Birželio 1 d. Chaimo Frenkelio viloje vyko Šiaulių miesto garbės pilietės Nijolės Prascevičienės organizuotas tradicinis Jaunųjų atlikėjų koncertas, skirtas Tarptautinei vaikų gynimo dienai paminėti. Jame pasirodė Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos, Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos ir „Dagilėlio“ dainavimo mokyklos jaunieji talentai.

Atsvara lengvam šventės šurmuliui

Renginio iniciatorė ir meno vadovė Nijolė Prascevičienė ,,Šiaulių naujienoms“ sakė, kad Šiauliuose prigijo graži tradicija – jau trečius metus Vaikų gynimo diena paminima prasmingu klasikinės muzikos koncertu. Smuiko mokytoja prasitarė jaučianti pareigą išlaikyti aukštą jaunųjų atlikėjų paruošimo lygį, saugoti muzikines miesto tradicijas. Vaikai šiam koncertui visada labai ruošiasi, jiems nepaprastai svarbu pasirodyti ne tik mokytojams, tėveliams, bet ir miesto visuomenei. Norisi atsvaros lengvam šventės šurmuliui. Valandėlė dvasingos klasikinės muzikos suburia šeimas – vaikams reikalingas tėvų dėmesys, galimybė drauge pabūti muzikoje.

Renginio koordinatorė ir koncerto vedėja Raimonda Sližienė teigė, kad labai gera toje renginių įvairovėje pamatyti tuos, kurie kitokios muzikos bangoje gyvena – sužavėti, pakviesti klasikinės muzikos. Klasikinės muzikos srityje daug mažiau vaikų negu sporte ar popkultūroje, bet juos išklausyti yra būtina. Talentingų vaikų tikrai daug, jie džiaugiasi galėdami parodyti, kokia graži jų vaikystė.

Bendrystė muzikoje

Koncerte grojo įvairių muzikos specialybių vaikai – skambėjo trimitu, akordeonu, fortepijonu, smuiku atliekami kūriniai. Mažajam smuikininkui Emiliui Ubartui dar tik treji. Jis atliko nuotaikingą kūrinėlį „Lietutis ir saulė“. Koncerte grojo mokytojos Nijolės Prascevičienės smuikininkų ansamblis „Fiori Musicalli“, G. Ph. Teleman „Koncertą 4 smuikams“ atliko Ugnė Krikščiūnaitė, Morta Milašauskaitė, Eneli Klumbytė, Miglė Ivanovaitė. Puikiai pasirodė solistai Aleksandras Sorokinas, Paulius Ubartas, Agnius Juška, Morta Milašauskaitė, Eneli Klumbytė.

Solo grojo ir Daivos Šulcaitės mokinė Mantė Mannal Yacob, virtuoziškumu stebino Raimondos Sližienės mokinė pianistė Kamilė Kaučikaitė.

Smagu stebėti, kaip tobulėja Marytės Markevičienės ugdomas akordeonininkas Jonas Vozbutas, kiekviename koncerte pateikia gražių siurprizų. Šį kartą grojo ne tik solo, bet ir duetu su Orinta Lukauskaite. Graži muzikinė bendrystė jungia Drakšų šeimą: Justas Drakšas atliko O. Bohmme „Koncertą trimitui“. Jį paruošė Kristina ir Zigmas Drakšai. Renginio koncertmeisterės – Neringa Krikščiūnė ir Daiva Šulcaitė. Šiltas, gražus koncertas suvienijo atlikėjus ir klausytojus.

Muzika yra dovana

Renginyje svečiavosi garsios viešnios – buvusi šiaulietė operos dainininkė Gintarė Skėrytė ir Lietuvos muzikos sąjungos prezidentė, kompozitorė, profesorė, muzikos kritikė ir apžvalgininkė muzikos meno ir mokslo žurnalo „Muzikos barai" leidėja ir redaktorė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė. G. Skėrytė koncerto rengėjoms sakė, kad klausydama koncerto praėjo savo gyvenimo kelius nuo muzikos mokyklos mokinukės, mamos, besirūpinančios savo vaikų muzikiniu išprusimu, iki dabartinės brandžios atlikėjos. Pajutusi nepaprastą sielos giminystę, prisiminimuose atgijo maža P. Višinskio gatvelė, kur vyko susitikimai su S. Sondeckiu, V. Noreika, kitomis iškiliomis asmenybėmis.

Prof. A. Žigaitytė-Nekrošienė, pasak koncerto vedėjos R. Sližienės, prisipažino maloniai nustebusi: kad Šiauliuose vyksta intensyvus muzikinis gyvenimas ir išugdoma tiek jaunų talentų – šiauliečiai vaikai jai buvo atradimas. Jaunieji Šiaulių muzikantai pakviesti į Birštono vasaros menų akademiją ir Vilniaus muzikų dienas, kurios vyks rudenį.

Koncerto rengėjai dėkoja vilos šeimininkams ir renginio partneriams. Malonu buvo koncerte matyti miesto valdžios atstovus, pajusti jų dėmesį.

„Tai buvo daugiau negu koncertas, – sakė R. Sližienė. – Tai tiltas nuo mažo vaikučio iki asmenybės brandos. Kas mokosi muzikos, sielų giminystė išlieka visą gyvenimą. Nuo vaikystės dienų gyventi su muzika – didelė dovana.“

 

Į viršų