Sausio 10 d. 18 val. „Laiptų galerijoje“ pristatoma kolekcionieriaus Andriaus Daciaus svarstyklių kolekcija-ekspozicija „Pasverti gyvenimai“. Telšiškis į Šiaulius atveža unikalią, niekur nerodytą savo senovinių svarstyklių kolekciją.

2017 m. „Auksinio fenikso“ laureatas, Žemaičių kultūros draugijos Telšių pavieto pirmininkas, vienas geriausių Lietuvos gidų A. Dacius žada staigmeną. Ne tik žemaitiškai žavią „ekskursiją“ po senovinių svarstyklių ekspoziciją, bet ir „svečią“, mikliai valdantį ne tik svarstykles, bet ir protą – personažą iš tolimojo Izraelio.
Unikalioje kolekcijoje galima rasti vienas iš seniausių Lietuvoje – dar XIX amžiaus vidurio, Šiaulių miesto ir Šiaulių pašto istoriją menančias svarstykles arba XX amžiaus pradžios svarstykles, rastas tarp šiukšlių apleistame Vilniaus name. A. Dacius svarstyklių kolekcionavimu užsikrėtė savo tėvų namuose radęs senovines svarstykles iš Telšių krašto, dabar draugai įvairiausių meistrystės šedevrų parveža iš viso pasaulio.

Trijų Karalių lydimi į 2018-uosius žengiame simboliškai sverdami – save, savo artimą, savo (gal ir kitų) nuodėmes ir baimes, džiaugsmą ir sėkmę. „Jėzui gimus Judėjos Betliejuje karaliaus Erodo dienomis, štai atkeliavo į Jeruzalę išminčiai iš Rytų šalies ir klausinėjo: „Kur yra gimusis Žydų karalius? Mes matėme užtekant jo žvaigždę ir atvykome jo pagarbinti“ (Šv. Raštas, Mt 2,1-12).

Trys Karaliai į Jeruzalę atnešė savo dovanas. Kasparas – smilkalų, Merkelis – aukso, o Baltazaras – miros. Kiek svėrė jų brangenybių dėžutės? Tai buvo dvasios dovanos. Smilkalai – simbolizuojantys šventumą, išmintį ir dieviškąją palaimą, auksas – garbę, turtus ir galią, mira – gyvenimą ir žemiškąją egzistenciją. Dar manoma, jog dovanos simbolizuoja Kristaus prigimtį: auksas yra dovana karaliui, smilkalai – Dievui, o mira – mirtingajam.

Mes, mirtingieji, metams prasidedant susimąstome apie save. Svarstome ir sveriame. Realybėje ir galvoje. Kažką pasvėrę įvardijame svariu ir tam skiriame daugiau laiko, dėmesio (o dažnai ir pinigų). Ar tikrai kitas, sveriantis mūsų akimis mažiau – yra mažiau vertas? Ar ne per dažnai sveriame kitus, ar ne per mažai – patį save? Įsijautę į Temidės vaidmenį dedame ant svarstyklių tiesą ir išdavystę, meilę ir neapykantą, sąžinę ir veidmainystę. Ar žiūrime, kuri svarstyklių pusė nusveria? Kiek kartų atsimerkėte, kiek kartų likote užrištomis akimis? Pagaliau – ar įmanoma pasverti laimę? Kiek sveria meilė? Bene svariausias dabar atrodo Karolio Voitylos – Popiežiaus Jono Pauliaus II – atsakymas. „Meilė – tai ne patogumai. Ji apima visą žmogų. Turi atlaikyti visą jos svorį. Ir svorį viso likimo“ (iš Karolio Voitylos pjesės „Juvelyro parduotuvė“).

Charizmatiškasis lietuvis, iš Telšių kilęs žemaitis A. Dacius, į Šiaulius atvežantis unikalią svarstyklių kolekciją, šiemet pelnė „Auksinio fenikso“ apdovanojimą. Kiek sveria vienas reikšmingiausių apdovanojimų kultūros srityje? Gal tiek, kiek ir pats mitinis paukštis feniksas? O gal, kaip sakė Vytautas Karalius – tikėjimo svoris plius pelenai?
Senovinių svarstyklių ekspozicijos „Pasverti gyvenimai“ pristatymas – jau sausio 10 d. „Laiptų galerijoje”.

 

laiptai 2

Kam skirti „Pasverti gyvenimai“?

Dailininkams ir skulptoriams, menotyrininkams ir kolekcininkams, istorikams ir studentams, nes praeities amžių meistrystę skleidžiančiose svarstyklėse įžvalgu bus įžiūrėti formą, faktūrą, apimtis, raštą, spalvą ir atspalvius, detales ir visumą. XIX amžiaus kūriniuose – užkoduotas istorijos ir civilizacijos paslaptis.

Žurnalistams, nes skaičių ir istorijos bus. Šmaikštumo ir žemaitiško būdo – per akis.

Dievinantiems ekskursijas ir laisvą betarpišką bendravimą. Svarstyklių kolekcijos autorius A. Dacius, vienas šauniausių Lietuvos gidų sako beveik nerašantis žinučių mobiliuoju telefonu, nes mėgsta su žmonėmis bendrauti balsu, akis į akį. Jau 20 metų puoselėja savo krašto kultūrą, kalba tik žemaitiškai, siekia išsaugoti senus dvarus, autentišką palikimą. Jis iš tų žmonių, kuris ne tuščiažodžiauja, o veikia.

„Pasverti gyvenimai“ – visiems. Susipykusiems ir atleidžiantiems, einantiems iš proto dėl svorio ar nesvarumo, pinigų ar biednystės, grožio ar pilkumos, apsėstiems ir išganytiems, atviriems ir intravertams, analitikams ir plaukiantiems pasroviui, ieškantiems ir radusiems.

„Žmonija – kovojančios pasaulio svarstyklės. Taip pasaulis ir lieka nepasvertas.“ (Vytautas Karalius).

Parengta pagal „Laiptų galerijos“ informaciją

 

Į viršų