Vilniaus Gedimino technikos universiteto Kūrybinių industrijų fakulteto Pramogų industrijų katedros vedėjas doc. dr. Remigijus Venckus rubrikoje „Kultūros kirtis“ formuoja gerokai platesnį visuomenės kultūros įsivaizdavimą, apimantį ne tik meno parodas, koncertus, teatro spektaklius, etc. Jo straipsniuose nėra nė vienos kultūros sferos, kuri nebūtų jį sudominusi. „Kultūra yra žmogaus gyvenimo aplinka, kūrybos procesai, jos rezultatai, gyvenimo kaip naudingos veiklos įprasminimo intencijų, gestų ir pasekmių rezultatai“, – teigia doc. dr. R. Venckus. Daug keliaudamas ir pastebėdamas kultūros įvairovę, tarpstančią net mūsų šalyje, doc. dr. R. Venckus jau buvo parengęs straipsnį apie savitą muzikos festivalį „Visagino Country“. Šį kartą kviečiame skaityti naują interviu apie Visagine gyvenantį jaunimą. Skaitykite pokalbį su visaginiečiu Edvardu Griniuk.

Pažintis su pašnekovu  
Edvardas Griniuk yra kilęs iš Visagino, kuriame jis praleido visą savo vaikystę. Vėliau studijavo Vilniuje, baigė sveikatingumo ir grožio verslo studijas, dar vėliau specializavosi konditerijoje. Edvardas neslepia, kad gyvendamas Visagine visada troško pabėgti iš savo gimtinės, tačiau vėliau reziduodamas sostinėje suprato savo noro klaidingumą.

„Sostinėje buvo sunku. Kad galėčiau išgyventi, turėjau dirbti įvairius darbus ir, manyčiau, be aukščiausio išsilavinimo buvau pasiekęs neblogos pozicijos viešojo maitinimo srityje. Teko darbuotis kartu su įžymiu virtuvės specialistu R. Bolgovu, taip pat dirbti Beatos virtuvėje“, – atvirauja Edvardas.  

Jis pripažįsta iš anksto žinojęs, jog virtuvėje amžinai nedirbs. Tad jis išbandė savo galimybes kaip aktorius: po sėkmingo dalyvavimo keliose atrankose sėkmingai darbuojasi jaunimo serialo filmavimuose. Laisvu laiku Edvardas dalyvauja Erasmus+ jaunimo projektuose.  

Pokalbis apie gyvenimą Visagine  
– Edvardai, nuolatos gyvenate tarp Vilniaus ir Visagino. Visaginas man visada atrodė kaip tolima ir nepasiekiama šalis. Niekados neįsivaizdavau, kaip joje galima gyventi ir ką nuveikti. Kokiomis nuotaikomis gyvena Visagino jaunimas?
– Nesutinku su nuomone, kad Visaginas yra tolimas. Mūsų Lietuva nėra didelė šalis ir mūsų atstumai yra labai menki. Taip, Visaginas yra šiaurės rytų Lietuvos regione, bet kelionė iš sostinės užtrunka tik porą valandų.

Gyventi čia galima. Mūsų miestas dar yra labai jaunas ir nuolatos vystomas bei tobulinama infrastruktūra. Čia jaunimas tikrai turi ką veikti. Veikia puiki Č. Sasnausko menų mokykla, Visagino sporto centras, kuriame yra puoselėjama trylika sporto šakų (aerobika, sportinė akrobatika, baidarių ir kanojų irklavimas, biatlonas, slidinėjimas, boksas, futbolas, graikų-romėnų imtynės, krepšinis, lengvoji atletika, sportiniai šokiai, etc.).

Mieste puikiai veikia vaikų kūrybos namai, kur ugdomi jaunieji talentai. Sukurta ir speciali jaunimui atvira kūrybinė erdvė. Joje renkasi jaunimas diskutuoti, žaisti įvairių žaidimų, linksmintis. Tiesa, aš manau, kad jaunimas ne visuomet privalo ką nors veikti, kartais jis turi ir patinginiauti. Jaunystė skirta ne tik kūrybinėms veikloms, bet ir svajojimui.   
Visaginas yra išskirtinis tautinių mažumų miestas. Gyvena 43 skirtingų kultūrų atstovai. Todėl veikia Visagino kultūros centro tautinių kultūrų ir bendrijų namai. Čia kiekviena kultūra yra puoselėjama iš bendrų visuomenės paskatų.

Kiekvienais metais organizuojamas tautinių kultūrų festivalis „Rudeninės“. Jo tikslas – plėtoti ir reprezentuoti savitą tautinių mažumų kultūrą, užtikrinti pagarbų bendradarbiavimą, išlaikyti ryšius su savo tėvynėmis.   

Visagine taip pat yra organizuojamas monospektaklių festivalis „Atspindys“. Šiais metais buvo surengtas aštuntasis renginys. Per visą festivalio egzistavimo laikotarpį žiūrovai matė daugiau nei 70 profesionalių konkursinių spektaklių. Juos vertino tarptautinė komisija.

Na, ir kaip nepaminėjus paties žymiausio festivalio – „Visagino Country“, kuris šiais metais įvyko jau 24-ąjį kartą.

– Atominė elektrinė jau daug metų nebeparduoda energijos. Jos veikla stabdoma. Edvardai, prisiminkite tuos Naujuosius metus, nuo kurių prasidėjo elektrinės veiklos stabdymas. Kaip juos (Naujuosius metus) sutiko miesto bendruomenė ir kaip apie savo ateitį anuomet svarstė jaunimas?
– Atominės elektrinės uždarymas Visagino miestui buvo pats baisiausias dalykas, koks tik galėjo nutikti. Tie Naujieji metai buvo visai nešventiški. Vietinės televizijos eteryje buvo transliuojama uždarymo ceremonija.

