Vasario 2–4 dienomis Pakruojo dvare vyksiantis ledo skulptūrų ir ugnies festivalis „Ledo karalystė“ šiais metais sukvietė dėl geriausios skulptūros vardo rungtis didelę kūrybinę ir  pasaulinių festivalių dalyvavimo patirtį sukaupusius ledo meistrus iš visos Europos – Lietuvos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Bulgarijos, Baltarusijos, Prancūzijos, Vokietijos, Suomijos, Ukrainos ir Lenkijos. Čia jie rungsis individualiuose ir poriniuose užsiėmimuose bei sukurs 30 unikalių ledo skulptūrų.

Pirmieji ledo skulptūrų festivaliai Europoje pradėti rengti kiek daugiau nei prieš kelis  dešimtmečius.  Čia svarbu paminėti ir išskirti rusų ledo mokyklą, kuri turi senas ledo drožimo tradicijas. Pasak ledo skulptūrų drožimo Lietuvoje pradininko, skulptoriaus Kęstučio Musteikio, „rusai ledo drožime turi gilias realizmo tradicijas, jų ranka ir akis yra itin įgudusi tiksliai išdrožti žmogaus figūrą. Pirmiausia jie tobulinasi droždami didesnio gyvūno kaulą, o kai įgauna patirties, imasi ledo“. „Be to, rusai nuolat „auga“ šioje srityje – tobulina įrankius, vyksta į Rusijos šiaurėje ar Amerikoje (Kanadoje, Aliaskoje) rengiamas stovyklas“, – teigia ilgametis ledo skulptūrų drožėjas. Šią išskirtinę mokyklą bus galima išvysti ir dvare vykstančiame festivalyje.

Prancūzijos pilietė, rusė  Natalija Čistiakova – festivalio dalyvė, kurios talentingoms rankoms paklūsta ne tik ledas, tačiau ir smėlis bei medis. Ši menininkė – gausos ledo festivalių dalyvė, Rusijos menininkų sąjungos, Prancūzijos skulptorių sąjungos bei Tarptautinės meno kritikų sąjungos narė. Ledo festivalyje Pakruojyje jos partneriu bus taip pat nusipelnęs ir itin gabus ledo meistras Andrejus Malakovas.

Duetas iš Bulgarijos Irina Taflevskaja ir Ruslanas Korovkovas – menininkai, kurių vardai žinomi visame pasaulyje. Jie – dešimčių tarptautinių festivalių, konkursų dalyviai ir prizininkai, kurie kuria sulptūras ne tik iš ledo, bet ir keramikos, smėlio, bronzos bei akmens. Irina Taflevskaja – skulptūrų kūrimu užsiima jau daugiau nei šešiolika metų, o jos darbų galima įsigyti ne vienoje pasaulio šalyje. Tuo tarpu Ruslanas Korovkovas, turėdamas ne kuo mažesnę patirtį, būdamas eilės konkursų, laureatas, taip pat yra ne vienos tarptautinės organizacijos, kaip pavyzdžiui, Tarptautinio skulptūrų centro, esančio Hamiltone, JAV, narys.

Ledo meistrai iš Rusijos – Irina Alimurzajeva ir Aleksandras Skarednovas vasario mėnesį spės sudalyvauti net dviejuose festivaliuose – pirmiausia – „Ledo karalystė“ Pakruojo dvare, kur bus galima pirmiesiems išvysti jų talentingus darbus, o po savaitės jų ir kai kurių kitų meistrų darbus bus galima išvysti jau ir lietuviams gerai žinomame Jelgavoje vyksiančiame renginyje.  

Susipažinti su šiais ir kitais skulptoriais, kurie dar bus išsamiau paskelbti, išvysti jų meistriškai drožiamas ledo skulptūras galėsite jau vasario 2–4 dienomis Pakruojo dvare vyksiančiame ledo ir ugnies festivalyje „Ledo karalystė“.

Į viršų