Šiandien didžiausio miesto prekybos ir pramogų centro kino salėje vyks V respublikinio moksleivių muzikos ir video- festivalio-konkurso „Daina.LT“ finalinis renginys.

Festivalį-konkursą jau penktus metus organizuoja Šiaulių universiteto gimnazija.

Analogų Lietuvoje neturintis renginys skatina jaunimą pažinti Lietuvos muzikinę etnokultūrą ir kūrybiškai ją interpretuojant suteikti liaudies dainai naujas, šiuolaikiškas raiškos formas bei patrauklias erdves.

Penktąjį festivalį-konkursą organizatoriai dedikuoja Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio jubiliejaus laukimui. Pažymima, kad finalinį renginį stebėti kviečiami visi, kas tik pageidauja.

Žalčiukas per penkerius metus apkeliavo Lietuvą
Festivalio-konkurso „Daina.LT“ komisijai jau penktus metus pirmininkauja Lietuvos teatro ir kino aktorė, teatro ir muzikos pedagogė, Keistuolių teatro viena iš įkūrėjų bei aktorių Ilona Balsytė.

Liaudies dainų vizualizacijas vertino muzikantas, kompozitorius, garsų ir vaizdų žaismės kūrėjas Aras Žvirblys, Šiaulių universiteto studijų prorektorius, socialinių mokslų daktaras, docentas Remigijus Bubnys, fotomenininkas, žurnalistas, filmų kūrėjas Gediminas Beržinis, Šiaulių universiteto gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja ekspertė Vida Marcišauskaitė bei šios gimnazijos muzikos mokytojas ekspertas, modernizuoto folkloro kūrėjas bei atlikėjas, grupės „Kitava“ prodiuseris Kęstutis Stoškus.

Rasa Stoškuvienė, festivalio-konkurso Daina.LT idėjos autorė ir organizatorė, sako, kad tokio renginio užuomazgos prasidėjo nuo paprasto kūrybinio darbo muzikos pamokoje, kai moksleiviai bandė liaudies dainai duoti „naujus marškinėlius“: jie svarstė, kaip daina galėtų vizualiai atrodyti kitaip, diskutavo apie jos turinį ir kaip jį būtų galima kitaip dramaturgiškai perteikti.

„Nuo pat projekto atsiradimo su mumis bendradarbiaujanti didžiausia kino platinimo ir demonstravimo įmonė suteikia labai gerą galimybę jauniesiems kūrėjams savo darbus pamatyti ne kompiuteryje, ne mokyklinėje projekcijoje, o profesionalioje kino salėje su profesionaliu garsu. Po paties pirmojo renginio pajutome didelį jaunų žmonių susidomėjimą. Visgi liaudies daina nėra masiškai įtraukianti, bet jaunimas, išnaudodamas savo gebėjimus dirbti su informacinėmis technologijomis, gebėjimus filmuoti, montuoti, pabūti mini filmo režisieriais per tuos penkerius metus įsitraukė iš visų regionų“, – sako R. Stoškuvienė.

Tad galima pasidžiaugti: Nida, Zarasai, Šalčininkai, Panevėžys, Kaunas, Jonava, Kretinga, Gargždai… Konkurso logo pavaizduotas žaltys – lietuviškumo simbolis – gerąja prasme apšliaužė visą Lietuvą.

Labiausiai domino lyrinės liaudies dainos
Festivalis-konkursas „Daina.LT“ susideda iš kelių etapų. Pirmajame etape dalyvaujantys darbai publikuojami internetinėje svetainėje, kurioje balsuoja visi – taip bus išrinktas internetinio žiūrovų  balsavimo nominantas. Į antrąjį etapą komisija atrinko vertus būti konkursiniais darbus – jie iškeliavo į finalinį renginį, vyksiantį kino salėje.
Šiemet pateikta maždaug 20 kūrybinių darbų, kaip paaiškėjo, į finalinį renginį pateko 13.

Per pastaruosius penkerius metus pastebėta, kad jaunimas yra linkęs vizualizuoti lyrines, dramatiškas liaudies dainas.

„Įsivaizduojama, kad lietuvių liaudies muzika yra smagi ir dažniausiai skamba polka. Bet yra priešingai – dominuoja minoras, lyrika. Kalbant apie dalyvių dažniausiai pasirinktą tematiką, tai buvo meilės arba karinės patriotinės dainos. Pasitaiko ir gamtos tematika. Technologijų virsmas per tuos penkerius metus buvo labai raiškus. Viskas prasidėjo nuo skaidrių, naudojant tik nuotraukas, dirbta su animacinėmis programomis. Jauniesiems kūrėjams patinka spręsti tam tikrus dramaturginius, vaidybinius dalykus. Jie suburia kūrybines grupes, tai reiškia, kad įtraukia daugiau kitų žmonių. Ne pirmus metus vizualizacijose vaidina seneliai, močiutės, broliai, seserys, visa klasė ar mokykla. Bandymai verti pagarbos, kartais jie būna itin profesionalūs“, – teigia R. Stoškuvienė.

2017 02 02 12

Finaliniame renginyje bus pristatyta 13 puikių, naujų ir inovatyvių liaudies dainų vizualizacijų.
@suDaina.LT nuotr.

 

Į viršų