Joninės – bene giliausias tradicijas turinti lietuvių šventė, dar vadinama Kupolėmis arba Rasos švente. Naktis iš birželio 23-iosios į 24-ąją yra trumpiausia vasaros naktis, nuo seno ji laikoma stebuklinga. Šeštadienį 12–21 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyboje bus švenčiama seniausias vasarvidžio tradicijas išlaikiusi šventė – Kupolinės. O kitą dieną – sekmadienį nuo 19 val. Rėkyvoje vyks tradicinė Joninių prie Rėkyvos ežero šventė. Organizatoriai kviečia šią ypatingą šventę paminėti įsimintinai, praleisti ne namuose, o gamtoje, kur galės burti, žaisti, degustuoti, drauge šokti, dainuoti bei kitaip pramogauti.

Žaliūkių malūnininko sodybą „okupuos“ žemaičiai
Šiaulių „Aušros“ muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja Sigita Milvidienė pranešė, jog muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyboje Kupolės bus švenčiamos anksčiau negu Joninės prie Rėkyvos ežero – trumpiausią vasaros naktį malūnininko sodyboje lankytojų lauks senųjų amatų dirbtuvės, kupolinių apeigos, žolynų ir burtų valanda, folkloro ansamblių pasirodymai.

„Ne veltui sėdžiu užsidėjusi žemaitišką raudonlangę skarą, todėl kad šiais metais yra minimi Žemaitijos metai. Šių metų šventėje laukiame visų šiauliečių – ir didelių, ir mažų, nes galima sakyti, kad Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodybą „okupuos“ žemaičiai. Laukiame visų visą dieną.

Tie, kurie norės pasišokti, gali ateiti ir vakarop, o tų, kurie norės pasmalsauti ar pasimokyti žemaitiškų amatų, lauksime nuo pat 12 val. Kvietėme meistrus iš visos Žemaitijos atvykti pas mus ir demonstruoti senuosius žemaitiškus amatus, kurie bus pristatyti nuo pačių seniausių laikų iki dabar. Pamatysime, kaip daromi senoviški papuošalai, susipažinsime su įvairiomis žolininkystės paslaptimis.

Atvyks net vienas iš trijų žinomų Lietuvoje klumpdirbių. Pati žinau tris meistrus Lietuvoje, kurie daro klumpes, ir tik vienas iš jų yra tikras žemaitis ir gyvena Žemaitijoje. Tai Viktoras Raibužis iš Plungės rajono, kuris atvyks pas mus ir galėsime pamatyti, kaip skobiamos klumpės, nes turbūt visi žinome, kad tai išskirtinis žemaitiškas apavas.

Taip pat turėsime ir kalvį, ir puodžių, ir audėjus, audžiančius žemaitiškus rūbus ir kitokius audeklus. Jie taip pat atsiveš ir stakles“, – pasakojo Etnografijos skyriaus vedėja S. Milvidienė.

Kupolinėje – susitikimas su žymiąja žemaite L. Sungailiene
Žaliūkių malūnininko sodyboje vyksiančioje Kupolinės šventėje netrūks ir pačių įvairiausių koncertų.

Dalyvaus visiems šiauliečiams gerai žinomi kolektyvai. Tai Šiaulių kultūros centro apeiginio folkloro ansamblis „Rėda“, Šiaulių kultūros centro „Laiptų galerija“ folkloro ansamblis „Salduvė“. Vyks jaunimo valanda su Šiaulių Gegužių progimnazijos folkloro ansambliu „Gasužis“, Šiaulių „Rasos“ progimnazijos folkloro klubu „Čiutulis“ ir modernaus folkloro grupe „Rasgauda“. Taip pat gros tradicinė kaimo kapela „Kaimo muzikantai“.

Atvyks svečių ir iš toliau. Dalyvaus Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro Bazilionų filialo Bubių folkloro ansamblis „Obelėlė“, kuris pristatys romansų valandėlę.

Vakare visų lauks susitikimas su pačia žymiausia, gražiausia ir visiems gerai žinoma iš televizijos laidos „Duokim garo“ vedėja žemaite Loreta Sungailiene, kuris atvyks ir su savo vadovaujamu folkloro ansambliu „Virvytė“, kurio nariai pakeliui į Nidą, kur vyks baigiamasis „Duokim garo“ renginys, atvažiuos ir į Šiaulius. Renginio organizatoriai išduoda, jog šis folkloro ansamblis prisijungs ir prie Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus folkloro ansamblio „Margulio“ atliekamų Kupolinių apeigų.

Joninių šventė bus sudaryta net iš kelių dalių
Šiaulių kultūros centro Rėkyvos skyriaus kultūrinių renginių organizatorė Veronika Novickaitė pristatė tradicinę Joninių šventę, kuri vyks birželio 23-iąją, nuo 19–24 val. prie Rėkyvos ežero.  

Renginio organizatoriai teigė, jog šių metų Joninių šventė bus iš tikrųjų labai įvairiaspalvė ir sudaryta net iš kelių dalių. Magija ir burtais apipinta trumpiausia vasaros naktis šiauliečius ir miesto svečius vilios tradicinėmis apeigomis ir varžytuvėmis, įvairiomis edukacijomis ir degustacijomis, šventinio koncerto skambesiais, įstabia ugnies misterija ir, žinoma, stebuklingu Joninių laužu.