Visi sėdėjo prie televizorių ekranų ir žiūrėjo ne LR Prezidento sveikinimo kalbą, o atominės elektrinės veiklos pabaigos pradžią. Naujieji metai buvo sutikti su ašara akyse. Daugelis tuo metu manė, kad Visaginas pavirs miestu vaiduokliu, kad nebeliks iš viso jokių darbo vietų, kad suvešės masinė emigracija…

Taigi, dalis gyventojų emigravo. Jie pasirinko gyvenimą didesniuose miestuose arba išsikraustė į kitas šalis…  

– Ar pradėjus stabdyti atominės elektrinės veiklą, pasikeitė vietinė darbo rinka? Ar išaugo nedarbas? Kaip ir ką veikia jaunimas Visagine?
– Nedarbo problema buvo ir lieka aktuali. Juk buvo uždarytas didžiausias verslo ir technologijų objektas šalyje. Atominėje elektrinėje dirbo nemažas skaičius Visagino gyventojų.

Tačiau atsirado ir visiškai naujų darbo sferų, tokių kaip „Visagino linija“. Čia ir dabar yra gaminami baldai. Jie sėkmingai eksportuojami į užsienį, o pagrindinis įmonės partneris yra švedų gigantas „IKEA“.  

Deja, iš miesto jaunimas traukiasi, nes negalima gauti aukštojo išsilavinimo, o vėliau ir gerai apmokamo darbo. Tapo normali tradicija, baigiant gimnaziją, planuoti savo emigraciją arba į didesnius Lietuvos miestus, arba į užsienį.  

– Visaginas įsikūręs labai gražiame kraštovaizdyje. Pirmiausia šį straipsnį skaitys Šiaurės Lietuvos gyventojai, todėl papasakokite, kodėl vertėtų atvykti į Visaginą, ką jame galima aplankyti ir pamatyti.
– Visaginas – tai miestas ežerų akelėmis mirgančiame miške. Čia vos ne kiekviename kieme žalias keteras kelia pušys, o jų šakų užuovėjoje žydi gausybė aromatingų gėlynų.

Miestą projektuojant ir planuojant buvo išsaugota daug laukinės gamtos. Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad miestas yra jaunas ir judrus, tačiau vakarėjant jį apgaubia tokia tyla, kokios nėra sostinėje. Vasarą viskas kvepia miškais ir žolynais. Gyvename tikrai unikaliame kraštovaizdyje – gamtos ir žmogaus sukurtoje sintezėje.

Miestas statėsi ant Visagino ežero kranto. Tad į Visaginą atvykusių gamtos mylėtojų akį džiugina ir natūrali, ir žmogaus koreguojančios rankos paliesta aplinka. Veikia puikus miesto pliažas, įrengta šiuolaikiška valčių prieplauka. Argi ne puiku – keli žingsneliai nuo ežero ir tu jau miške, o miškai Visagino apylinkėse dosnūs uogų ir grybų. Tingiems poilsiautojams yra įkurtos poilsio aikštelės, skirtos iškyloms. Jose suformuoti ugniakurai. Taip pat veikia ir naujai įrengtas šiuolaikiškas kempingas.

Po Visaginą galima keliauti ir keliauti bei aplankyti daugiau kaip šimtą ežerų ir ežerėlių. Tai puikios vietos poilsiui, žvejybai, sportui. Čia miestiečių protas nurimsta tiek vasarą, tiek ir žiemą.  

– Edvardai, kur jūsų širdis labiau linksta ateityje gyventi? Vis dėlto Vilniuje ar Visagine? Kodėl? Taip pat noriu paklausti apie jūsų tolimesnius gyvenimo planus Visagino mieste.
– Nors mano širdis labiau linksta gyventi Visagine, tačiau šiandien man labai sunku pasakyti, kur aš apsistosiu ateityje. Aš dedu daug pastangų, kad galėčiau pasilikti šiame mieste.

Nors Vilnius ir yra tobulas miestas, bet man visada norėjosi grįžti į Visaginą. Šiuo metu bandau kurti savo gyvenimą puikioje gamtos apsuptyje. Visaginas yra mažas, kompaktiškas ir patogus. Greitai galima pasiekti bet kurią lokaciją ir sutvarkyti bet kokį reikalą.

Į Visaginą dažnai atvažiuoja visi mano brangūs draugai ir giminaičiai. Kartu su jais man labai džiugu praleisti laiką gamtoje ir keliauti miško takais aplink miestą.  

Nors aš ir suprantu, kad ateityje galbūt teks migruoti tarp dviejų miestų, tačiau Visagino apylinkėse planuoju įsigyti žemės sklypą ir statyti namą. Aš suprantu, kad gyvenimas bute visiškai ne man. Mėgstu daug laiko praleisti gamtoje.

Kita vertus, Visagine norėčiau pradėti ir kaimo turizmo verslą. Gal net pavyktų sukurti ir puoselėti nemažai darbo vietų bei taip prisidėti prie Visagino ekonominio stiprėjimo.  

– Dėkoju už nuoširdų pokalbį. Linkiu įgyvendinti savo svajonę Visagino mieste ir jo apylinkėse. Skaitytojams primenu, kad mano kritikos tekstus, parengtus ir publikuotus 2002–2017 m., galite skaityti elektroniniame archyve www.culture.venckus.eu. Apie mane, mano kūrybą ir akademinę veiklą galite sužinoti apsilankę asmeninėje svetainėje www.venckus.eu, su mano fotografo veikla galite susipažinti – www.foto.venckus.eu, o apie mano skaitomus seminarus galite sužinoti www.seminar.venckus.eu. Labai tikiuosi sulaukti skaitytojų komentarų ir patarimų, kuriuos galite pateikti el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Į viršų