„Laiptų galerijoje“  įvyko  teatralizuotas šventinis vakaras „Jau atvažiuoja šv. Kalėda“. Pirmojoje vakaro dalyje  „Meilės giesmė…“  tekstus iš Šv. Rašto „Saliamono giesmių giesmės“ skaitė Jaunimo teatro aktorius Andrius Bialobžeskis, giedojo sakralinės muzikos ansamblis „Schola Cantorum Vilnensis“. Antrojoje dalyje  skambėjo „Laiptų galerijos“ folkloro ansamblio „Salduvė“ atliekamos kalėdinės giesmės ir  atidaryta  25-oji kalėdinių miniatiūrų paroda.

Meilėje šviesa ir viltis
Šventiškai nuteikė  šviesos instaliacijos  „Laiptų galerijos“ sode,  pirmajame galerijos aukšte, salėse, tradiciškai obuoliais ir šiaudinukais  papuošta eglė.

Žvakių šviesoje  įtaigiai skambėjo „Giesmių giesmės“ ištraukos apie nepaprastą meilės jėgą. Mylimųjų dialoge galėjai išvysti nepaprastą pasaulio grožį, jo trapumą. Galėjai išgirsti Kūrėjo balsą, raginantį  atiduoti meilei visa, ką turi brangiausio,  nes tikrasis turtas yra Meilė. Su tekstu derėjo sakralinės giesmės, jų skambėjimas pakylėjo dvasią, sklandė galerijos erdvėse ir užsimiršęs jauteisi tarsi šventovėje.  Tiesiai širdin krito Šv. Jurgio bažnyčios klebono Sauliaus Matulo linkėjimai branginti Viltį, Meilę, Ramybę, Tikėjimą.

Tradicija – dalytis džiaugsmu
Antrooji šventinio vakaro dalis prasidėjo teatralizuotomis giesmėmis. Tai  folklorinis ansamblis „Salduvė“ priminė senąsias nuotaikingas Kalėdų tradicijas. Tautiniai drabužiai, senoviniai instrumentai, paslaptingi užtarai-priedainiai nukėlė vienus į vaikystę, kitus – į egzotišką senovę.   Adventas  reikalauja susikaupimo, tad žvilgsniai nukrypsta į miniatiūrų ekspoziciją.

Kalėdinių miniatiūrų paroda – vienintelė Lietuvoje „Laiptuose“ rengiama jau 25 metus. „Belaukiant Kalėdų stebuklo –  šviesos, meilės, gerumo –  pravartu prisiminti, kad esame ne vien dėl savęs,  bet ir dėl kitų“,  – kalbėjo galerijos vadovė Janina  Ališauskienė. Ji kvietė pajausti, kokį Kalėdų stebuklą sukūrė trijų kartų menininkai iš Lietuvos ir Latvijos, priminė, kad miniatiūros ne tik džiugina akį, bet gali tapti ir miela dovana brangiam žmogui. Jos atliktos įvairia technika,  mažos formos kūriniuose atsispindi menininko gebėjimas koncentruoti mintis, skalsiomis išraiškos priemonėmis išsakyti potyrius, įspūdžius, atskleisti akimirkos grožį.

Paskelbtos parodos nominacijos, išdalintos dovanos. Gal taip sutapo, bet beveik visos nominacijos atiteko galerijos svečiams. Kalėdinio tapybinio debiuto „Laiptuose“ nominacija skirta Irinai Amosovai-Novikovai (Vilnius) už miniatiūrą, kuri telpa į delną, apdovanotas  Algis Klavinš iš Latvijos, jo kolegos Herberts Erbs nominacija  – „Medžiagos ir formos derinys“. Apdovanoti menininkai Birutė Kuicienė, Ilona Daujotaitė-Janulienė, Rimas Zigmas Vičiūnas, Gintaras Palemonas Janonis ir kt.

„Jau atvažiuoja šv. Kalėda, – paskelbė „Laiptų galerija“– šventės laukime prisiminkime tuos, kurie šalia, bet ne visada matomi. Advento laikotarpis – rodos, toks tamsus laikas gamtoje,  į sielą atneša šviesos.

Į viršų