Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriuje lapkričio 13 d. 14 val. – susitikimas su animacinio kino režisieriumi Valentu Aškiniu „Užburianti animacija. nuo „Dėdės miego“ iki „Aukso žirgo“ – paskaita „Animacija – tarp meno ir technologijos“.

V. Aškinis – animatorius, režisierius, prodiuseris, vienas žinomiausių animacijos žanro propaguotojų Lietuvoje. V. Aškinio kaip kino mėgėjo „karjera“ prasidėjoi gimtajame mieste, Šiauliuose dar 1976-aisiais, o po kelerių metų dirbant Respublikinėje jaunųjų technikų stotyje animatorių būrelio vadovu.  Dabar V. Aškinis – vienas aktyviausių animacijos žanro propaguotojų Lietuvoje. Jis yra tarptautinio animacinių filmų festivalio „Tindirindis“ įkūrėjas, generalinis šio festivalio direktorius. Dėsto animacijos meną Vilniaus Statybos ir dizaino kolegijoje. Valentą Aškinį puikiai prisimena Lietuvos televizijos vaikų programos „Labanakt vaikučiai“ gerbėjai. Jo sukurta užsklanda „Dėdė miegas“ kviesdavo žiūrėti laidą, o vėliau migti visos Lietuvos vaikus. Valento Aškinio režisuotas ir animuotas filmas, apie 10 metų su tarptautine kūrybine komanda kurtas „Aukso žirgas“, buvo nominuotas „Sidabrinei gervei“ ir varžėsi 2014 m. geriausių Metų kino filmo kategorijoje.

Valentas dar būdamas moksleivis Šiauliuose kūrė filmus Šiaulių vaikų klubo „Vostok“ kino studijoje „Sakalas“. Buvusi vaikų klubo „Kibirkštis“ organizatorė Genutė Čeilutkienė prisimena entuziastingų mokinių trijulę, įkūrusią kino būrelį, kai jokios animacinių filmų kūrimo metodikos nė nebuvo. Atėję prašė popieriaus, dažų, projektorių, kameros. Ir viską kūrė patys, ir idėjų buvo šimtai. Taip standartiniame namo rūsyje gimė nuosavas kino teatriukas, kur sukdavosi ir tarybinių laikų animaciniai filmukai („Na palauk“), ir pirmieji debiutiniai siužetai, sukurti netoli Bubių, indėniškos dvasios persmelkti.

Dalyvavimas Šiaulių zonos mėgėjų  festivalyje su „Taikos pypke“ buvo pirmas bandymas pristatyti savo debiutinį vaidybinį filmą. Ir nors baigtos studijos Vilniuje prognozavo tik inžinieriaus projektuotojo kelią, V. Aškinis pasuko į animaciją. 1984 m. dirbo dailininku animatoriumi Užsakytinių filmų studijoje, vėliau šios studijos režisieriumi ir dailininku animatoriumi. Kaip dailininkas animatorius dirbo Lietuvos kino studijos filmuose. 1991 m. kartu su operatoriumi, animacinių filmų kūrėju Antanu Abromaičiu įsteigė animacinių filmų studiją „Vilanima“.

Jums knieti sužinoti, kiek pastangų, talento ir pinigų kainuoja animaciniai filmai, kokį animacijos pasaulį sukuria praeities ir ateities technologijos? Klauskite Valento Aškinio.

Į viršų