„Pirmoji dalis kaip visada bus tradicinė – su įvairiausiomis Joninių šventės apeigomis. Visi svečiai nuo 19 val. bus pasitinkami prie Saulės virsmo vartų, kur bus atliekamos įvedimo į šventę apeigos.  Toliau vyks vainikėlių pynimas, būrimas iš žolynų. Taip pat šioje tradicinėje dalyje vyks teatralizuota vainikėlių plukdymo ir laužo uždegimo su titnagu apeiga.

Visoje šioje pirmoje dalyje tikrai netrūks linksmybių, kurias mums dovanos liaudiškos muzikos kapelos bei liaudiškų šokių kolektyvai, kurie tikrai įtrauks smagiai ir padainuoti, ir patrepsėti. Antroji mūsų renginio dalis prasidės nuo užburiančio brolijos „Viduramžiai LT“ ugnies spektaklio-pasakos „Kaip drąsuolis Jonas paparčio žiedo ieškojo“.

Po tokio ugnies šokio mūsų lauks muzikinė dalis, kuri ganėtinai išskirtinė, nes mūsų muzikinę dalį pradės muzikos grupės „Okata“, kuri yra išskirtinė tuo, kad unikaliai perdainuoja liaudies dainas, pasitelkdama šiuolaikinės muzikos tendencijas. Mano nuomone, atvykę renginio svečiai tikrai bus maloniai nustebinti, kai išgirs kitokį liaudiškų dainų pateikimą, kuris tikrai turėtų patikti tiek vyresnio amžiaus renginio svečiams, tiek jaunimui.

O visą renginį vainikuos legendinė roko grupė „Rebelheart“, – pasakojo Šiaulių kultūros centro Rėkyvos skyriaus kultūrinių renginių organizatorė V. Novickaitė.

Taip pat savo pasirodymais džiugins Šiaulių kultūros centro liaudiškų šokių ansamblis „Kalatinis“, Šiaulių kultūros centro apeiginio folkloro ansamblis „Rėda“, Pasvalio kultūros centro Vaškų skyriaus kapela „Vaškai“, Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro Drąsučių filialo liaudiškos muzikos kapela „Ringuva“, Šiaulių Jovaro progimnazijos ir Didždvario gimnazijos vaikų ir jaunimo šokių kolektyvas „Šėltinis“ ir Šiaulių kultūros centro teatro studija „Gūžta“.

Fotografijų konkursas „Pasimatymų medis“ žada įstabų prizą
Šiaulių kultūros centro Rėkyvos skyriaus kultūrinių renginių organizatorė V. Novickaitė taip pat atskleidė, jog Joninių šventėje prie Rėkyvos ežero tikrai netrūks pačių įvairiausių veiklų. Vyks stebuklingos žolelių arbatos ragavimas su žolininke Adele Karaliūnaite. Kiekvienas šventės dalyvis galės pats susimaišyti savo stebuklą arbatą. Taip pat vyks degustacija ir edukacija „Medaus kelias“, veiks molio dirbtuvės su tautodailininku Marijumi Labanausku. Taip pat renginio svečiai galės išbandyti pačius įvairiausius burtus su žvakėmis bei smilkalais.

„Esame paruošę labai smagias rungtis, kurios skirtos jaunimui. Viena rungtis, kuri bus kaip apeiga, skirta netekėjusioms merginoms. Jos turės mėtyti vainikėlius ant Kupolės medžio.

O  išskirtinesnė ir smagesnė rungtis, į kurią kviesime jaunuolius, bus naščių nešimo varžybos. Jaunuoliai galės parungtyniauti, pažiūrėti, kuris yra stipresnis, vėliau galės čiupti tą mergaitę, kuri užmetė vainikėlį ant Kupolės medžio.

Joninių dalyviai bus kviečiami dalyvauti ir fotografijų konkurse „Pasimatymų medis“, prie kurio kviesime fotografuotis ir kelti nuotrauką į Šiaulių kultūros centro „Facebook“ paskyrą su grotažymėmis #Joninės #Žvejųužeiga. Daugiausiai „patinka“ paspaudimų surinkęs nuotraukos autorius laimės puikų prizą. Nugalėtojas bus paskelbtas birželio 25 d.
Turbūt viską išpasakojau, nors ne paslaptis, kad kai ką ir nutylėjau, nes, manau, jog tikrai verta į šį renginį atvykti ir atrasti tam tikrų gražių stebuklų ir veiklų“, – teigė Šiaulių kultūros centro Rėkyvos skyriaus kultūrinių renginių organizatorė V. Novickaitė.

2019 06 19 21

Surengtoje spaudos konferencijoje pristatyta savaitgalį vyksianti Žaliūkių malūnininko sodyboje seniausias vasarvidžio tradicijas išlaikiusi šventė Kupolinės bei tradicinė Joninių šventė prie Rėkyvos ežero.
Autorės nuotr.

2019 06 19 20

Rėkyvoje vyksiančioje Joninių šventėje bus atliekama teatralizuota vainikėlių plukdymo apeiga.
A. STAPONKAUS nuotr.

Į viršų