Rugsėjo 22 d. 19 val. Žaliūkių malūnininko sodyboje vyks rudens lygiadienio ir Baltų vienybės dienos minėjimas.

Rugsėjo 22-ąją kiekvienais metais minimas rudens lygiadienis (mat tuo laiku pažymime astronominę rudens pradžią, o diena vėl susilygina su naktimi). Pasitikdami artėjantį rudenį ir dėkodami už gerą derlių, sudeginsime saulės, medžio, ožio simbolius. Kūrendami laužą, prisiminsime senuosius rudens lygės papročius: ugnį, išneštą iš trobos per Kupolines, per vasarą įvairių švenčių metu degusią malūnininko sodybos laužavietėje, iš laukų vėl parnešime į malūnininko trobą ir įkursime krosnį. Laukdami uždegamo laužo, galėsime žaisti senoviškus žaidimus. Kas nesušils žaisdamas, tuos tikrai sušildys muziejininkų išvirta gardi ir kvapni žolelių arbata.

Tą pačią dieną švenčiama ir Baltų vienybės diena. Jos proga, kaip ir daugelyje Lietuvos, Latvijos ir kitų pasaulio vietų, prie Žaliūkių vėjo malūno 20 val. uždegsime baltų vienybės sąšaukos laužą. Ugnis – ženklas, kad esame. Ugnies uždegimas vienu metu – mūsų visų vienybė.

Kadaise ugnies sąšauka ant piliakalnių kvietė vienytis kovai – ginti savo žemes, gyvastį, kultūrą ir gyvenimo būdą. Nepaisant valstybes skiriančių ribų, po pasaulį pasklidusius baltų palikuonis vienija istorija, iš protėvių paveldėta pasaulėžiūra, gyvi papročiai. Vienybė padėjo tautoms išlikti ir išgyventi tūkstantmetę istoriją, todėl vienu metu uždegama ugnis įgyja naują prasmę.

Į viršų