Akmenės krašto muziejuje gruodžio mėnesį atidaryta margaspalvių skiautinių paroda, kurioje eksponuojami naujausi skiautininkių klubo „Mažeikių lamstas“ darbai. Be to, tarp eksponatų yra ir jau daugiau nei 100 metų skaičiuojantis skiautinys. Iš skiaučių sukurti darbai išsiskiria tuo, kad ne tik puošia namus, bet gali būtų pritaikyti ir praktiškai: krėslui apdengti, lovai ar stalui užtiesti.

Parodoje savo naujausius darbus pristato šios skiautininkių klubo „Mažeikių lamstas“ narės: Kristina Zymantienė, Eugenija Sakalauskienė, Almutė Valtienė, Danguolė Butienė, Svajonė Rudienė, Asta Perminienė, Danutė Budreckienė, Audronė Čiapienė, Sigrida Norvaišienė. Be to, parodoje galite pamatyti skiautinio detalę, kuriai jau per 100 metų, nes ji siūta 20 a. pradžioje. Tai klubo narės Jolantos Ručinskienės prosenelės Emilijos Petrauskaitės-Bražiūnienės darbas.

Pasak klubo pirmininkės Almutės Valtienės, Lietuvoje skiautiniai skaičiuoja jau antrą šimtmetį, o skiautininkių klubas „Mažeikių lamstas“ įkurtas 2004 m. Skiautiniais didžioji dalis klubo narių susidomėjo 2001 m. ir tik vėliau susibūrė į klubą. Paprastai pasaulyje skiautinių klubai yra nedideli. Klubą „Mažeikių lamstas“ šiuo metu sudaro 11 moterų.
Klubas „Mažeikių lamstas“ kiekvienais metais organizuoja seminarus, kurių metu moko moteris įvairių skiautinių siuvimo technikų. „Prieš porą metų skiaučių meno teko mokyti ir slovakų moteris“, –  sakė A. Valtienė.

Klubo tradicija – dovanoti visų klubo moterų bendrai pasiūtus skiautinius. „Esame pasiuvę ir padovanoję skiautinius Mažeikių bendruomenės centrui, Kauno klinikų neišnešiotų kūdikėlių skyriui, Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijai, o vienas skiautinys iškeliavo net į JAV – mūsų klubo įkvėpėjai Robertai Cox, – pasakojo A. Valtienė. – Naujausias mūsų projektas – skiautiniai-nameliai (paveikslai), kurie siuvami iš daugybės įvairaus dydžio audinio gabaliukų. Šie skiautiniai papuošė vieną Mažeikių miesto sveikatos centrą“.

Beje, įdomi neįprasto žodžio „lamstas“ reikšmė: žemaičiuose jis reiškia per visą audinį vingiuotą raštą. Mūsų senelės ir prosenelės jį mėgo, todėl lamstydavo (ausdavo lamstais) rankšluosčius, drobes ir kitokius audinius. Be to, lamstas – tai ir lapinė gėlė, auginama pakabinamuose vazonuose, sienoms puošti. „Mūsų skiautininkių klubo pavadinimas „Mažeikių lamstas“ simbolizuoja mūsų rankų ir širdžių šilumos vienybę, o kartu tęsia žemaitišką protėvių tradiciją“, – sakė klubo pirmininkė A. Valtienė.

Į viršų