Rugpjūčio 4 d. 16 val. Šiaulių dailės galerijoje atidaroma puikiai Europos meno pasaulyje žinomos latvių menininkės Li Bond / Lienos Bondare paroda „Season 1 ----> episodes“. Paroda veiks iki rugsėjo 2 d.

Autorė savo kūrybos cikle, kuriame netrūksta saviironijos ir kurio pavadinimas užsimena apie antrojo ciklo tikimybę, atskleidžia 11 metų trukmės darbo retrospektyvą. Parodoje eksponuojami darbai ir darbų ciklai buvo sukurti 2005–2016 m. laikotarpiu. Reikšmingiausi iš jų – tai intymusis „Investigation“ (liet. „Nagrinėjimas“) ir užsienyje pripažinimo sulaukęs „Kunst > everyday nothing” (liet. „Menas > kasdienės smulkmenos“), atskleidžiantis menininkei įprasto stiliaus pokyčius, naujos formos paieškas ir tam tikrą perėjimą nuo plokštumoje daugiasluoksne šilkografijos technika vaizduojamų darbų prie technikos, kurią jungia erdvės, meno kūrinių ir žiūrovų sąveika.

Tarp autorės ilgalaikės kūrybos ir ciklo, susidedančio iš tarpusavyje nesusijusių, bet tam tikru stiliumi pasižyminčių epizodų, egzistuoja tam tikri panašumai. Vidinės ciklo istorijos dinamiką suprasti galima tik peržiūrėjus visus epizodus. Taigi, atrinksiu ir į ciklą sudėsiu tuos darbus, kurie iki šiol buvo matomi tik kai kuriuose epizoduose, tikėdamasi, kad taip įgysiu naujos patirties dirbant su didesnėmis ir sudėtingesnėmis formomis.

Li Bond (Liena Bondare) gimė 1980 m. Alūksnėje, Latvijoje. 2006 m. ji įgijo dailės magistro kvalifikaciją ir gavo Vilhelmo Purvičio vardinę stipendiją už diplominį darbą Latvijos dailės akademijoje. Iki šios dienos Liena yra surengusi devynias asmenines meno parodas, įskaitant asmenines ekspozicijas galerijoje „Māksla XO“ (2013 m.), Rygos meno erdvės salėje „Intro“ (2011 m.) Latvijoje, Vokietijoje esančioje galerijoje „Kulturspiecher Dorenthe”, festivalio „Munsterland“ 4-osios dienos (2008 m.) metu. Autorė taip pat dalyvavo daugybėje grupinių parodų, atvykstantiems menininkams organizuojamose parodose ir projektuose tiek Latvijoje, tiek užsienyje, įskaitant parodas KUMU meno muziejuje Taline (Estija), meno galerijoje „Vartai“ Vilniuje (Lietuva), meno galerijoje „Novas“ Londone (JK), Horsto Janseno muziejuje Oldenburge (Vokietija), Šiuolaikinio meno galerijoje Opolėje (Lenkija) bei Krokuvos šiuolaikinio meno muziejuje (Lenkija). Nuo 2004 m. Liena Bondare sudalyvavo net keliuose tarptautiniuose grafikos konkursuose – 13-ojoje ir 15-ojoje Talino grafikos trienalėse, 2012 m. Krokuvoje vykusioje Tarptautinėje grafikos trienalėje bei Kvebeke rengiamoje Tarptautinėje šiuolaikinės grafikos bienalėje. 2012 m. Lienos darbas „Kunst >everyday nothing“ buvo apdovanotas Torrente Ballester centre vykusios ceremonijos „22 Premio Internacional de Gráfica Máximo Ramos 2012“ žiuri garbės prizu bei užėmė 3-iąją vietą Kaune vykusioje 1-ojoje tarptautinėje grafikos bienalėje.

Liena Bondare buvo viena iš organizatorių ir pagrindinė kuratorė, atstovavusi Latvijos pristatytai ekspozicijai „Et nuit illumina la nuit“ (liet. „Ir naktis apšviečia naktį“) šiuolaikinio meno parodoje „Baltų menas“, kuri vyko 2008 m. Paryžiaus tarptautinio meno centre (Prancūzija), bei pagrindinė šiuolaikinės grafikos meno parodos „Power and man“ (liet. „Galia ir žmogus“), vykusios 2006 m. Londone (JK) meno galerijoje „Novas“. Ji taip pat vadovavo ir prižiūrėjo 12 kitų parodų Latvijoje bei užsienyje.

Nuo 2005 m. menininkė dėsto dailę Rygos dizaino ir menų mokykloje, o 2006-2009 m. dėstė šilkografiją Latvijos dailės akademijoje. Jos darbai eksponuojami Frans Masereel grafikos centre (Belgija), Latvijos nacionaliniame dailės muziejuje bei Daugpilio Marko Rothko meno centre (Latvija). Liena Bondare gyvena ir dirba Rygoje, Latvijoje.

Į viršų