Šiaulių kultūros centre „Laiptų galerija“ vykusioje spaudos konferencijoje pristatytas rugpjūčio 2–5 d. vyksiantis tradicinis festivalis „Šiaulių Monmartro Respublika 2017“, kurio pagrindinė tema yra miestas. Šis 14-asis festivalis pateikia naują koncepciją, kuri pritrauks tiek Šiaulių gyventojus, tiek miesto svečius, o pagrindinis festivalio šūkis – „Savas tarp svetimų. Gebėk priimti“.

Į festivalį kviečiami yra visi, kuriems reikia dailės, poezijos ir muzikos – ir norima, kad visi jaustųsi savi, o ne svetimi. Laisvė, kūrybiškumas, tikėjimas, pasitikėjimas, monmartriška dvasia ir tolerancija – pagrindinės idėjos „Šiaulių Monmartro Respublikos 2017“ festivalyje, kuriame dalyvaus 24 menininkai.

„Tai, ką darome, yra reikalinga ir svarbu“
Šis „Šiaulių Monmartro Respublika 2017“ festivalis vyks jau 14-ąjį kartą. Festivalio organizatorė  Šiaulių miesto kultūros centro „Laiptų galerija“ direktorė Janina Ališauskienė atskleidžia paslaptį, kaip pavyko tiek metų išgyventi šiam šiauliečių pamėgtam renginiui.

„Labai padėjo mūsų pačių organizatorių tikėjimas, kad tai yra reikalinga ne tik mums, bet ir atsigręžia į tuos, kam to reikia. Kuo tiki, tas ir įvyksta, tą gali padaryti. Yra 100 proc. tikėjimas, kad tai, ką darome, yra reikalinga ir svarbu“, – teigė J. Ališauskienė.

Tarptautinis festivalis sukvies gausų būrį itin ryškių menininkų. Tie, kurie dalyvaus festivalyje, yra kviečiami pagal tai, ar jie yra įdomūs šiauliečiams. Tad kiekvienais metais yra atnaujinamas jų sąrašas.

Festivalis prasidės teatralizuotu pasirodymu
Festivalyje pagrindinis akcentas bus tradiciškai pleneras, kuriame dalyvaus 24 menininkai iš Lietuvos, Latvijos ir Olandijos. Iš jų pirmą kartą dalyvaus Mindaugas Šnipas, Daiva Kairevičiūtė, Lina Beržanskytė-Trembo, Mindaugas Juodis, Antanas Obcarskas, Balys Tuskėnas, Antanas Šeronas iš Lietuvos, Martinš Krūminš iš Latvijos ir Elsiet de Groot iš Olandijos. Įsitikinta, kad šis festivalis-pleneras kiekvienais metais tampa vis svarbesnis, įsilieja į festivalio dalyvių ir lankytojų gyvenimus.

Festivalis prasidės rugpjūčio 2 d. 18 val. teatralizuotu pasirodymu „Laiptų galerijos“ sode. Čia vyks Šiaulių pučiamųjų orkestro (meno vadovas Sigitas Vaičiulionis, dirigentas Gediminas Brūzga) ir Juozo Anužo (tenoras) koncertas. Taip pat bus atidaryta Žibunto Mikšio (1923–2013) grafikos ir Mindaugo Šnipo skulptūrų paroda, pristatyti dailininkų plenero dalyviai, šėlios mimai. Be dailės festivalio neatsiejama dalis bus muzika ir poezija.

Kitą dieną Šventojo Jurgio bažnyčioje vyks poezijos ir muzikos vakaras „Ar ne kalba – poezijos esmė?“ Jono Mačiulio-Maironio tekstus skaitys Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorius Egidijus Stancikas, o Čiurlionio kvartetas atliks V. A. Mocarto ir K. A. Debiusi kūrinius.

Visai kitokia diena bus rugpjūčio 4-oji: vėlų vakarą džiazuos Petro Vyšniausko trio (Petras Vyšniauskas, Saulius Šiaučiulis, Dominykas Vyšniauskas) koncerte „Rugpjūčio žvaigždė“, vėliau tos dienos vakaras baigsis šviesų performansu ir videoprojekcija „Lietuvos arsininkai“ „Laiptų galerijos“ sode.

