Šiaulių profesinio rengimo centro Technologijų skyriaus bibliotekoje atidaryta fotografo, „Šiaulių naujienų“ fotokorespondento Artūro Staponkaus paroda „Būsenos“ – duoklė paprastumui. Be gėlių, sveikinimo kalbų ir net be oficialaus parodos atidarymo, nes toks buvo paties autoriaus noras. Savo darbus bibliotekininkei Zitai Zapasniekienei patikėjęs A. Staponkus sako pats asmeninės parodos perdėm nesureikšminantis ir parodą, eksponuojamą bibliotekos erdvėje, nuvažiavęs pažiūrėti tik kitą dieną.

Ilgai atidėliojo
„Būtis“ A. Staponkui – jau trečia personalinė fotografijos darbų paroda. 22-ose fotoaparato objektyvo užfiksuotose nuotraukose – daugiausia gamtos vaizdai, anot fotografijų autoriaus, taip geriausiai atskleidžiantys žmogaus vidines jausenas.

Parodoje eksponuojami užfiksuoti kadrai „gimė“ šiais metais – autorius mini pirmąją nuotrauką, vaizduojančią uždegtus degtukus, padaręs sausio mėnesį. Tiesa, du šioje parodoje eksponuojami darbai čia „atkeliavo“ iš antrosios A. Staponkaus parodos „Mano miestas“. Šie kadrai į A. Staponkaus objektyvo akiratį pakliuvo prieš 3 metus.

Anot fotografo, mintys apie parodą galvoje kirbėjo jau seniai. Sulaukdavo jis ir kolegų bei draugų klausimų, kada gi bus surengta dar viena fotografijų paroda, tačiau tam fotografas niekaip neprisiruošdavo ir parodos rengimą vis atidėliodavo. Galutiniu akstinu pasiryžti tapo Z. Zapasniekienės skambutis ir prašymas surengti fotografijų parodą. Tada nuotraukų autorius sako supratęs – jau tikrai laikas.

Parodoje – gamtos ir žmogaus sąsajos
Anot A. Staponkaus, fotografijų parodos pavadinimas aiškus ir nekeliantis klaidingų asociacijų: „Būsenos“, nes tai atspindi žmogaus vidines būsenas“, – nedaugžodžiaudamas pavadinimo reikšmę aiškina jis.

„Būsenų“ nuotraukų cikle – užuominos į vidinį žmogaus pasaulį, išreikštos gamtos ir žmogaus paralelėmis.

„Žmogaus viduje verda patys įvairiausi jausmai, o tai geriausiai atspindi gamtoje vykstantys reiškiniai, pavyzdžiui, audra ar vėjas. Šiais metais mano gyvenime buvo ir teigiamų, ir neigiamų dalykų, sukėlusių daug išgyvenimų. Dėl šios priežasties tuos jausmus ir išgyvenimus nusprendžiau perteikti nuotraukose“, – atvirauja A. Staponkus.

Be bendrinio visos parodos pavadinimo „Būsenos“ atskirai savo nuotraukų fotografas neįvardijo ir pavadinimų joms nesugalvojo. Jo teigimu, kiekvienoje nuotraukoje paliekama vietos laisvoms interpretacijoms.

„Fotografijas kiekvienas gali suprasti savaip. Leidžiu žmonėms pastebėti tai, ką jie nori matyti, o ne tai, ką aš užfiksuoju“, – aiškina fotografas.

Fotografijos – ir ugdymo tikslais
Parodą inicijavusi ir savo fotografijos darbus eksponuoti A. Staponkui pasiūliusi bibliotekininkė Z. Zapasniekienė sako, kad gamtos tema nuotraukose buvo jos sumanymas.

„Mano pageidavimas buvo, kad fotografijose atsispindėtų gamta, todėl ieškojau šiauliečio menininko, kuris sutiktų eksponuoti savo darbus. Fotografo A. Staponkaus darbai tam puikiai tiko“, – sako moteris.

Anot bibliotekininkės, ši paroda Šiaulių profesinio rengimo centro Technologijų skyriuje jau spėjo susilaukti gausių ovacijų.

„Tai – pirmoji profesionalaus fotografo paroda, eksponuojama mūsų mokykloje. Ji čia skirta ne tik grožėjimuisi – ja naudosimės ir kaip ugdomąja priemone savo mokiniams. Fotografijų parodo sudomino tiek mokytojus, tiek mokinius. Didžiausias komentarų objektas – fotografijose užfiksuotos bangos ir jūra. Pamatę parodą mokytojai su mokiniais tarpusavyje gvildeno temą apie tai, kaip vienokią ar kitokią akimirką užfiksuoti nuotraukose. Kitus domino paties autoriaus parodos idėja“, – pasakoja Z. Zapasniekienė.

Ne mažiau už Šiaulių profesinio rengimo centro Technologijų skyriaus mokytojus ir mokinius paroda džiaugiasi ir pati bibliotekininkė.

„Subtilu. Daug jausmo. Graži abstrakcija, priverčianti susimąstyti. Džiaugiuosi, kad autorius nepasakė „ne“ ir kad nepabijojo savo darbus eksponuoti menininkams kiek neįprastoje erdvėje – mokykloje“, – sako Z. Zapasniekienė.

2018 10 05 22

2018 10 05 23

22 fotoaparato objektyvo užfiksuotose nuotraukose – daugiausia gamtos vaizdai, anot fotografijų autoriaus, taip geriausiai atskleidžiantys žmogaus vidines jausenas.
Vaivos UGIANSKYTĖS nuotr.

Į viršų