Lapkričio 10 d. 18 val. „Laiptų galerijoje“ festivalio „Verbum musicale“ vakaras „Tiems, kurie neprašę gavo ir jau žino…“. Oskaro Milašiaus (1877 – 1939) tekstus skaito aktorė Dalia Michelevičiūtė, groja Valstybinis Vilniaus kvartetas.

Dalia Michelevičiūtė – ir žiniasklaidos, ir kritikų ne kartą išrinkta geriausia aktore, pelniusi „Sidabrinės gervės“ bei „Metų autoriteto“ apdovanojimus. Ji, skaičiuojanti tris dešimtis metų teatro scenoje ir daugiau nei pusšimtį vaidmenų teatro ir kino scenose – ne pirmą kartą „Laiptų galerijos“ renginiuose, pamilta, laukiama šiauliečių. D. Michelevičiūtė – ir scenos kalbos ir aktorinio meistriškumo dėstytoja, laisvalaikiu – ir pramoginių šokių šokėja,  dabar praktikuojanti linijinius šokius.

Pasak šiemet savo jubiliejų mininčios aktorės, darbas – tai tarsi kelionė, kurioje atsiskleidžia visas žmogus. Santykiai tarp žmonių ir gebėjimas susikalbėti – patys brangiausi dalykai. Kartais menas yra pakęsti vienam kitą ir gebėjimas mylėti. Mes patys keičiamės, o buvimas scenoje visada yra nuotykis, kupinas atradimų. Aktorė datų, skaičių nesureikšmina: „Dažnai kreipiame dėmesį į išorinius įvykius: kada ir kur vykome, vaidinome, kūrėme, kokių apdovanojimų sulaukėme. O esminiai dalykai sprendžiasi žmogaus širdyje, sąžinėje, pasirinkimuose. To vidinio žmogaus niekas nemato, tik Dievas ir tu, bet dažniausiai čia sprendžiasi ne tik laikinasis, bet ir amžinasis žmogaus likimas.“

D. Michelevičiūtė gimė 1967 m. balandžio 17 d. Kaune, mokėsi Vilniaus universitete, ten įgijo lietuvių kalbos ir literatūros specialybę. Vėliau studijas tęsė Lietuvos muzikos akademijoje (aktorinio meistriškumo katedroje), turi menų magistro laipsnį. Dirbo su garsiausiais Lietuvos režisieriais, filmavosi kine. D. Michelevičiūtė yra „A“ kategorijos balinių šokių šokėja. Dalyvauja teatrinėse improvizacijose (theatre sports).

Nuo 1988 metų su teatro gastrolėmis apsilankė Estijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Italijoje, Suomijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, JAV, Kanadoje, Kolumbijoje, Portugalijoje, Austrijoje, Vokietijoje. Šiuo metu – Lietuvos Nacionalinio dramos teatro aktorė.

Valstybinis Vilniaus kvartetas kūrybine veikla pulsuoja bene penkis dešimtmečius. Kvarteto debiutas – 1965 metais. 1972 m. laimėjo aukščiausią kvartetų konkurso Lieže (Belgija) apdovanojimą, 1973 m. jam buvo suteiktas Valstybinio Vilniaus kvarteto vardas. Kolektyvas pelnęs  valstybinę premiją, taip pat Lietuvių fondo (JAV) kultūrinę muzikinę dr. Antano Razmos, Lietuvos nacionalinę, Baltijos Asamblėjos premijas, 2012 m. už nuopelnus kultūrai kvartetas apdovanotas Šv. Kristoforo statulėle. 2013 m. ansamblis atstovavo Lietuvai mūsų šalies pirmininkavimui Europos sąjungos Tarybai skirtuose koncertuose Egipte ir Prancūzijoje. Viena pagrindinių ansamblio misijų – ryškinti savo bendravardį miestą pasaulio žemėlapyje. Vilniaus kvartetas apkeliavo daugiau kaip 50 šalių. Koncertavo Niujorko „Carnegie Hall“ ir „Merkin Concert Hall“, Maskvos konservatorijos, Sankt Peterburgo filharmonijos, Leipcigo , Vienos , Amsterdamo,  Miuncheno, Toronto, Zalcburgo ir kitose prestižinėse salėse. Jis griežė su žymiais lietuvių ir užsienio atlikėjais T. Nikolajeva, M.Pletniovu, L. Isakadze, V. Tretjakovu, D.Geringu, Ph. Mulleru, J. Bašmetu ir kitais. Kolektyvas kasmet pateikia klausytojams naujų partitūrų. Tradicinio klasikinio, romantinio kvarteto specialistai nemažai dėmesio skiria ir šiuolaikiniam repertuarui. Didžiuliame – 450 kūrinių repertuare yra daugiau kaip 150 šiuolaikinių užsienio autorių, apie 100 Lietuvos kompozitorių opusų (pusė jų parašyta specialiai šiam muzikų kolektyvui). Gebėjimas perprasti skirtingų epochų ir stilių muziką padeda Vilniaus kvartetui atskleisti subtiliausius niuansus interpretuojant Haydną, Beethoveną ir Brahmsą ar Schulhoffą ir Schnittkę, Schönbergą ar Cage’ą. Lietuvoje, Rusijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Suomijoje, Švedijoje, Didžiojoje Britanijoje, JAV išleista per 40 jo vinilinių ir kompaktinių plokštelių.

Į viršų