Gegužės 8-ąją Vilniuje, III LR Seimo rūmuose, atidaryta šiauliečio, profesionalaus industrinio dizainerio Viliaus Purono autorinė-ataskaitinė paroda „Mūsų miestas – mūsų namai“. Nors dizainas nėra parodinis menas, tai nesukliudė V. Puronui dalyvauti per 30 regioninių, respublikinių bei tarptautinių parodų. Parodoje demonstruojamos su Šiaulių miesto pramonininkais sąveikaujant sukurtų metalo lankstinių, meninių akcentų, „puronizmų“ ir kitokių dizainerio darbų nuotraukos. Pasak V. Purono, tokios jo kūrybos parodos rengiamos nuo 1980 metų.

Nuotraukos atspindi kelias dešimtis pramonininko, UAB „ELGA“ generalinio direktoriaus Ramūno Volbeko bei dizainerio Viliaus Purono pastangomis 2006–2017 metų laikotarpiu sukurtų dekoratyvių kūrinių bei miesto infrastruktūros akcentų. Faktiškai visi jie vėliau buvo padovanoti Šiauliams arba kitiems Lietuvos miestams ir miesteliams. Įdomu ir tai, kad net devyni iš minėtų darbų yra užregistruoti Lietuvos rekordų knygoje.

Į parodos atidarymą susirinko per šimtą sostinės visuomenės atstovų. Gal būtų atvykę ir daugiau, tačiau patekti į Seimo rūmus nėra paprasta – reikalingi leidimai. Pasak V. Purono, jam buvo labai malonu matyti tarp svečių ir keletą dizainerių bei menininkų, savo laiku gyvenusių Šiauliuose bei prisidėjusių prie pėsčiųjų zonos sukūrimo ir kitų projektų. Žmones, kurie jaunystėje su juo „vibravo vienu dažniu“ ir kurie dabar, po daugelio metų, atėjo į parodą.

LR Seimo narė R. Baškienė apdovanojo dizainerį V. Puroną bei šiaulietį  pramonininką R. Volbeką LR Seimo medaliais. Parodą aukštai įvertino ir kauniečiai. Lietuvos Sąjūdžio Kauno Tarybos pirmininkas R. Kaminskas apdovanojo V. Puroną bei R. Volbeką Augustino Voldemaro atminimo medaliais.

Parodos atidaryme dalyvavo ir agentūros „Factum“ vadovas V. Navaitis, kuris užsiminė, kad ne už kalnų V. Puronui bus įteiktas dar vieno Lietuvos rekordo liudijimas – už pačią didžiausią Lietuvoje esančią monetos kopiją. Turbūt nedaug kas žino, jog prieš gerą šimtą metų apyvartoje pasirodžiusios 1 amerikietiško cento monetos kūrėjas buvo šiaulietis V. D. Breneris. Didžiulę šitos monetos kopiją, padedant miesto pramonininkams, sukūrė V. Puronas.

V. Purono nuomone, jų gauti apdovanojimai – tai padėka už patriotizmą, už tai, kad viskas buvo daroma tik iš idėjos, nesiekiant asmeninės naudos. Biurokratija gyvavo ir anuomet, tarybiniais laikais, ji gyva ir dabar, tik  pakeitė vėliavas... „Tačiau mes pramušėme biurokratimo sieną vardan tos, – šypsosi dizaineris. – Tai pirmas atvejis, kai Seime demonstruojamas ne kokio nors menininko „ego“, tačiau bendri šiauliečių darbo vaisiai“.

Paroda „Mūsų miestas – mūsų namai“ Seimo rūmuose bus eksponuojama visą mėnesį.

Į viršų