Rugsėjo 6–8 d. Šiaulius drebino vienas laukiamiausių metų renginių – „Šiaulių dienos 782“. Miesto gimtadienį švenčiantiems šiauliečiams organizatoriai šiemet pasiūlė įsilieti į gausų būrį mieste vykstančių renginių, kuriuose ką pamatyti, atrasti ir išbandyti rado tiek jaunas, tiek senas. Pavadindami šventę „Ateitis mūsų“ organizatoriai skleidė idėją, kad visi kartu galime kurti modernesnį pasaulį, Lietuvą ir Šiaulius.

Šventę pradėjo jau išvakarėse
Į pirmuosius šventinius renginius miestiečius „Šiaulių dienų“ organizatoriai pakvietė jau šventės išvakarėse. Rugsėjo 5 d. miestiečiai turėjo galimybę apsilankyti mokslinėje-praktinėje konferencijoje „Ekonomika ir verslas: regiono problemos ir galimybės 2018“, renginyje „GYVENIMAS LIETUVAI: žmogus ir valstybė „Saulės deltos“ knygose“, pasiklausyti Karl Jenkins „Ginkluotas žmogus: mišios už taiką“ ir siekti pasaulio Gineso rekordo „sugedusio telefono“ akcijoje.

Rugsėjo 6-ąją bene visi vykę renginiai sutelkė meno mylėtojus. Organizatoriai miestiečius ir miesto svečius kvietė į vaikų ir jaunimo teatrų festivalio-kūrybinių laboratorijų ,,Baltoji varnelė“ atidarymą, mėgėjų meno festivalį „Rudens mozaika 2018“, meninių fotografijų parodos „Įsivaikink sėkmę“ atidarymą, Bonaventūro Šalčio tapybos „Eidas“ ir Danutės Žalnieriūtės grafikos darbų parodos atidarymą bei į jaukią popietę su miesto literatais. Šventinę dieną užbaigė studijos „Sielos harmonija“ renginys „Gongų garsų magija.“

Ketvirtadienį prasidėjo ir visas likusias dienas Šiaulių bulvare šurmuliavęs šventinis prekymetis.

Atidarė iškilminga eisena
Nors Šiaulių miesto gimtadieniui skirti renginiai mieste vyko jau nuo rugsėjo 5 d.,  tačiau didžiosios pramogos ir „Šiaulių dienų“ atidarymo ceremonija įvyko tik rugsėjo 7 d. Tą dieną sulaukta daugiatūkstantinės žmonių eisenos, motorizuotos kolonos, Kauno aeroklubo pasirodymo bei šventinio koncerto, davusio startą „Šiaulių dienoms.“

Penktadienį buvo tęsiami jau ketvirtadienį startavę renginiai „Rudens mozaika 2018“ ir teatrų festivalio-kūrybinės laboratorijos ,,Baltoji varnelė“ edukaciniai užsiėmimai bei pasirodymai, sulaukę gausaus dalyvių skaičiaus. Rugsėjo 7 d. „Šiaulių dienas“ kartu švęsti siūlė ir Šiaulių Fotografijos muziejus – lankytojų čia laukė Šiaulių panorama nuo muziejaus stogo terasos ir fotomenininko Giedriaus Liago retrospektyvinės parodos apžiūrėjimas.

„Šiaulių dienas“ oficialiai atidarė pavakaryje vykusi šventinė eisena. Organizatoriai skaičiuoja, kad eisenoje žygiavo apie 4 tūkstančius puikiai nusiteikusių švietimo, sporto, kultūros, nevyriausybinių organizacijų, politinių partijų, įvairių tarnybų ir įmonių atstovų. Motorizuotą koloną papuošė daugiau nei 20 išskirtinių transporto priemonių, kuriomis miestiečiai grožėjosi ir eisenai pasibaigus.

Iš karto po miesto šventės atidarymo, masinės akcija „Ateitis mūsų“ ir akrobatinio skraidymo meistrų pasirodymo, šventės dalyvių laukė šventiniai Gintauto Gascevičiaus, Lino Adomaičio, grupės „Biplan“, „Freaks on Floor“ ir Vido Bareikio koncertai.

Visos šventės metu organizatoriai miestiečius kvietė ir į kitas linksmybes: virtualiosios realybės pramogas, mokslinius eksperimentus, išmaniąsias edukacijas, žaidimus, batutų pramogas, atrakcionus ir t. t.

Tą dieną miesto bulvare tebešurmuliavo šventinis prekymetis, o į Talkšos ežero pakrantę viliojo tarptautinis bigbendų festivalis „Big Band Festival 2018“.

Vakaro kulminacija penktadienį tapo Šiaulių miesto garbės piliečio vardo suteikimo iškilmės ir Savivaldybės mero padėkos vakaras. Šiaulių miesto garbės piliečio statusas buvo suteiktas verslininkui Stanislovui Grušui.

Į koncertus – daugiatūkstantinė minia
Paskutinę gimtadienio dieną organizatoriai miestiečius vis dar džiugino renginių gausa. Šeštadienį bulvare tebešurmuliavo šventinis prekymetis ir mėgėjų meno festivalis „Rudens mozaika“, o į Talkšos ežero pakrantę viliojo tarptautinis bigbendų festivalis „Big Band Festival 2018“. Šiaulių Švenčiausiojo Ignaco Lojolos bažnyčioje vyko išskirtinis koncertas „Tėvo Stanislovo varpai“, kurį šiauliečiams dovanojo Liudas Mikalauskas, Beata Vingraitė ir Valdas Andriuškevičius.

Šventės dalyvių taip pat laukė istorinė teatralizuota ekskursija „Tikras momentas“, indiškos muzikos koncertas „Muzika ir meditacija“, kino filmų retrospektyva „Šiaulių istorijos atspindžiai“ ir net 2 parodų atidarymai: Redos ir Arūno Uogintų kūrybos parodos „Archeologai“ bei Kornelijaus Užuoto tapybos ir skulptūros darbų parodos „Nenuskintas sodas“ atidarymai.

Visgi laukiamiausiu renginiu tapo „Šiaulių dienų“ uždarymo koncertas Šiaulių arenos prieigose. Daugiatūkstantinė minia šiauliečių ir miesto svečių linksmai šėlo prie scenos klausydamiesi grupės „Lemon Joy“, atlikėjos G-Jan ir atlikėjų „Beissoul & Einius“. Scenoje pasirodžius legendinei dainininkei Džordanai Butkutei su gyvo garso grupe, ovacijų aidas nusidriekė per visus Šiaulius.

Šventinę nuotaiką viso renginio metu kūrė ir koncerto vedėjai – radistai Jonas Nainys ir Rolandas Mackevičius, kurie šventės pabaigoje miestiečiams padovanojo ir nepakartojamas šventines „Radistų DJ‘s“ dūzges.

Koncerto kulminacija tapo įspūdingas muzikinis fejerverkas, kuris ryškiomis spalvomis nuspalvino Šiaulių miesto padangę ir tūkstančiams šiauliečių suteikė nepamirštamų akimirkų.

Violetos Ramanauskiens nuotr. 2 09 10 2018

Šventinis koncertas Šiaulių arenos prieigose.
Violetos RAMANAUSKIENĖS nuotr.

Į viršų