Vilniuje veikianti leidykla „Kriventa“ išleido gerai žinomo žurnalisto, visuomenininko Domo Šniuko knygą „Žurnalistikos lankose: gairės, datos, veidai“.

Kaip teigia profesorius Juozapas Vytas Urbonas, naujoji D. Šniuko knyga – tai tam tikra jo publikacijų žurnalistikos temomis rinktinė. Tiesa, joje pateiktos ne tik periodikoje paskelbtos publikacijos (dažniausiai pataisytos, papildytos), bet ir specialiai šiai knygai parašyti straipsniai, panaudojus archyvinę medžiagą ir kitus šaltinius.

Beje, šios recenzijos autorių sudomino D. Šniuko parašytas skyrius iš naujienų agentūros ELTA istorijos – „ELTA: su laisva Lietuva gimusi ir atgimusi“ (2010 metais pažymint jos 90-metį); daug metų ELTA teikė ir iki šiol tebeteikia įvairios informacijos pirmiausia periodiniams leidiniams.

D. Šniukas pirmasis atkurtoje Lietuvoje atkreipė dėmesį į tai, kad būtina bendrauti visų trijų Baltijos valstybių žurnalistams, ir pats aktyviai dalyvavo atkuriant Baltijos spaudos santarvę. Visa tai jis išdėstė savo tyrimais paremtuose straipsniuose „Baltijos šalių žurnalistams reikia bendrauti“ ir „Atkurta „Baltijos spaudos santarvė“.

Kaip teigia D. Šniukas, naujausios lietuviškosios žurnalistikos, plačiąja prasme žiniasklaidos, istorija siekia tik 30 metų, tačiau kelyje į brandą ji išgyveno ištisą kaskadą pokyčių – dainuojančią revoliuciją, tarnavimo visuomenei idealizmą, santuoką su verslu, iš šios santuokos gimusius kūdikius: princeses Reklamą ir Tendenciją bei princą Bulvarą.

Žiniasklaida save mėgsta vadinti ketvirtąja valdžia, tačiau šitaip ji save įvilioja į spąstus. Jeigu mes sakome, kad visos valdžios korumpuotos, tai kaip ketvirtoji? Išimtis ar tiesiog – ne valdžia?

Žinoma, šis pastebėjimas nemenkina tų vertybių, kurias žiniasklaida per nepriklausomybės metus sukaupė. Tačiau geri dalykai, kaip ir sveikas žmogus gydytojui, mažiau patraukia dėmesį. Kuo labiau mūsų visuomenė artės prie pilietinės visuomenės, tuo stipriau ryškės ir žiniasklaidos vertybės, ims viršų prieš grynai verslo padiktuotąsias, teigia knygos autorius.

D. Šniukas gimė 1932 metų rugsėjo 27 dieną Šiaulių rajone, Vainoriuose.1951 metais aukso medaliu baigė Šiaulių Juliaus Janonio vidurinę mokyklą. 1956 metais baigė Vilniaus universitetą.

D. Šniukas dirbo laikraščių „Literatūra ir menas“, „Tiesa“ vyr. redaktorių pavaduotoju, leidinio „Žurnalistika“ redaktoriumi ir sudarytoju. 1974–1988 metais buvo „Pravda“ laikraščio korespondentu Lietuvai ir Kaliningrado sričiai. 1974 metais tapo LTSR nusipelniusiu žurnalistu.

Jis yra serijų „Lietuvos valsčiai“ redakcinės kolegijos narys ir straipsnių autorius. D. Šniukas yra publicistikos knygos „Ežerų vilnimis“, vėliau – „Žalioji tėviškės vasara“, monografijos „Juozas Olinardas Penčyla: šaržų karalius“ autorius.

Į viršų