Šeštadienis – pėsčiųjų gatvėje
Rugpjūčio 5-ąją d. renginiai daugiausia vyks Šiaulių miesto pėsčiųjų bulvare. Prie P. Višinskio paminklo dailininkai kurs kūrinius, kurių pagrindinė tema bus „Miestas“, bendraus su miestiečiais ir miesto svečiais. Bulvare pasklis prancūziška muzika, pasirodys mimai, gyvos skulptūros, bus galima paskanauti prancūziškų patiekalų, gėrėtis modernaus meno centro ekspozicija „Ale Pompidou“.

Taip pat tą dieną dėmesys bus skiriamas ir poezijai. Šalia „Žiburio“ knygyno Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorė Monika Šaltytė skaitys Mindaugo Nastaravičiaus, Eugenijaus Ališankos, Rimanto Kmitos, Sigito Parulskio, Jurgos Ivanauskaitės ir Vitalijos Pilipauskaitės-Butkienės tekstus.

Plenere sukurti dailininkų darbai bus pristatyti parodoje „Miestas“. J. Ališauskienė teigia, kad daugelį žiūrovų sudomina  renginiai, kurie vyksta Šiaulių miesto bulvare. Kita dalis susirenka į „Laiptų galerijos“ sodą, kuriame galima pasiklausyti muzikos, pasižiūrėti menininkų darbų. Mažiau sudomina renginiai, susiję su poezija.

„Laiptų galerijos“ kultūrinės veiklos, komunikacijos ir rinkodaros vadybininkė Asta Stankūnienė teigia, kad festivalis yra tuo ypatingas, jog jis išlaiko plenero tradiciją – visada vyksta prie Šiaulių miesto kultūros centro „Laiptų galerija“, P. Višinskio paminklo ir Šiaulių miesto pėsčiųjų bulvare. Bendraujant su įvairiais žmonėmis, miesto svečiais yra išlaikomi ir kertiniai dalykai: muzika, literatūra ir dailė.

O J. Ališauskienė pabrėžia, kad literatūra yra naujas segmentas, kuris šiais metais veiks šalia „Žiburio“ knygyno.

„Dailės pleneras evoliucionavosi, keitėsi, kiekvienais metais atsiranda vis kažkas naujo. Menininkų skaičius per pastaruosius metus vis didėja. Kilo klausimas, ar tai apskritai yra pleneras, kurio kūrybinis procesas yra parodomas. Išskirtinumas yra tas, kad pleneras yra viešas ir jis yra mieste. Visi yra raginami bėgti, todėl mes siūlome galimybę atsiriboti nuo savo darbų, rūpesčių ir sustoti. Dirbame vardan meno, kultūros ir Lietuvos “, – teigė J. Ališauskienė.

Profesionalumas ir estetika
„Kiekvienais metais aš pristatydavau festivalį, tardavau įžanginius žodžius, tačiau šiais metais tai padarys Asta“, – kaip vieną iš festivalio naujovių pamini „Laiptų galerijos“ direktorė J. Ališauskienė.

Kita festivalio naujovė bus ta, kad ne tik plenero dailininkai, bet ir miesto menininkų bendruomenė turės galimybę pabendrauti su Mindaugu Šnipu. Išklausyti jo kūrybos kelio istoriją, sužinoti naujų dalykų.

Renginių organizatorius Ričardas Jakutis teigia, kad jam „Šiaulių Monmartro Respublikos 2017“ festivalis asocijuojasi su dviem dalykais: profesionalumu ir estetika.

R. Jakutis papasakojo savo pokalbį su latviais: „Teko kalbėtis su latviais, tai jie stebisi, kad tokie keturi stiprūs latvių menininkai Aldis Klavinš, Inta Klasonė, Martinš Krūminš, Ieva Caruka gali būti viename plenere. Latvijoje tai yra suvokiama kaip neįmanomas reiškinys“, – sako R. Jakutis. Estetika R. Jakučiui asocijuojasi su kameriniais dalykais, kuriuose ji labai tiksliai atsiskleidžia be prašmatnių dalykų. Taip pat R. Jakutis išskiria, kad Šiaulių miestas buvo pirmasis, kuris pradėjo tokio tipo festivalį organizuoti.

2017 07 26 14

„Laiptų galerijos“ direktorė J. Ališauskienė pabrėžia, kad literatūra vis dar yra naujas segmentas šiame festivalyje.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų