Dailės galerijoje įvyko dar vienas šiuolaikinio meno festivalis VIRUS’23 renginys – VIRUS šokis. Tai Šeiko šokio teatro ir Nacionalinio Kano miesto šokio centro Normandijoje šokio spektaklis ,,Pareiškiu – Brandir“.  

Išsilaisvinimo pojūtis
Tai įspūdingas reginys, kuriame plastiški kūnų judesiai perteikia nesuvaldomą dvasinę energiją: „Žiūrėkite, aš esu laisvas (-a), manęs nevaržo kažkieno primestos nuostatos ir taisyklės. Klausykitės, aš kalbu tau, nes svarbu, kad mes suprastume vienas kitą. Mąstykite, kodėl mums tai rūpi, kas tarp mūsų bendra.“

Kaip išsaugoti individualumą, nepaisant socialinių, politinių, etinių, religinių aplinkybių? Kodėl taip dažnai tenka kovoti, priešintis, reikalauti, nors gyvename tuo pačiu laiku, kvėpuojame tuo pačiu oru? Kas mus sieja, ką turiu prisiminti, susigrąžinti, kad būčiau stiprus(-i)?

Daugybė klausimų sukosi galvoje, stebint kaip grakštūs kūnai vilioja, gundo, grumiasi tarpusavyje. Stengiantis įsiminti pasakojimų detales, tirpstančias balsų maišalynėje, bandant atgaminti, ką gali reikšti viena ar kita data.

Lietuva prancūzo akimis
„Šis spektaklis pastatytas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, – „Šiaulių naujienoms“ sakė Agnija Šeiko, choreografė ir meno vadovė. – Šis spektaklis įdomus tuo, kad mūsų tautai svarbūs dalykai perteikiami kitataučio žmogaus požiūriu. Albanas Richardas savitai suvokia mūsų šalies istoriją bei tapatybę. Kaip matėte, Baltijos kelias jam gražus kaip choreografijos veiksmas. Mūsų šokį kiekvienas gali aiškintis savaip. Susimąstyti kviečia datos, pasakoti įvykiai. Laisvės, stiprybės tema atskleidžiama šokio judesiu, tuo žudančiu bučiniu. Šiuolaikška išraiška išvedama paralelė tarp žmogaus ir valstybės.“  

Spektaklio metu šokėjai ir žiūrovai labai arti, tarsi ištrinama siena, leidžiama beveik savo kūnu pajusti pasakojamą istoriją, patiems sudalyvauti bent mažame judesyje. Manau, kad toks abipusis ryšys yra paveikus.

Tai antrasis bendras prancūzų šokėjų trupės ir mūsų šokio teatro darbas, kuris šokio kalba atkreipia dėmesį į bendražmogiškas problemas.

,,Šiais laikais nesvarbu, kokios tautybės esi, kur tu gyveni. Į Klaipėdą atvyksta šiuolaikinio šokio atstovai iš Prancūzijos, pasidalija darbo su bendruomene patirtimi. Mes vykstame į užsienio šalis. Atrodo, kad niekur daugiau nėra tiek įvairovės ir maišymosi kaip šokio srityje. Menas sugeba labai stipriai paveikti žmogų, vadinasi, jis gali pastūmėti daryti tam tikrus pokyčius, – sakė dviem ,,Scenos kryžiais“ apdovanota choreografė. – Šokio spektaklis ,,Pareiškiu – Brandir“ – tarptautinės programos ,,KlaipėDanse“ dalis. ,,KlaipėDanse“ – Lietuvos ir Prancūzijos šiuolaikinio šokio meninio, edukacinio ir universitetinio bendradarbiavimo programa, įgyvendinama remiantis Klaipėdos miesto savivaldybės, Prancūzijos ambasados Lietuvoje ir Klaipėdos universiteto pasirašyta bendradarbiavimo sutartimi. Panašūs procesai vyksta visur, prancūzams tai jau įprastas dalykas, o mes esame pradžios etape, ruošiame spektaklius su įvairiomis bendruomenėmis, su neįgaliaisiais.“

Prancūzijos šiuolaikinio šokio choreografo Albano Richardo kartu su prancūzų ir lietuvių šokėjais sukurtame spektaklyje, skirtame Lietuvos šimtmečiui, dalyvavo Camille Cau, Melanie Cholet, Niels Claes, Mantas Černeckas, Inga Kuznecova, Alban Richard, Gintarė Marija Ščavinskaitė, Jurga Šeduikytė, Agnija Šeiko, Marius Pinigis.

2018 11 16 22

Ramūno SNARSKIO nuotr.

 

Į viršų