Šiuolaikinio meno festivalis VIRUS’23 prasideda jau spalio 25-ąją. Patys įvairiausi renginiai vyks su pertraukomis visą mėnesį ir skirtingose miesto erdvėse. Finalinis festivalio akcentas, tarptautinis avangardinės mados šou VIRUS’23, numatytas lapkričio 24-ąją. Apie festivalį, jo svarbą Šiauliams, jo išskirtinumą kalbamės su menotyrininku Virginijumi Kinčinaičiu, kuris yra vienas iš VIRUS kūrėjų ir organizatorių.

– Kuo išskirtumėte šių metų VIRUS festivalio programą nuo ankstesnių? Ar Šiaulius, jau trečią dešimtmetį puoselėjančius tokio pobūdžio festivalį, galime laikyti moderniu miestu?
– Šių metų festivalis ypatingai turtingas aukšto lygio menininkų pasirodymų, pavyko sukviesti tikrą tarptautinį modernaus meno puoselėtojų desantą, kuriame puikiai dera ir Lietuvos atlikėjai. Tikra įvairių menų fiesta pavadinčiau festivalio atidarymo dienos programą – joje matysime performansų, pristatysime parodą, skambės poezija, džiazas, matysime video projekcijas. VIRUS visuomet stiprus tuo, kad čia puikiai „lydosi“ pačios įvairiausios meno rūšys, jų sintezė sukuria puikią kūrybingą atmosferą, įtraukia ir užburia. Manau, kad VIRUS Šiauliams suteikia didžiulę prabangą būti šiuolaikinio meno erdve, skleidžiama žinia apie kūrybingus čia gyvenančius žmones, apie jų siekius keistis ir keisti pasaulį. Ar  modernus menas šokiruoja? Taip. Bet būtent tokia ir yra jo paskirtis – žadinti mūsų norą judėti pirmyn, kurti, dalintis, pagaliau – būti drąsiais. VIRUS, jo tradicija suteikia labai daug stiprybės miestui, pritraukia pačių įvairiausių menų kūrėjų. VIRUS leidžia Šiauliams patenkinti savo pagrįstas ambicijas būti šiuolaikinio meno erdve, moderniu miestu. Manote, kad lengva būtų prikviesti į Šiaulius po visą pasaulį pasirodymus rengiančią „Non Grata“ grupę, jeigu plačiai nesklistų žinia apie mūsų mieste esančią puikią erdvę ir atmosferą moderniam menui? Taip auga festivalio kokybė, ji vėl leidžia generuoti naujas idėjas, pritraukti pasaulinio garso atlikėjų. Kaip ir minėjau, festivalį Dailės galerijoje pradės visame pasaulyje gastroliuojanti ir stebinanti skandalinga performanso meno grupė „Non Grata“ iš Estijos. Ateikite ir pamatykite, ginčykitės ir spręskite. Abejingų tos grupės pasirodymuose tikrai nebūna. Žinoma latvių menininkė Rasa Jansone pristatys  parodą „Apglėbsiu ir sušildysiu“. Tai itin didelio formato intriguojantys portretai. Skulptūrinius molio ir kūno persiliejimus savo performanse pademonstruos menininkų duetas iš Vokietijos „Hartmannmueller“. Paskui iš Dailės galerijos persikelsime į „Saulės“ koncertų salę, kur matysime specialiai VIRUS festivaliui sukurtą programą  „O sole mio! – improvizacija Šiauliams“: klausysimės buvusio šiauliečio, žinomo poeto, rašytojo, performerio, nacionalinės premijos laureato Rolando Rastausko skaitomų eilių, skambės žinomų džiazo virtuozų atliekamos improvizacijos – gros Arkadijus Gotesmanas, Tomas Kutavičius ir Juozas Milašius, susipažinsime ir su Aurelijos Maknytės videomenu. Beje, festivalio atidarymo dienos koncertai – nemokami, tad kviečiami visi, kas neabejingas moderniam menui.

