmis. Lengvas popieriaus apdorojimas atveria galimybes taikyti įvairius meninius sprendimus. Tarptautinis meno projektas ,,Ant popieriaus be ribų“ įgyvendina idėją sukurti vizualiojo meno kūrinių parodą. Šiuo projektu mėginama parodyti didžiulį, popieriuje pateiktą kūrybinių šiuolaikinės grafikos, tapybos ir multimedijos klausimų spektrą.

Vaizduojamojo meno atvirumas leido pasitelkti įvairias raiškos priemones: skaitmeninę fotografiją, kompiuterinę techniką, prietaisų taikymą grafikoje. Visa tai sukūrė naujas vaizdo prasmes, pakeitė „meno kūrinio“ sąvoką ir paslėpė „kūrybą“, netekusią tradicinio mąstymo. Šis menininkų požiūris paskatino ieškoti naujų vaizduojamojo meno prasmių, naujos šių prasmių kalbos.

Projektas yra mėginimas parodyti menininkus, įprastai vadinamus „tradiciniais“, bet visiškai šiuolaikinius, kurie užpildo Lenkijos meno rinką. Projekte dalyvaujantys menininkai daugiausia dėmesio skiria multimedijų dirbtuvių paieškai, kompozicijai ir spalvų prasmėms ir siekia sukurti naują vizualiųjų menų kalbą. Projektas turi vystytis palaipsniui, būti tęsiamas ir atskleisti įdomiausius šiuolaikinio meno kūrinius popieriuje.

Į šią parodą pakviesti menininkai atstovauja įvairioms kūrybinėms kryptims, kurių stilius, technika, kompozicija ir požiūris į meno kūrimą, daugialypį gyvenimo pobūdį yra skirtingas. Menininkai ieško tinkamos akimirkos ir įdomios, nesenstančios metaforos. Šiame leidinyje parodytas platus kūrybinės veiklos spektras – piešimas, eskizas, reljefas, originali knyga, ekspresyvios grafikos-tapybos veiklos, grafikos, tapybos darbai, sukurti naudojant įvairias priemones, piešimo ir grafikos meno deriniai, kompiuterinis spausdinimas, mišri technika ir linoleumo spaudinys.

2019 06 19 13

2019 06 19 14

Į viršų