Plačiai pasklidusi žinia apie Lietuvos muzikų rėmimo fondo Stasio Vainiūno namų rengiamus trečiadieninius vakarus-koncertus. Jie vyksta jau 15-ka metų ir dalyvauja atlikėjai ne tik iš Vilniaus, bet ir kitų Lietuvos vietovių. Vasario 6 dienos koncertas, kuriame dalyvavo Šiaulių garbės pilietės, mokytojos ekspertės Nijolės Prascevičienės mokiniai iš Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos, Šiaulių I-osios muzikos mokyklos ir Šiaulių „Dagilėlio“ dainavimo mokyklos, nepaprastai sužavėjo visus šio renginio klausytojus. Tai buvo, kaip kadaise yra sakęs monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas, meno puota, kai skamba jaunų atlikėjų grojama nuostabi muzika, kai visi valandėlei užsimiršta savus kasdienius rūpesčius ir pasišvenčia muzikiniam vyksmui.

Visų pirma, tą vakarą buvo nusilenkta profesoriaus Sauliaus Sondeckio atminimui, muziko, nuo kurio išėjimo Amžinybėn praėjo treji metai, kurio plati pedagoginė ir koncertinė veikla žinoma ne tik Šiauliuose, kur jis gimė, ar Vilniuje, kur ilgiausiai gyveno ir darbavosi, bet ir toli už Lietuvos ribų. Apie tai maloniai kalbėjo ir profesorė Silvija Sondeckienė, savo žodyje priminusi Maestro pagerbimą Sankt Peterburgo Ermitažo teatre, Maskvoje, kitur, nes jo buvimą mena žymiausi atlikėjai ir muzikiniai kolektyvai įvairiose šalyse. O profesoriaus S. Sondeckio dėmesys Šiauliams buvo, galima sakyti, kasdieninis, kaip šio miesto garbės pilietis nuolat dalyvavo įvairiausiuose renginiuose, džiaugėsi Šiaulių miesto jaunųjų muzikų ugdymo sėkmėmis. Todėl nuolat laukiami Šiauliuose jo vardo konkursai, kuriuos globoja mokytoja ekspertė N. Prascevičienė. Jos dėka minėtas koncertas ir šįmet vyko Stasio Vainiūno namuose, kur profesorius nuolat buvodavo, nes Vilniuje susibūręs „Šiauliečių klubas“ jį buvo išrinkęs prezidentu.

Taigi, pradėdama šiauliečių koncertą, jo vedėja Raimonda Sližienė supažindino su kiekvienu į koncertą atvykusiu jaunuoju smuikininku. Ir mes, vilniečiai, ne vieną jų puikiai prisiminėme iš ankstesnių pasirodymų šiuose Namuose, kai pats profesorius S. Sondeckis maloniai džiaugėsi ir kalbino puikiai smuikuojantį mažametį Agnių Jušką, kuris dabar jau gerokai ugtelėjęs ir puikiai atliko S. Rachmaninovo Vokalizą. Ne tik Agniui, bet ir kitiems tą vakarą smuikavusiems subtiliai akompanavo Daiva Šulcaitė. Ir visas tolimesnis jaunųjų šiauliečių koncertas buvo kaip pasaka – neįtikėtinai įtaigiai smuikavo ne tik patys mažiausieji Kipras Milašauskas, Paulius Ubartas, bet ir vyresnės jų bendramokslės Morta Milašauskaitė ir Ugnė Krikščiūnaitė, atlikę Ch. Dancla, C. Bohmo, F. M. Veracini, G. F. Händelio, W. A. Mozarto, B. Dvariono kūrinius ir pademonstravę puikų smuiko skambesį, muzikinės tėkmės raišką. O kokie įtaigūs buvo jaunųjų atlikėjų ansambliai, kada skambėjo L. Boccherini Menuetas smuikui ir fortepijonui (grojo Paulius Ubartas ir Povilas Ušinskis), S. Joplino Regtaimas „Išdaigininkas“ ir J. Brahmso Vengrų šokis (grojo smuikininkų Agniaus Juškos ir Pauliaus Ubarto duetas). Jaunieji atlikėjai puikiai, lengvai valdė savuosius instrumentus, savąsias emocijas reikšdami ir veido išraiška, akių žvilgsniais. Ir visa tai klausytojams teikė nusistebėjimo, kad tokiame amžiuje smuikininkai jau sugeba laisvai reikšti savo emocijas.

Kadangi koncertas vyko kamerinėje aplinkoje, todėl ir klausytojai savo emocijų negalėjo sulaikyti. Po ilgų plojimų, taip vertinant beveik kiekvieno smuikininko muzikavimą, klausytojai pažerdavo ir savų klausimų, į kuriuos čia pat smuikininkai ir atsakydavo.

Koncertas Stasio Vainiūno namuose, kur tarp klausytojų buvo ir prof. S. Sondeckio sūnus Saulius Sondeckis, smuikininkas profesorius Kazys Kanišauskas, smuiko mokytojos Daiva Vasiliauskienė, Beata Šmidtienė, LMRF direktorė Liucija Stulgienė, Olga Gusakova ir daugelis kitų, nuoširdžiai brandino nuomonę, kad Šiauliai įtvirtina mieste gyvybingas muzikavimo tradicijas. Tai ir mokytojų, tarp jų mokytojos ekspertės N. Prascevičienės triūsas, o ir tėvų, suprantančių savo atžalų kryptingo mokymo svarbą ir aktyviai dalyvaujančių šiame procese, rezultatas, tėvų, kurie savo atžalas nebe pirmą kartą atlydėjo į tolimą kelionę, į Vilnių.

Taigi, visi buvome laimingi ir džiaugėmės sėkmingu jaunųjų šiauliečių muzikavimu ir tuo, kad einama prasmingu keliu, kuris visiems ir visada primins, jog Šiauliai gali didžiuotis savo kuriamomis muzikinėmis galiomis.

Į viršų