Birželio 21 d. 16 val. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos III a. galerijoje atidaromas tarptautinis projektas-paroda ,,Ant popieriaus be ribų“.

Projektą „Ant popieriaus be ribų“ organizuoja Liublino Marijos Kiuri-Sklodovskos universitetas, projekto globėjas – universiteto rektorius prof. Stanislawas Michalowskis. Projekto kuratorius – Menų fakulteto profesorius Janas Ferencas, projekto meno tarybą sudaro prof. Milanas Sokolas Banskiejus iš Bystrzycos universiteto (Slovakija), prof. Andrzejus Weclawskis iš Varšuvos dailės akademijos (Lenkija), prof. Grzegorzas D. Mazurekas iš Liublino Marijos Kiuri-Sklodovskos universiteto (Lenkija) ir prof. Vaidotas Janulis iš Šiaulių universiteto (Lietuva).

Įvairių šalių dailininkus įtraukiantis projektas yra tęstinis ir vyksta jau šeštą kartą. Šiemet parodoje dalyvauja per keturiasdešimt menininkų iš Lenkijos, Lietuvos, Slovakijos, Čekijos, Ukrainos, Japonijos, Kinijos. Parodos pavadinimas nusako, kad eksponuojami darbai sukurti popieriuje. Vyrauja skaitmeninė spauda, fotografija, piešiniai, klasikinės grafikos technikos.

Projektas įdomus tuo, kad apima meninę ir mokslinę sritis, atspindi nūdienos kūrybos tendencijas, pristatoma daug novatoriškų, originalių plastinių sprendimų, sukurtų jungiant kelias technikas. Pagal projekto nuostatus, paroda yra keliaujanti ir aplankys visas šalis, kurių dailininkai dalyvauja projekte. Į Šiaulius šis projektas atkeliauja antrą kartą.

Parodoje daugiausia organizatorių Lenkijos menininkų darbų. Lenkų grafika tikrai stipri, pastebima europiniame kontekste. Įdomūs politiniai Lecho Mazureko darbai, sukurti skaitmenine technika. Autorius drąsiai naudoja spalvas, kurios atspindi vaizduojamų personažų charakterius. Agnieszkos Zawadzkos piešiniai lakoniški, išgrynintų formų, kartu turtingi faktūrų.

Įdomi autorė iš Marijos Sklodovskos-Kiuri universiteto Anna Vaszczuk užburia savo darbais. Jos kompozicijos formuojamos iš popieriaus atliekų, žaliavų (saldainių popierėlių, talonų, bilietų ir kt.). Susukti į mažus rulonus ir suklijuoti vieną prie kito objektai suformuoja subtilias, erdvę virpinančias ekologiškas kompozicijas.

Eliška Čabalova iš Čekijos pateikia kūrinį iš popieriaus ,,Auksinė knyga“. Darbas sudėtingo įrišimo, panaudota senovinė popieriaus auksavimo technologija. Kita Čekijos menininkė Iva Krupicova pristato keturių knygų kompoziciją ,,Ženklas“, kuri sudaro žodį ZNAK. Šių autorių darbai, objektai – ir popieriuje, ir iš popieriaus – primena dailininko autorinės knygos projektus.

Savo kompozicijomis ir matymo kampu parodoje išsiskiria Kinijos ir Japonijos menininkai. Zhang Biyun ir Chen Vei lieka ištikimi klasikiniam rytų menui ir pristato darbus, sukurtus tušu pergamente. Preciziškos ir kruopščiai atliktos kompozicijos užburia ir stebina žiūrovus.

Japonijos autorė Yuko Sasai iš Nihon universiteto pristato individualia autorine technika sukurtą didžiulę kelių kvadratinių metrų kompoziciją ažūriniame savadarbiame popieriuje. Yoshiakio Mokutanio minimalistinės, elegantiškos, rytietišku subtilumu dvelkiančios kompozicijos dar kartą mus priverčia sustoti ir medituoti kartu su autoriumi.

Lietuvai parodoje atstovauja Vaiva Kovieraitė-Trumpė, Ričardas Garbačiauskas ir Vaidotas Janulis. Vaivos darbai sukurti individualia tik jai vienai paklūstančia grafikos technika, kuri tarnauja nepriekaištingiems plastiniams sprendimams. Autorės darbai tarsi trumpučiai pasakojimai, sustojusios akimirkos iš praeities. Šią nuotaiką kompozicijose subtiliai lydi sepijos šviesa.

Bene vienintelis parodoje su tapybos darbais, atliktais akrilu popieriuje, dalyvauja Ričardas Garbačiauskas. Abstrakcijos laukas Ričardo kūryboje suprantamas kaip muzikos ritmų, harmonijos derinys. Teptukas popieriaus paviršiumi sklando lyg dirigento batuta palikdamas elegantišką pėdsaką ir duoda užuominą kitam ritmui. Kompozicijų koloritas autoriui ne mažiau svarbus, priklausomai nuo to, kokios muzikos klausaisi. Linijos ir kolorito darna ir sukuria atitinkamą nuotaiką.

Paroda žiūrovus patraukia savo technikų įvairove, netikėtais kūrybiniais rakursais.

2019 06 19 12

Į viršų