Lietuvoje koncertinį turą rengia vienas geriausių Jungtinių Amerikos Valstijų akademinio jaunimo kolektyvų – Nebraskos universiteto Omahoje (UNO) koncertinis choras, vadovaujamas dr. Derrick Fox, ir solistai. Šis aukščiausio meninio lygio kolektyvas į Lietuvą atvyksta Šiaulių universiteto kvietimu dalyvauti kultūrinių mainų programoje, skirtoje abiejų universitetų bendradarbiavimo 20-mečiui.

Pagrindinis šiai gražiai abiejų universitetų partnerystei skirtas renginys vyks balandžio 22 d. 15 val. Šiaulių Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje, kai šventinį koncertą surengs svečiai iš JAV ir Šiaulių universiteto studentų mišrus choras „Studium“. Koncerte vyks Lietuvos nacionalinio kultūros centro nominacijos „Geriausias suaugusiųjų choras ir vadovas“ paskelbimo ir „Aukso paukštės“ įteikimo šiauliečių chorui „Studium“ ceremonija.

Nebraskos universiteto koncertinis choras viešnagės Lietuvoje metu surengs koncertus ne tik Šiauliuose, bet ir Kretingoje, Plungėje, Šeduvoje, Baisogaloje, Kuršėnuose, Vilniuje ir Trakuose.

Nebraskos universiteto Omahoje koncertinis choras (UNO) jau daugelį metų pripažįstamas vienu geriausiu studentų chorinės muzikos kolektyvu Amerikoje. Dauguma jo narių – magistrantūros studentai, pasirinkę muzikos studijų programas Nebraskos universitete Omahoje.

UNO choro repertuaras labai platus – nuo klasikos iki šiuolaikinių kūrinių, džiazinių kompozicijų ir gospelų.

Koncertiniam turui Lietuvoje kolektyvas rengia specialią programą, skirtą įvairiai publikai. Koncertuose Lietuvos salėse skambės Richardo Smallwoodo, Huddie W. Ledbetterio, Tomaso Luis de Victoria, Alberto E. Brumley, Palestrinos, Ysaye M. Barnwell, Mozarto, Baldassare Donato, Ola Gjeilo, Shawno Kirchnerio, Erico Whitacre, Viadanos, Raymondo Wise ir lietuvių kompozitoriaus Stasio Šimkaus kūriniai.

Nebraskos universiteto choras ne tik JAV rengia įvairius solinius koncertus, meistriškumo pamokas, bet neretai koncertuoja ir su Omahos simfoniniu orkestru.

Šis kolektyvas Europoje ir Lietuvoje lankysis ne pirmą kartą. Choras su didžiuliu pasisekimu yra koncertavęs Vokietijoje, Švedijoje, Čekijoje, Rumunijoje, Moldovoje, Olandijoje, Rusijoje, Suomijoje, Baltijos šalyse.

Vienas įsimintiniausių choro pasirodymų buvo 2011-aisiais, kai kolektyvas koncertavo prestižinėje Carnegie Hall koncertų salėje Niujorke.

Chorui ilgą laiką yra vadovavęs vienas žymiausių JAV chorinės muzikos kompozitorių ir dirigentų dr. Randall Stroope, o šiuo metu kolektyvui vadovauja taip pat labai talentingas ir puikus chorinės muzikos specialistas – Nebraskos universiteto Omahoje Muzikos departamento chorinės muzikos vadovas profesorius dr. Derrick Fox.  

Dr. Derrick Fox yra dirigavęs daugeliui JAV universitetų chorinės muzikos kolektyvų, nuolat kviečiamas rengti meistriškumo kursus jauniems atlikėjams visoje Amerikoje ir už jos ribų. Kaip dainininkas (baritonas) jis yra koncertavęs su Arkanzaso, Lansingo, St. Louis, Mičigano ir kitais simfoniniais orkestrais, Espaço Cultural kvietimu dainavo Brazilijoje.

Dr. Derrick Fox aranžuotus ir sukurtus chorinės muzikos kūrinius nuolat spausdina įvairios JAV muzikos leidyklos, įskaitant tokias žymias leidyklas kaip Hal Leonard Sacred Music Series, G. Schirmer Andrea Ramsay Choral Series ir BriLee Music.

Nebraskos universiteto Omahoje koncertuose Lietuvoje dalyvaus ir amerikietė dainininkė Shelby VanNorstrand (sopranas) bei pianistė Stacie Haneline.

Vokalo pedagogė Shelby VanNordstrand savo muzikinį talentą demonstruoja ne tik JAV, bet ir yra dainavusi Indonezijoje, Kinijoje, Japonijoje, Omane. Nuo 2012 metų ji dirba vokalo pedagoge Nebraskos universitete Omahoje. Jos parengti studentai yra laimėję apdovanojimų įvairiuose nacionaliniuose konkursuose, įskaitant Nacionalinės operos asociacijos jaunųjų vokalistų konkursą.

JAV atlikėjų koncertinį turą Lietuvoje organizuoja Šiaulių universitetas padedant JAV ambasadai Vilniuje.

Taigi netrukus mūsų visų laukia susitikimas su nuostabiu ir nepakartojamu jaunimo chorinės muzikos kolektyvu iš JAV – Nebraskos universiteto Omahoje koncertiniu choru, solistais ir Šiaulių universiteto choro „Studum“ dainininkais. Bundant pavasariui tai bus puiki galimybė pasinerti į profesionalios chorinės ir vokalinės muzikos garsų pasaulį.    

Į viršų