– VIRUS Šiauliuose jau turi gilias tradicijas. Kokias jų galite išskirti?
– VIRUS labai kito, nes kinta laikmetis, keičiasi žmonės ir jų poreikiai, tačiau svarbu, kad festivalis išlaikė tą kūrybingą atmosferą, kuri traukia ypač jaunus žmones. Niekada nebuvo sunku suburti  festivalio savanorius – šiemet per šimtas jaunų energingų žmonių talkins festivalyje, nes tie žmonės nori pajausti festivalio dvasią, patirti tą kūrybingumo galią, nori mokytis... Daug žmonių Šiauliuose subrendo ir užaugo kaip menininkai būtent VIRUS pastūmėti, būtent šio festivalio drąsa, ieškojimais ir eksperimentais. Itin džiugina, kad buvę šiauliečiai, dabar pasklidę plačiai po pasaulį, savo apsilankymą gimtajame mieste dažnai planuoja pagal VIRUS programą – tiems žmonėms įdomu, kaip festivalis vystosi, smagu vėl sutikti bendraminčių, vėl pasikrauti geros nuotaikos ir energijos. Šių metų festivalyje eksperimentinę muziką pristatys DJ Domantas. Vaikinas studijavo užsieniuose, buvo išvykęs iš Šiaulių, o dabar grįžo ir sako: „Dirbkime kartu, kurkime“. Tokie pavyzdžiai – tarsi viltis, kad Šiauliai gali traukti sugrįžti, kad čia yra erdvės atsiskleisti asmenybei, kūrybai, savo idėjų realizacijai. Šiuolaikinė kultūra žmogui suteikia didelių galimybių, gyvenimo prasmės pojūtį, tačiau visa tai reikia puoselėti, reikia kurti tokias sąlygas, kad ir jauni, ir vyresni žmonės jaustų čia, Šiauliuose, pilnatvę, neprarastų noro judėti į priekį, kurti, ką jie beveiktų.

– Festivalis šurmuliuos septynias dienas su pertraukomis. Kas dar numatyta jo programoje?
– Tradiciškai VIRUS‘o festivalis pasklinda po įvairias miesto erdves. Tad lapkričio 7-ąją Kauno šokio teatro „Aurora“ pasirodymą matysime Šiaulių dramos teatre. Čia lapkričio 8-ąją koncertuos ir dvi ekscentriškos, žaibiškai išgarsėjusios grupės „Timid Kooky“ ir „Sheep Got Waxed“.

Lapkričio 14 dieną festivalis sugrįš į Šiaulių dailės galeriją, kur galėsime grožėtis judesio akrobatika – tarptautinis šiuolaikinio šokio projektas „Pareiškiu – Brandir“ pristatys garsaus Prancūzijos šiuolaikinio šokio choreografo Albano Richardo kartu su prancūzų ir lietuvių šokėjais sukurtą spektaklį, skirtą Lietuvos nepriklausomybės šimtmečiui. Lapkričio 16-ąją galerijoje atidaroma antra festivalio paroda „Mindsurfer vol.5.“, kurios autorius estas Andrus Joonas garsėja kaip performanso, tapybos, video meno sintezuotojas. Lapkričio 22-ąją numatytas mados vitrinų projektas „Epizodas iš mados pasakos „Eglė – žalčių karalienė“, kurio sumanytoja Agnė Biskytė, šalia galerijos esančias ištuštėjusių parduotuvių vitrinas pavers ryškia, šviečiančia, praeivius intriguojančia meno ir mados, kostiumo ir skulptūros sinteze.

– Festivalis baigsis lapkričio 24-ąją, tarptautinės avangardinės mados šou. Kuo jis žada nustebinti?
– Lapkričio 24-oji bus išbandymas mums visiems – tarptautinis avangardinės mados šou VIRUS’23 pirmą kartą bus rengiamas Šiaulių lengvosios atletikos manieže. Pažadame mados, kuri jus žavės, šokiruos, pykdys, džiugins ir sukels dar daugybę minčių ir jausmų, tačiau tikrai nebus vieno – nuobodu. VIRUSAS kuriamas stebinti, būti ar tapti kūrybingesniais negu buvome, įgauti drąsos, pažinti kitus, bet svarbiausia – pažadinti savo kūrybines galias, priimti drąsių sprendimų, kurie gali nulemti įdomesnio ir prasmingesnio gyvenimo virsmą. Šito dabar ypač reikia ir mums patiems, ir mūsų miestui – Šiauliai visuomet buvo išskirtinis miestas savo gebėjimu burti menininkus, juos išauginti, puoselėti ir įgyvendinti modernias idėjas. Kviesčiau ir vyresnius žmones, ir jaunimą festivalį pamatyti savo akimis, o ne girdėti apie jį iš pasakojimų. Mūsų visų buvimas kartu yra tikra kurianti jėga.

Į viršų