Akmenės krašto muziejuje atidaryta tautodailininkės Angelės Steponavičienės darbų paroda. Eksponuojami karpiniai išsiskiria kruopštumu ir smulkių detalių gausa, apgalvotomis kompozicijomis, lietuvių liaudies dekoratyvinių motyvų pritaikymu. „Kiekvienas žmogus skirtingą grožį kuria. Man reikia, kad būtų liaudiška, lietuviška“, – tokiais žodžiais parodos autorė pristato savo kūrybą.

A. Steponavičienė gimė 1945 m. vasario 14 d. Trumpaičių kaime (Joniškio r.). Įgijusi ikimokyklinio auklėjimo pedagogikos ir psichologijos specialybę, dirbo auklėtoja-metodininke darželyje.

Tautodailininkės karpiniai žavi motyvų gausa: bundančios gamtos, šviesos simboliai ir ornamentai (paukščiai, žiedai, saulė, angelai), vaikystės prisiminimai (su tėveliu lankytas malūnas, gegužinių atgarsiai) ir kt. Autorė mėgsta naudoti žvakių motyvą, varpus, pasagas, žvaigždes – šviesos, išminties ir laimės ženklus, darbai suspindi sakralia atmosfera, kruopščiu karpinio piešiniu perteikiamos tautinės tradicijos. Pakylėtą nuotaiką ir kompoziciją padeda sustiprinti karpiniams parinkti sodrūs fonai.

Parodos autorė susidomėjo karpiniais prieš 15 metų. Karpinių ažūrai, pasak jos, įsismelkė į širdį, palietė protą, sujudino jausmus – tuo ir pradėjo gyventi... Kas netilpo dainose, kurias Angelė dainavo, tą sudėjo į popierių.

Didelė dalis tautodailininkės kūrybos yra taikomojo pobūdžio karpiniai: tradicinės popierinės užuolaidėlės, lentynų papuošalai, servetėlės. Jais Angelė susidomėjo vos prieš keletą metų, tačiau būtent už šiuos karpinius tautodailininkei suteiktas tautinio paveldo sertifikatas.

Nemenką eksponuojamų darbų dalį sudaro įvairūs lininiai papuošalai su Saulės ašaromis vadinamu gintaru ir pajūrio akmenėliais. „Viskas prasidėjo mezgimu, nėrimu. Kiek prinerta, primegzta, papuošta... Ir tik vėliau, kada įsimylėjau gintarą, liną, iš jų pradėjau papuošalus daryti. Daug laiko užėmė gražių akmenukų, šakų, šakelių ieškojimas, o tik po to – jų panaudojimas“, – apie papuošalų kūrimą pasakojo Angelė.

A. Steponavičienė jau susilaukė pripažinimo ir gali pasigirti įvairiausiais raštais ir diplomais. 2010 metais Angelė ėmėsi sudėtingesnio ornamento karpiniais – užuolaidėlėmis ir gavo tautinio paveldo sertifikatą. Karpinių meistrė dalyvauja įvairiose parodose: 2013 m. respublikinėje konkursinėje liaudies meno parodoje „Aukso vainikas“ Šiaulių apskrities vaizduojamosios dailės srityje laimėjo I-ąją vietą, o šiemet jos darbai buvo atrinkti ir į respublikinę liaudies meno parodą.

Paroda Akmenės krašto muziejuje veiks iki lapkričio 15 d.

Į viršų