Liepos 21 d. 18 val. Chaimo Frenkelio vilos parke vyks XIV tarptautinio Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalio renginys – senosios muzikos ansamblio „Jacaras“ (Lenkija) koncertas „Nepažinta Ispanija“. Scenoje pasirodys Piotr Zaleski (Kanarų salų gitara), Mateusz Ławniczak, Łukasz Oleszek, Martin Złotnicki (gitaros), Łukasz Figiel (bosinė gitara) ir vokalistė iš Meksikos Julieta Gonzalez de Springer.

Valstybės dieną įspūdingai atidarytas festivalis neleis nuobodžiauti visą vasarą – lankytojų laukia dar šeši profesionalaus meno pasirodymai. Šį penktadienį koncertuojantys atlikėjai – Lenkijos ansamblis „Jacaras“ su charizmatiškąja vokaliste iš Meksikos Julieta Gonzalez de Springer priešakyje – praėjusių šimtmečių šokius prikels naujam gyvenimui ir vilos parką pripildys Viduržemio jūros regiono dvasios. Susirinkusieji išgirs Gasparo Sanzo, Lucaso Ruizo de Ribayaso, Francisco Guerau ir kt. autorių kūrinius.

„Jacaras“ susibūrė 2009 m., kai Karolio Lipinskio muzikos akademijos (Vroclavas, Lenkija) profesorius Piotras Zaleskis suvienijo kelis šios akademijos gitaristus – esamus ir buvusius auklėtinius, tapusius ansamblio pagrindu. Po trejų metų prie jų prisijungė dainininkė Julieta Gonzalez de Springer. Ansamblio pavadinimas buvo pasirinktas neatsitiktinai – žodis „jacaras“ įkūnija ispaniškas dainas, kurias teatro spektaklių pertraukų metu atlikdavo solistas su instrumentiniu pritarimu. Neretai tokius pasirodymus lydėdavo įvairūs šokiai.

Ansamblio įkūrėjas prof. Piotras Zaleckis atskleidžia, kad „tokie šokiai, kaip tarantela, fandango, folia ne tik išliko iki mūsų laikų, bet ir atliko labai svarbų vaidmenį muzikos istorijoje. Kai kuriuos ispaniškojo Baroko šokius vietinės bendruomenės sugebėjo išsaugoti, tarkime, canario, vis tik, daugelis jų liko užmarštyje – mariona, kumbia. Pagrindinis bruožas, vienijantis šiuos šokius, yra išskirtinis ir įvairus ritmas, kuris vėliau, jau XIX a., tapo muzikos stiliaus, šiandien žinomo kaip flamenko, pagrindu“.

Ansamblio „Jacaras“ repertuarą sudaro XVII–XVIII a. ispaniškojo Baroko šokių kompozicijos, kurios aranžuojamos ir pritaikomos šiuolaikiniams instrumentams. Kolektyvo nariai groja įvairiomis gitaromis, tarp jų – Lietuvoje mažiau girdėta tradicine penkiastyge Kanarų salų gitara.

Nors Ispanija sunkiai įsivaizduojama be flamenko, senosios muzikos ansamblis įsitikinęs, kad žiūrovai turi pažinti ne tik jį, bet ir ispaniškąjį šalies Baroką, todėl XIV tarptautinio Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalio dalyviai išgirs kitokias, ne ką mažiau užburiančias ispaniškas melodijas.

Į viršų