Maždaug 250 jaunųjų muzikantų iš Lietuvos, Latvijos ir Didžiosios Britanijos muzikos mokymo įstaigų pasirodė Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos scenoje. Ketvirtąjį kartą įvykęs tarptautinis kamerinių ansamblių festivalis-konkursas „Fiori musicali“ sulaukė 45 įvairios sudėties kamerinių ansamblių ir orkestrų iš 19 muzikos ir meno mokyklų.

Jaunųjų muzikantų pasirodymus vertino profesorius  Raimondas Butvila, profesorius Kazimieras Kanišauskas ir šio festivalio-konkurso sumanytoja, viena iš organizatorių smuiko mokytoja ekspertė Nijolė Prascevičienė. Renginyje taip pat dalyvavo buvusi Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos auklėtinė  smuikininkė Augustė Emilija Janonytė, kuri šiuo metu studijuoja Londono karališkajame muzikos koledže. Ji pasirodė drauge su savo bendrakursėmis Jenny Clarke (fortepijonas) ir Harriet Butterworth (violončelė) susibūrusios į kamerinį ansamblį „Tempus trio“.

Tikra muzika – žavi
Tik užsukus į  Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos erdves, visur skamba muzika – klasėse, mokyklos koncertų salėje, nepaleisdami iš rankų savo instrumentų eilės repetuoti laukia jaunieji ansamblių dalyviai. Jaunųjų muzikantų sulaukta iš Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Raseinių, Plungės, Vilniaus, Rygos ir kitų miestų muzikos ir meno mokyklų. Komisijos nariai išklausė nemažai atlikėjų, tačiau konkursas-festivalis toli gražu nesibaigė – dabar pertrauka.

Vertinimo komisijoje dirba smuiko mokytoja ekspertė N. Prascevičienė. Ji pasakoja, kad pirmą kartą festivalis-konkursas „Fiori musicali“ Šiaulių 1-ojoje muzikos mokykloje nuskambėjo dar 2005 metais. Konkursas paprastai organizuojamas artėjant nacionaliniams Balio Dvariono, Sauliaus Sondeckio jaunųjų smuikininkų, violončelininkų, pianistų konkursams ar Dainų šventei. Visgi pastebėta, kad pastaruoju metu norinčiųjų groti skaičius išaugo, tad nuspręsta siekti pastovumo ir konkursą organizuoti kas dvejus metus.

„Jeigu kalbėtume apie tikrą kamerinį klasikinį ansamblį, į jo sudėtį neįeitų akordeonas, kanklės ar gitara. Bet dabar pasikeitęs laikmetis ir mes laukiame įvairios sudėties ansamblių. Jeigu žvelgtume labai akademiškai, atribojus instrumentus iš tikrųjų ne tiek ir daug ansamblių sulauktume. Mes siekiame, kad vaikai būtų užimti ir kad jie norėtų groti“, – sako N. Prascevičienė.

Didžiausias žavesys visgi slypi tikruose, nedirbtiniuose muzikos garsuose. Todėl labai svarbu, kad  vaikai galėtų suprasti šou muzikos ir J. S. Bacho, F. Hendelio kūrinių, tikro garso be mikrofono skirtumus.

Talentingų vaikų netrūksta
Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos Instrumentinės muzikos katedros  Styginių instrumentų skyriaus vadovas prof. R. Butvila, konkurse-festivalyje jaunuosius muzikantus vertinantis pirmą kartą, iš karto pripažįsta – vaikai nuostabūs.

„Grojimas kameriniame ansamblyje yra kitoks. Groti kartu – tai ne tik vienam su kitu griežti smičiais vienu metu ar paspausti klavišą laiku. Labai svarbu jausminė sinchronija, į tą patį kūrinį vienodai reaguoti, sėkmingai įveikti nelauktus muzikinius posūkius, kai kartais pirštas nuslysta. Grojantis turi reaguoti atitinkamai ir stengtis, kad muzikinė frazė būtų išpildyta. Visgi mane labai nudžiugino, kad yra labai įdomių ir talentingų vaikų, nesvarbu, iš kur jie atvyksta. Tad visoje Lietuvoje yra talentingų vaikų. Taip pat labai svarbu, kad nestingame mokytojų, kurie atsidavę, nuoširdžiai moko vaikus“, – sakė  R. Butvila.

O  Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos direktorius Vygintas Ališauskas pastebi, kad kamerinis ansamblinis muzikavimas išgyvena pakilimo laikus. „Krizinis laikotarpis tęsėsi kelerius metus, buvo sumažintas krūvis mokytojams, nebeskirtos pamokos ansambliniam muzikavimui, bijota, kad tokio grojimo lygis smuks ir kris interesas. Bet konkurse-festivalyje panoro dalyvauti 45 įvairios sudėties ansambliai. Tai rodo, kad tiek patiems mokytojams, tiek vaikams netrūksta motyvacijos ir noro pasirodyti. Kita vertus, scenoje groti ne kaip solistui, jausti draugo petį yra drąsiau“, – sako jis.

Po visų pasirodymų kiekvienas konkurse-festivalyje dalyvavęs kolektyvas buvo įvertintas ir apdovanotas.

Pasiekimais, be abejo, džiaugiasi ir šiauliečiai. Konkurso laureatais tapo Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos smuikininkų ansamblis „Fiori musicali“ (mokytoja N. Prascevičienė, koncertmeisterė Neringa Krikščiūnė), Dainų muzikos mokyklos gitarų trio – Eimantas Dunajevas, Domantas Miklius, Edgaras Navickas (mokytojas Andrej Pliaskin) ir Dainų muzikos mokyklos styginių ansamblis (mokytojai Alma Balčiūnaitė, Andrej Pliaskin, Evaldas Sidaras, Jūratė Rastaitienė, koncertmeisterė Karolina Butrimavičienė).

Diplomantais tapo Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos Mato Dromanto ir  Augusto Banevičiaus birbynininkų duetas (mokytojas Algimantas Jonas Bartašius), Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos kamerinis ansamblis „Fiori“ (mokytoja N. Prascevičienė) ir Dainų muzikos mokyklos mokinių Eglės Mockaitytės, Jorūnės Paslavičiūtės kamerinis ansamblis (mokytojos Sigita Zemitaitė, Olga Avdejeva).

2017 04 11 14

Laukimas: pasirodymas dar negreit, reikia sulaukti repeticijos eilės – smagios nuotaikos Dainų muzikos.

Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų