Įspūdingi peizažai, figūrinės kompozicijos, metalo objektai... Taip Šiaulių kultūros centras „Laiptų galerija“ jau tradiciškai paminėjo Latvijos nepriklausomybės dieną – valstybės šimtmetį surengdamas devynių Liepojos dailininkų kūrybos parodą „Laiko galios“. Tai jau aštuntoji Latvijos menininkų paroda „Laiptų galerijoje“ būtent šios Latvijos valstybinės šventės proga.

Parodoje – devynių latvių dailininkų kūryba
Parodos „Laiko galios“ šventinį atidarymą pradėjo nuostabusis Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“ (vadovas Remigijus Adomaitis), o gausiai susirinkę miestiečiai buvo supažindinti su  jungtinės Latvijos dailininkų parodos autoriais – Inta Klasone, Raimonds Gabalinš, Herberts Erbs, Aldis Klavinš, Gunta Krastina, Martinš Krūminš, Solvita Spirge-Sene, Dzintra Virina, Aivars Rozenbahs (du pastarieji dėl objektyvių priežasčių į parodą neatvyko).

Visi šie kūrėjai – Liepojos universiteto, garsaus tuo, kad čia nuo 2007 m. organizuojami vizualinio meno simpoziumai, įtraukiant meno pedagogus, absolventus ir būsimuosius menininkus, dailės dėstytojai.  

Renginyje taip pat dalyvavo Jelgavos menotyrininkas profesorius Maris Brencis, kuris šmaikščiai vertėjaujant galerijos ilgamečiam bičiuliui A. Klavinš, trumpai pristatė parodą ir sveikino autorius bei visus susirinkusius.

Latvijos Respublikos ambasadoriaus Lietuvoje Einars Semanis atsiųstą sveikimą parodos, skirtos Latvijos valstybės šimtmečiui, atidarymo proga perskaitė „Laiptų galerijos“ vadovė Janina Ališauskienė, o „Dagilėlis“ sudainavo ir vieną populiariausių latvių dainų „Pūt, vėjini“.

I. Klasonė, parodos kuratorė, teigė, kad Liepojos universiteto dėstytojai tokią bendrą parodą užsienyje, tai yra, Lietuvoje, „Laiptų galerijoje“, surengė pirmą. „Mūsų santykiai su Šiauliais, su šia galerija yra labai tamprūs, labai nuoširdūs ir artimi. Bendradarbiaujame jau labai seniai, dalyvaujame čia vykstančiuose pleneruose ir jau daug metų čia rengiame savo parodas. Be to, išskirtinai tik „Laiptų galerijoje“ mūsų dailininkai parodas rengia mūsų Nepriklausomybės dienos proga“, – sakė kuratorė.

Aštuntoji paroda Latvijos nepriklausomybės dienai
„Laiptų galerijos“ vadovė J. Ališauskienė parodos atidarymo metu akcentavo, kad pirmieji galerijoje savo parodas surengė latvių dailininkai A. Klavinš ir Rolands Grosas. Tai buvo gana seniai. Paskui užsimezgus labai draugiškiems santykiams jau kasmet po vieną-dvi personalines parodas surengdavo ir kiti dailininkai iš Latvijos.

O prieš aštuonerius-devynerius metus „Laiptų galerija“ buvo pakviesta atstovauti Lietuvai ir Latvijos parlamente surengti Žibunto Mikšio ir kitų lietuvių išeivių kūrybos parodą Latvijos Nepriklausomybės dienos proga.

„Mus priėmė aukščiausiu lygiu ir tada kilo mintis, kad jei mes galime pristatyti parodą parlamente, tai kodėl mes negalime galerijoje pristatyti latvių dailininkų Latvijos nepriklausomybės dienos proga. Ir taip jau darome aštuonerius metus, – sako J. Ališauskienė. – Štai atidarėme šią parodą ir jau pradedame galvoti, kieno paroda bus kitais metais, nes šiam reikalui reikia ruoštis. Gal kam gali atrodyti kaip čia dabar – menas ir politika. Tačiau iš tiesų, man atrodo, tai yra tiesiog meno politika. Juk pas mus į festivalį-plenerą „Šiaulių Monmartro Respublika“ visada atvažiuoja trys-keturi latvių dailininkai, nors ne kažką galime jiems pasiūlyti: mūsų plenerai nėra komerciniai. Štai ir menotyrininkas iš Jelgavos atvažiavo pasirašyti bendradarbiavimo sutarties su galerija, o vienas iš šios parodos autorių jau paprašė galimybės mūsų galerijoje surengti savo personalinę parodą. Tai argi tai ne meno politika?“

„Laiptų galerijos“ vadovė J. Ališauskienė pripažino, kad nors Lietuvoje, įvairiose galerijose, latvių menininkai – tapytojai ir keramikai, ir grafikai, ir skulptoriai – nuolat dalyvauja bienalėse, rengia ir personalines, ir grupines parodas, tačiau ar kuri nors mūsų šalies galerija dar rengia parodas būtent Latvijos Nepriklausomybės dienos proga, nežinanti.

2018 11 23 27

Parodos „Laiko galios. Dailininkai Latvijos 100-mečiui“ autoriai su Latvijos vėliavos spalvų puokštėmis.
Dariaus ANČEREVIČIAUS nuotr.

Į viršų