Šiaulių turizmo informacijos centras vykdė projektą, kurio tikslas – sudaryti galimybę regėjimo negalią turintiems žmonėms taktiliniu – lytėjimo – principu pažinti garsiausius Šiaulių regiono architektūros ir kultūros paminklus. Nuo šiol regėjimo negalią turintys asmenys galės vaizduotėje susidaryti vaizdą, kaip atrodo Šiaulius garsinantys objektai.

Atkūrė architektūros paminklus
Įgyvendinant pirmąjį projekto etapą, buvo pagaminti maži (20–40 cm aukščio) penkių Šiaulių miesto architektūros paminklų – Šventųjų apaštalų Petro ir Pauliaus katedros, Šaulio skulptūros, paminklo popiežiui Jonui Pauliui II, laikrodžio „Gaidys“ ir skulptūros „Geležinė lapė“ – taktiliniai maketai. Gaminiai pritaikyti eksponuoti nedidelėse patalpose. Pagrindinė informacija apie objektus trimis kalbomis (lietuvių, anglų, rusų) įrašyta į audiogido sistemą. Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Kultūros ministerija.

Nuo šiol su miestą garsinančiais turistinių objektų maketais, kurie pritaikyti regėjimo negalią turintiems žmonėms, galima susipažinti Šiaulių turizmo informacijos centre.

Projektą planuoja tęsti
Šiaulių turizmo centro direktorė Rūta Stankuvienė spaudos konferencijoje sakė, kad šio projekto imtasi dėl noro pradžiuginti šiauliečius: „Nieko panašaus iki šiol nesame turėję. Džiaugiamės pasiektu rezultatu.“

Ji patikino, kad viso projekto metu buvo konsultuojamasi su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, Lietuvos aklųjų biblioteka ir kitais. Konsultuotasi tam, kad taktiliniai maketai atitiktų visus negalią turinčių asmenų poreikius.

Ateityje planuojama projektą tęsti ir 3D spausdintuvu atkurti senamiestį, Šiaulių pėsčiųjų bulvarą, Chaimo Frenkelio vilą ir kitus žinomus Šiaulių regiono objektus.

„Norime orientuotis į visas grupes žmonių, kad jie galėtų pažinti miestą. Suteikti galimybę visiems prisiliesti prie turizmo vietų, kuriais mes didžiuojamės. Manau, šio projekto įgyvendinimas – didelis žingsnis į priekį“, – pridūrė Šiaulių turizmo centro informacijos specialistas Arvydas Valentėlis.

Įvertino maketų naudą
Su architektūros ir kultūros paminklais lytėjimo principu jau spėjusi susipažinti šiaulietė Virginija Gintilaitė patikino, kad šie maketai neregiams iš tiesų reikalingi.

„Man patinka maketų dydis, juos pasidėjus ant stalo ir palietus, viskas pasidaro labai aišku. Gerai, kad taip pat yra ausinės, pulteliai, galima išklausyti garso įrašus. Labai džiaugiuosi, kad Turizmo informacijos centras įgyvendino šį projektą, Šiauliams to labai reikia“, – savo nuomone pasidalijo V. Gintilaitė.

Anot jos, kaip sveiki žmonės nori viską matyti akimis, taip turintys regėjimo negalią nori matyti rankomis: „Aš galiu išgirsti katedros varpus, bet niekada nepamatysiu, kaip katedra atrodo. Aišku, man apie katedrą gali daug ką papasakoti kiti, bet kas iš to, o štai maketus dabar galiu paliesti ir rankomis pamatyti, kaip atrodo bokšteliai, langai, kur yra pagrindinės durys.“

Šiaulių turizmo informacijos centro darbuotojai sakė, kad taktilinius maketus galės pamatyti ir paliesti visi norintys – nebūtinai tik regėjimo negalią turintys.

2017 12 28 10

TIC Nuotr.

Į viršų