Septintąjį kartą „Laiptų galerija“ minėjo Latvijos Nepriklausomybės dieną. Šįkart jai skirta paroda „Šiuolaikinė latvių akvarelė“. Eksponuoti 8  geriausių  kaimyninės šalies dailininkų darbai. Į parodos atidarymą atvyko Latvijos ambasadorius Lietuvoje dr. Einaras Semanis su žmona, parodos kuratorius Dainis Gudovskis, dailininkės pedagogės Irena Lūse ir Inese Silina, Baltų centro vadovė doc. dr. Regina Kvašytė. Parodos partneris – Latvijos akvarelininkų asociacija.

Pasidalyti menine laisve
Atidarydama parodą galerijos vadovė Janina Ališauskienė sveikino svečius iš Latvijos su 99-osiomis nepriklausomybės metinėmis, kvietė drauge pasidalyti menine laisve, nes menas yra kalba, suprantama be vertėjų, atskleidžianti mūsų tautų savitumą ir bendrystę. Šiauliečių folkloro grupė „Salduvė“ apdovanojo svečius lietuviškos duonos kepalu ir  gražia daina.

Ambasadorius E. Semanis kreipėsi į susirinkusius lietuviškai, priminė, kad abiejų tautų keliai į nepriklausomybę pareikalavo drąsos, kalbėjo apie abiem tautoms bendrą atsakomybę išlaikyti kultūros paveldą, dėkojo „Laiptų galerijai“, kad tokia svarbia proga skiriamas dėmesys Latvijos menininkams.

Nuo siužeto – iki abstrakcijų
Parodos autoriai – aštuoni žymiausi šiuolaikinės latvių akvarelės dailininkai, nuolatiniai Lietuvoje rengiamos tarptautinės akvarelės bienalės „Baltijos tiltai“ dalyviai: Dainis Gudovskis, Irida Lazdina, Irena Lūse, Anita Meldere, Baiba Priedyte, Inese Silina, Janis Spalvinš ir Ieva Spalvina.

Akvarelė yra savita ir išraiškinga tapybos technika. Parodos kuratorius prof. D. Gudovskis patikino, kad  ekspozicijoje – geriausių Latvijos akvarelininkų patys geriausi darbai, atskleidžiama   akvarelės vystymosi istorija, technikų kaita per du dešimtmečius. Galima išvysti įvairaus turinio akvarelių: nuo siužetinės iki abstrakčios, nuo lyrinės – iki ekspresyvios. Paroda aktuali tuo, kad tai plastikos, prasmės ir išgyvenimų jungtis.

Parodoje skaidriu mėliu akį patraukia Janio Spalvinš  ciklas „Linkėjimai Kristui Simeonidui“, žaismingomis spalvomis žavi, į kažkokią paslaptį vilioja D. Gudovskio kūriniai, ypač „Tarp įgūdžių ir Haribdos“.

Jaunystės šėlsmu, judesio aistra alsuoja Irenos Lūse „Šokis“, „Pilkas šokis“, „Rausvas šokis“. Dailininkė dirba Rygos dailės akademijoje, mėgsta tapyti pastele. Gal dėl to jos akvarelėse žmonių figūros tokios gyvos. Inesės Silinos akvarelės „Priemiestis“, „Labai svarbus asmuo“ ir kt. nukelia į keistą fantazijų pasaulį, realybės ribas vos vos pažymi pieštukas, bet jos nugrimzta akvarelės raizginiuose. Dailininkė moko vaikus Rygos dailės mokykloje, apdovanota už puikų pedagoginį darbą. „Kitaip nemoku, – sako menininkė, – ką bedaryčiau, atiduodu visą širdį.“

Abi dailininkės apgailestauja, kad Latvijoje akvarelės populiarumas  blėsta, todėl džiugina, jog lietuviai perima iniciatyvą, sakosi mielai dalyvaujančios  Kauno bianalėse.  

Pažinti ir suartinti
Apžiūrinėjant parodą, grožintis puikiomis latvių menininkų akvarelėmis puikią nuotaiką kūrė svinguojanti merginų grupė „The Ditties“. Linksmuose ritmuose dar labiau  išryškėjo latviškos  akvarelės savitumas, išskirtinumas, jos ryšiai su kitomis technikomis.

Akvarelė atsiskleidė kaip paslanki, naujas erdves kurianti. Kai kuriuose darbuose spalvinis sluoksnis tartum atsiplėšia nuo popieriaus, sukuria beveik skulptūrinį vaizdą, o kitų  akvarelių  pasaulyje tarytum išnyksta krypčių ir technologijų ribos. Taigi ši paroda – reikšmingas dailės pasaulio reiškinys, nes praplėtė mūsų pažintį su artimiausių kaimynų kūryba.
Antra, svarbu pajusti, kad mus sieja ne tik kultūriniai, bet ir istoriniai, politiniai ryšiai. Taigi džiaugtis ir švęsti Nepriklausomybę galime kartu.

2017 11 20 05

2017 11 20 06

2017 11 20 07

Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų