Neseniai praėjęs tarptautinis dailės festivalis-pleneras „Šiaulių Monmartro Respublika 2018“ pritraukė gausų būrį dailininkų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio. Viena festivalio dalyvių – iš Olandijos į Lietuvą pirmą kartą atvykusi menininkė Vilma Jansen. Ramaus būdo dailininkė visas festivalio dienas išsijuosusi dirbo plenere, o laisvu nuo plenerų metu stengėsi susipažinti su lietuviška kultūra: daile, muzika, valgiais.

Filosofinis požiūris į meną
Mąsliai žvelgdama tai į ant stalo padėtą lapą, tai į tolį, V. Jansen tapo ramiai, neskubėdama. Ji sako pleneruose labiausiai mėgstanti tapyti peizažus, todėl vis nužvelgia „Laiptų galerijos“ Pelikso Bugailiškio sode ją supančią aplinką ir prabėgomis, tarsi netyčia brūkšteli teptuku vis naują ir naują dažų sluoksnį.

Karščiu dvelkiantis oras ir kartkartėmis sukylantis vėjas plenere, anot menininkės, jai nemaišo, priešingai – greičiau išdžiovina pigmentais jau nutapytus darbus.

„Man patinka dirbti su pigmentais, nes jie nenuspėjami. Tai – geriausias būdas „pajusti“ spalvas, nes dirbdamas su pigmentais gali išgauti daugybę skirtingų spalvų, atspalvių. Turbūt vienintelė problema dirbant su pigmentais plenere tai, kad vėjas gali juos nupūsti, sulieti spalvas ar sudarkyti patį darbą.“

Moteris sako dirbanti ir su tapyba, ir su medžio bei akmens skaptavimu, tačiau tapybą ji vadina savo tikruoju pašaukimu. Įprastai savo darbuose tapydama peizažus, V. Jansen sako juose įžvelgianti gamtos ir žmogaus gyvenimo paralelę. Savo peizažams ji nevengia suteikti ir religinio atspalvio.

„Gyvenimas susideda iš pakilimų ir nuosmukių, kas puikiai atitinka dangų ir žemę. Savo darbuose vaizduoju žolę, kuri turi sąsajų su pragaru, bei dangų, debesis ar saulę, kurie atitinka rojų. Žmogus dažniausiai stovi per vidurį siedamas šiuos abu pasaulius.“

Susižavėjo Šiauliais
Festivalio-plenero „Šiaulių Monmartro Respublika 2018“ organizatorių dėka olandų dailininkė pirmą kartą lankėsi ne tik Šiauliuose, bet ir Lietuvoje. V. Jansen neslepia, kad gavusi pakvietimą atvykti gana ilgai dvejojo, nes išvyka į kitą šalį reikalavo kruopštaus laiko planavimo ir ištrūkimo nuo darbų, tačiau galiausiai moteris sutiko. Kelias dienas prieš festivalį praleidusi Rygoje, vėliau ji atvyko tiesiai į Šiaulius ir sako, kad labai džiaugiasi šiuo savo sprendimu, nes tai suteikė galimybę pažinti kitus dailininkus ir pamatyti jų darbus.

Pirmą kartą Lietuvoje viešėjusi olandė V. Jansen apie Lietuvą ir šiauliečius trumpo vizito metu spėjo susidaryti tik teigiamą įspūdį.

„Žmonės čia labai draugiški ir nuoširdūs. Iš pradžių gali pasirodyti, kad jie yra liūdni ar net pikti, tačiau pabendravęs supranti, kad tai tėra klaidingas pirmasis įspūdis. Vaikščiodama po miestą dažnai klausinėjau praeivių kelio nuorodų ir visi jie noriai man padėdavo“, – sako V. Jansen.

Kalbėdama apie Lietuvą, V. Jansen neslėpė, kad susidūrė ir su keletu malonių netikėtumų. Labiausiai stebinantis dalykas Lietuvoje dailininkei pasirodė tai, kad daugelis, ypač jaunimas, čia puikiai kalba anglų kalba.

„Buvau apstulbusi jaunuolių anglų kalbos žiniomis. Praėjusią dieną mieste susitikau maždaug 14–15 metų berniuką ir jis savo tobula anglų kalba man detaliai paaiškino, kur eiti. Po to jaunuolį pagyriau, kad jis labai gerai kalba angliškai ir paklausiau, ar jis to išmoko mokykloje, tačiau berniukas tik nusijuokė ir pasakė, kad to išmoko pats. Kaip pats teigė, jis labai mėgsta žaisti kompiuterinius žaidimus su visame pasaulyje gyvenančiais vaikais. Suprantama, kad vaikai tarpusavyje irgi kalba angliškai“, – įspūdžiais dalijasi olandų dailininkė.

Kalbėdama apie festivalio „Šiaulių Monmartro Respublika 2018“ atidarymo šventę, V. Jansen teigė pastebėjusi, kad šiauliečiams menas ir meno renginiai yra labai svarbūs.

„Susirinkę žmonės, nepaisydami karščio ir nuovargio, atidarymo šventę stebėjo kiek daugiau nei 3 valandas. Viso renginio metu žmonės buvo ramūs ir kantriai išlaukė renginio pabaigos. Ši situacija rodo, kad meno renginiai jūsų mieste yra labai gerbiami, mylimi ir laukiami. Manau, kad Olandijoje stovėti atidarymo šventėje žmonėms būtų atsibodę jau po valandos“, – sako V. Jansen ir priduria, kad apie miestiečių potraukį menui sufleruoja ir mieste esantys paminklai, piešiniai ir meniškai išpuoštos gatvės.

Iš Olandijos atvykusiai dailininkei įspūdį paliko ir lietuviška muzika, nes su kitais festivalio-plenero dalyviais ne kartą traukė lietuviškas dainas. Ragavo ji ir tradiciškų lietuviškų patiekalų. Tik sako, kad prisiminti pavadinimus buvo sunku.

2018 08 10 12

Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų