Birželio 16 dieną, šeštadienį, Pakruojo dvaras ne tik alsuos jam įprasta XIX a. atmosfera, puoselės to laikmečio gyvenimą ir tradicijas, tačiau pavirs ir tikra XIX a. madų sostine. Būtent čia šurmuliuos festivalis „Pakruojo dvaras – XIX a. madų sostinė“, kviesiantis išvysti ir pažinti, kaip tuo laikmečiu rengėsi bei puošėsi žmonės.

Savaitgalį lankytojų dvare laukia išskirtinis vaizdas – jie ne tik bus kviečiami patys pasipuošti senoviniais aksesuarais, drabužiais, tačiau ir savo akimis išvysti ant podiumo demonstruojamus unikalius, pagal senovinius paveikslus, iliustracijas atkurtus XIX a. dvaro kostiumus, apatinius, aksesuarus bei papuošalus. Čia į bendrą vaizdą įsilies ir šiek tiek vėlėsnis laikotarpis – tarpukario moterų apatinių mados bei jų pristatymas. Šias tendencijas į dvarą atveža Gabija Mauliūtė, kuri atvėrusi istorinių eksponatų klodus, pasitelkusi profesionalius drabužių konstruktorius ir siuvėjus sukūrė nedidelę, tačiau itin įdomią kolekciją jau sulaukusią nemažai dėmesio Lietuvoje. Paklausta, kodėl atkurti ėmėsi būtent šio laikotarpio slapčiausius moterų spintos apdarus, mados žinovė atskleidė, kad šis laikotarpis mados klausimu itin įdomus. „Po Pirmojo pasaulinio karo įvyksta perversmas ne tik visuomeniniame, ekonominiame, kultūriniame gyvenime, bet ir mados pasaulyje. Mano nuomone, šiais metais sukanka lygiai 100 metų šiuolaikinei madai, o šis laikotarpis yra šaknys, ką mes turime ir dėvime šiandien“, – pabrėžia G. Mauliūtė.

Be gėrėjimosi senoviniais kostiumais, tarpukario apatinių mada, lankytojai bus įtraukiami į XIX a. gyvenimą klausydami apie to meto tradicijas, papuošalus, šukuosenas ir pan. Beje, kur akis paganyti turės ne vien moteriškoji auditorijos dalis. Tą dieną dvare akį trauks ir senovinių automobilių paroda, kurią dvaran atgabena senovinių automobilių asociacija „Seni kibirai“.

Pakruojo dvaras – ne tik didžiausia Lietuvoje išlikusi dvaro sodyba, tačiau ir viena iš 18 patraukliausių kultūrinio turizmo vietovių Europoje. Čia atkuriamas XIX a. pab. – XX a. pr. dvaro gyvenimas ir lankytojai tampa praeities dvaro gyventojais, iškalbingoje ir kūrybingoje atmosferoje išgyvenantys dvariškus užsiėmimus ir akimirkas.

2018 06 14 03

Į viršų